Έρχονται σαρωτικοί έλεγχοι στα καύσιμα ενόψει του Πάσχα

ανεφοδιασμός με καύσιμο

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών θέλει να βάλει ένα φρένο σε οποιαδήποτε κίνηση ή διάθεση για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις.

Ελέγχους στα αποθέματα και στον εφοδιασμό καυσίμων ενόψει και της αυξημένης ζήτησης κατά την περίοδο του Πάσχα αναμένεται να πραγματοποιήσει το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών (ΥΠΕΘΟ) προκειμένου να βάλει φρένο σε οποιαδήποτε κίνηση ή διάθεση για αδικαιολόγητες ανατιμήσεις λόγω της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

«Θεωρώ ότι τα περισσότερα πρατήρια στην Αττική θα έχουν στην τιμή της αμόλυβδης βενζίνης το 2 ευρώ μπροστά. Οι αγορές άνοιξαν και οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου brent είναι σταθεροποιημένες. Αλλά τώρα πληρώνουν τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών. Η τιμή της βενζίνης στις αστικές πόλεις θα ξεπεράσει άμεσα τα 2 ευρώ ενώ αυτή τη στιγμή η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης αυτή τη στιγμή είναι στο 1,97 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα» επισήμανε ο πρόεδρος πρατηριούχων Αττικής, Νίκος Παπαγεωργίου μιλώντας στον ΑΝΤ1.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πάντως σε πολλά νησιά της Ελλάδας η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης έχει ξεπεράσει ήδη κατά πολύ τα 2 ευρώ και ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στην Κίμωλο η τιμή του λίτρου της αμόλυβδης βενζίνης κοστίζει 2,39 ευρώ, στην Νίσυρο 2,35 ευρώ, στη Μήλο 2,35 ευρώ, στη Κάσο 2,32 ευρώ, στη Νάξο 2,32 ευρώ και στη Σαντορίνη 2,30 ευρώ.

Σημειώνεται δε πως η χώρα μας ανησυχεί για το αν θα συνεχιστεί απρόσκοπτη η ναυσιπλοΐα μέσω του Σουέζ των εμπορευμάτων και πρώτων υλών από Κίνα και Ασία αλλά και των καυσίμων από Ιράν προς Πειραιά και στην υπόλοιπη Μεσόγειο. Πάντως έχουν ήδη ξεκινήσει από τα τέλη του 2023 τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις άφιξης και παράδοσης εμπορευμάτων στον Πειραιά, μετά τις συστηματικές επιθέσεις των Χούθι.

Αξιοσημείωτο είναι δε πως ο φετινός κρατικός προϋπολογισμός έχει συνταχθεί με πρόβλεψη διεθνής τιμή πετρελαίου στα 82 δολάρια το βαρέλι.  Ωστόσο η διεθνής τιμή του πετρελαίου brent κινείται τις τελευταίες ημέρες  πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους φαίνεται πως γίνονται οι πρώτες «ασκήσεις» με βασικό στοιχείο στα εξεταζόμενα σενάρια το ενδεχόμενο κάμψης έως και 1 ποσοστιαία μονάδα του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας.

Την ίδια στιγμή το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα εξετάσει και την παράμετρο της αύξησης του δημοσιονομικού κόστους αναμένεται να εξετάσει το  Γενικό Λογιστήριο του Κράτους  στην περίπτωση που πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα στήριξης για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες λόγω αυξητικών τάσεων στον πληθωρισμό.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ