Flyover: Δείτε πώς θα είναι ο μεγαλύτερος εναέριος δρόμος στην Ελλάδα - Πότε θα είναι έτοιμος;

flyover δρόμος θεσσαλονίκη

Ξεκινούν άμεσα οι εργασίες για τον Flyover που μαζί με το Μετρό θα αναδείξουν τη Θεσσαλονίκη σε κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Ένα αποφασιστικό βήμα για την ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε πρωτεύουσα των Βαλκανίων έγινε στις 19 Δεκεμβρίου του 2022, όταν και υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του Flyover, του εναέριου δρόμου στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό έργο μήκους 13 χιλιομέτρων, με 9 ανισόπεδους κόμβους, 4 χιλιόμετρα εναέριας οδού, δηλαδή συνεχόμενης γέφυρας «Flyover», 10 νέες γέφυρες και 3 νέες σήραγγες που θα αποσυμφορήσει την υφιστάμενη Περιφερειακή, η οποία εφεξής θα έχει πιο τοπικά - πιο αστικά χαρακτηριστικά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται δε ότι αποτελεί το πρώτο οδικό έργο ΣΔΙΤ που θα κατασκευαστεί στη χώρα και ένα από τα μεγαλύτερα υπό κατασκευή έργα στη Θεσσαλονίκη τα επόμενα χρόνια.

Το έργο έχει χρόνο κατασκευής την 4ετία, κάτι που σημαίνει ότι ο Flyover θα παραδοθεί στην κυκλοφορία μέσα στο 2027, εφόσον δεν εμφανιστούν εμπόδια.

 «Όραμά μας είναι όχι μόνο να κάνουμε καλύτερη την καθημερινή ζωή σε αυτήν την πόλη, αλλά και να κατακτήσει, επιτέλους η Θεσσαλονίκη, τη θέση που της αξίζει. Να γίνει πραγματικά το κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Με όλα τα απαραίτητα έργα υποδομών, που υπηρετούν αυτόν τον στόχο και που επιτέλους γίνονται», είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, κατά την εκδήλωση υπογραφής του έργου.

flyover θεσσαλονίκη
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αλλάζει το τοπίο στις μετακινήσεις

Στις μετακινήσεις θα επανέλθουν πολλές αλλαγές, δεδομένου ότι η πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη, από την Ευκαρπία ως την Καλαμαριά, θα γίνεται απρόσκοπτα. Παράλληλα εξασφαλίζεται:

· Γρήγορη και ασφαλής πρόσβαση από και προς τους πιο κρίσιμους προορισμούς, όπως ΠΑΘΕ, Εγνατία Οδό, Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και Χαλκιδική.

· Πολύ πιο εύκολη πρόσβαση στη Θεσσαλονίκη από τις γειτονικές πόλεις, όπως τις Σέρρες, τα Γιαννιτσά, το Κιλκίς, την Κατερίνη.

flyover θεσσαλονίκη

Τα οφέλη για την πόλη

Η ολοκλήρωση του Flyover, μαζί με το Μετρό της Θεσσαλονίκης που θα δοθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2023, πρόκειται να συμβάλλουν καταλυτικά στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος, ώστε αυτή να αποκτήσει ένα νέο, σύγχρονο πρόσωπο.

Ο οδικός άξονας υψηλών προδιαγραφών θα επιτρέπει την ταχεία και ασφαλή παράκαμψη του αστικού ιστού της Θεσσαλονίκης εξασφαλίζοντας τα εξής οφέλη:
·       Αύξηση της οδικής ασφάλειας, λόγω της μείωσης του αριθμού ατυχημάτων (θανατηφόρα ατυχήματα).
·       Περιβαλλοντική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής Θεσσαλονίκης με τη μείωση του όγκου των κυκλοφορούντων οχημάτων εντός του κέντρου της πόλης και αύξηση της μέσης ταχύτητας των οχημάτων που ακολουθούν διαδρομές εκτός κέντρου.
·       Βελτίωση στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν της Βόρειας Ελλάδας, καθώς σήμερα δεν είναι ικανοποιητική η προσβασιμότητα στο Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στους τουριστικούς προορισμούς της Χαλκιδικής, ιδίως κατά τις περιόδους αιχμής.
·       Δραστική μείωση του χρόνου και του κόστους μεταφορών και αύξηση της ανταγωνιστικότητας ιδίως του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα της οικονομίας του Μητροπολιτικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.
Εκτιμάται ότι, κατά την περίοδο κατασκευής διάρκειας 4 ετών θα απασχοληθούν περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Υπενθυμίζεται ότι, ανάδοχος του έργου είναι η ΕΝΩΣΗ ΠΡΟΣΩΠΩΝ ΑΒΑΞ Α.Ε. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. η οποία θα έχει την υποχρέωση της κατασκευής, της λειτουργίας και συντήρησης του έργου με συνολική διάρκεια Σύμβασης Σύμπραξης τα 30 έτη.

flyover θεσσαλονίκη

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ