Η Ευρώπη κηρύσσει τον «πόλεμο» -Πώς θα δώσει τέλος στην ενεργειακή αυτοκρατορία της Κίνας

κοίτασμα λιθίου

Τέλος στην επιθετική κινεζική ενεργειακή πολιτική θέλει να δώσει η ΕΕ, η οποία θέλει να διασφαλίσει τον εφοδιασμό των κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την «πράσινη» μετάβαση.

Τα τύμπανα του πολέμου κρούει η Ευρώπη, η οποια δείχνει αποφασισμένη να μειώσει την απεξάρτησή της από την Κίνα που διατηρεί μονοπώλιο στους τομείς της εξόρυξης και επεξεργασίας κρίσιμων πρώτων υλών που είναι απαραίτητες για την ενεργειακή μετάβαση.

Ο γίγαντας της Ανατολής έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στην παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, με την Ευρώπη να είναι αναγκασμένη να προμηθεύεται αυτά τα κρίσιμα εξαρτήματα από την πρώτη.

Για την παραγωγή μπαταριών χρησιμοποιούνται -μεταξύ άλλων- λίθιο και κοβάλτιο, με την ΕΕ να τονίζει ότι η διασφάλιση του εφοδιασμού τους να αποτελεί κρίσιμο γεωπολιτικό παράγοντα και αναγκαιότητα για την επίτευξη της ενεργειακής μετάβασης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο μπαταρία

Στο πλαίσιο αυτό, στις 16 Μαρτίου του 2023 η Κομισιόν πρότεινε ένα ολοκληρωμένο σύνολο δράσεων ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση της ΕΕ σε ασφαλή, διαφοροποιημένο, προσιτό και βιώσιμο εφοδιασμό με κρίσιμες πρώτες ύλες. Πρόκειται για ένα σχέδιο νόμου που θέτει σημεία αναφοράς για την αύξηση της εγχώριας ικανότητας εξόρυξης, την επεξεργασία και την ανακύκλωση βασικών πρώτων υλών, θέτοντας φιλόδοξους στόχους για κάθε ένα από αυτά τα πεδία.

Στις 14 Σεπτεμβρίου έγινε το επόμενο μεγάλο βήμα, μιας και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είπε το «ναι» στη νέα νομοθεσία με 515 ψήφους υπέρ, 34 κατά και 28 αποχές.

Για να γίνει το νομοσχέδιο νόμος, αυτό θα συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ. Ενόψει των συνομιλίων, οι ευρωβουλευτές τονίζουν τη σημασία της διασφάλισης στρατηγικών εταιρικών σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και τρίτων χωρών για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, προκειμένου να διαφοροποιηθεί ο εφοδιασμός της ΕΕ - σε ισότιμη βάση, με οφέλη για όλες τις πλευρές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Θέλουν να προετοιμάσουν το έδαφος για μακροπρόθεσμες εταιρικές σχέσεις με τη μεταφορά γνώσης και τεχνολογίας, την κατάρτιση και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων για νέες θέσεις εργασίας με καλύτερες συνθήκες εργασίας και υψηλότερους μισθούς, καθώς και την εξόρυξη και επεξεργασία με βάση τα καλύτερα οικολογικά πρότυπα στις χώρες-εταίρους της ΕΕ.

Οι ευρωβουλευτές επιθυμούν επίσης να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην έρευνα και την καινοτομία όσον αφορά τα υποκατάστατα υλικά και τις διαδικασίες παραγωγής που θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τις πρώτες ύλες σε στρατηγικές τεχνολογίες. Θέλουν να θέσουν στόχους κυκλικότητας για την προώθηση της εξόρυξης περισσότερων στρατηγικών πρώτων υλών από τα απόβλητα. Οι ευρωβουλευτές επιμένουν επίσης στην ανάγκη μείωσης της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. 

λίθιο μπαταρία

Η επικεφαλής ευρωβουλευτής Nicola Beer δήλωσε: «Η πορεία προς την ευρωπαϊκή κυριαρχία και ανταγωνιστικότητα έχει καθοριστεί. Με τη συντριπτική πλειοψηφία μεταξύ όλων των πολιτικών ομάδων στη σημερινή ψηφοφορία, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει καταστήσει σαφέστατη τη θέση του σχετικά με την ευρωπαϊκή ασφάλεια εφοδιασμού και λαμβάνει ισχυρή εντολή στις διαπραγματεύσεις με το Συμβούλιο και την Επιτροπή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εστιάζουμε στη μείωση της γραφειοκρατίας, στις γρήγορες και απλές διαδικασίες έγκρισης, στην τόνωση της έρευνας και της καινοτομίας σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και στην παροχή στοχευμένων οικονομικών κινήτρων για ιδιώτες επενδυτές με στόχο την ευρωπαϊκή παραγωγή και ανακύκλωση. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επικεντρώνεται στην οικοδόμηση στρατηγικών, ισότιμων εταιρικών σχέσεων με τρίτες χώρες.

Το Κοινοβούλιο θα ασκήσει πιέσεις για την ολοκλήρωση των τριμερών διαπραγματεύσεων έως τα Χριστούγεννα του 2023. Βασιζόμαστε στον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία του ασφαλούς και βιώσιμου εφοδιασμού με πρώτες ύλες, που αποτελεί τόσο μεγάλη ανησυχία για τα κράτη μέλη όσο και για εμάς, τους εκπροσώπους του λαού», πρόσθεσε.

Όπως τέλος αναφέρεται στο κείμενο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τη ρωσική επίθεση κατά της Ουκρανίας και μια όλο και πιο επιθετική κινεζική εμπορική και βιομηχανική πολιτική, το κοβάλτιο, το λίθιο και άλλες πρώτες ύλες έχουν καταστεί γεωπολιτικοί παράγοντες.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ