Φθαρμένοι υαλοκαθαριστήρες -Με ποιο πρόστιμο κινδυνεύει ο οδηγός

υαλοκαθαριστήρες

Η αδιαφορία του οδηγού για την κατάσταση ενός «περιφρονημένου» εξαρτήματος του αυτοκινήτου του μπορεί να αποτελέσει αιτία επιβολής προστίμου.

Ένας από τους επιστήθιους φίλους του οδηγού είναι κατά τους χειμερινούς μήνες οι υαλοκαθαριστήρες του αυτοκινήτου του, καθώς αποτελούν το μοναδικό μέσο απομάκρυνσης της βροχής από το παρμρπρίζ.

Το σημαντικό έργο που επιτελούν, ωστόσο, οι υαλοκαθαριστήρες δεν περιορίζεται μόνο όταν έχουν ανοίξει οι ουρανοί, αλλά και κατά τις ζεστές, ηλιόλουστες μέρες, μιας και βοηθούν στην απομάκρυνση της σκόνης και των ακαθαρσιών που συγκεντρώνονται στο παρμπρίζ.

Παρ΄ολα αυτά, η καθοριστική συμβολή που έχουν οι υαλοκαθαριστήρες στο να μας διασφαλίζουν τη βέλτιστη ορατότητα πολλές φορές δεν τυγχάνει της προσήκουσας αναγνώρισης από τους οδηγούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
υαλοκαθαριστήρες

Αυτοί είτε δεν τους συντηρούν με αποτέλεσμα να επιταχύνουν τον θάνατό τους, είτε όταν οι υαλοκαθαριστήρες χρήζουν αντικατάστασης λένε από μέσα τους «δεν βαριέσαι» και δίνουν συνεχείς παρατάσεις στην αντικατάσταση.

Ξεχνούν, όμως, ότι με αυτό τον τρόπο όχι απλά θέτουν εαυτούς και τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου σε κίνδυνο, αλλά ταυτόχρονα κινδυνεύουν να μπουν… στο μάτι της Τροχαίας και να «τσιμπήσουν» ένα τσουχτερό πρόστιμο.

Αυτό διότι σύμφωνα με το άρθρο 81 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, όχημα το οποίο διαθέτει παρμπρίζ πρέπει να είναι εφοδιασμένο με τουλάχιστον έναν αποτελεσματικό υαλοκαθαριστήρα τοποθετημένο σε κατάλληλη θέση και ο οποίος να λειτουργεί κατά τρόπον ώστε να μην απαιτείται η διαρκής ενέργεια του οδηγού.

υαλοκαθαριστήρες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον εντοπιστεί από τροχονόμο όχημα με χαλασμένο υαλοκαθαριστήρα (ο οποίος επομένως δεν είναι αποτελεσματικός), είναι στη διακριτική ευχέρεια του τελευταίου αν επιβάλει στον οδηγό του πρόστιμο ύψους 80 ευρώ.

Σημειώνεται ότι για να διατηρούμε τους υαλοκαθαριστήρες σε καλή κατάσταση πρέπει να καθαρίζουμε συχνά τα μάκτρα, να μην γεμίζουμε τους ψεκαστήρες με υγρό βρύσης, αλλά και να τους ενεργοποιούμε πάντα σε βρεγμένο παρμπρίζ, διότι η σκόνη και οι ακαθαρσίες που υπάρχουν πάνω στο τζάμι προκαλούν φθορά στο λάστιχο.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ