Έρχεται ο νέος ΚΟΚ: Ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές

αυτοκίνητα κίνηση πινακίδα m

Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την εφαρμογή του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, με αυστηρότερες ποινές για τις παραβάσεις που προκαλούν σοβαρό τραυματισμό.

Προ των πυλών βρίσκεται ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας ο οποίος θα σημάνει την αυστηροποίηση των ποινών για τις επικίνδυνες παραβάσεις και ταυτόχρονα την απενοχοποίηση του αυτοκινήτου.

Όπως επισήμανε σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Today Press» ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Μεταφορές, Μιχάλης Παπαδόπουλος, προωθείται σχέδιο νόμου για το κυρωτικό πλαίσιο του ΚΟΚ, με τον τελευταίο να τίθεται σε διαβούλευση πριν από τα Χριστούγεννα.

Πρόσθεσε δε ότι «οι προβλέψεις θα λάβουν την τελική τους μορφή, αφού αξιολογηθούν όλες οι προτάσεις», με τις παραβάσεις που θα αυστηροποποιηθούν να είναι οι εξής:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Παραβίαση ερυθρού σηματοδότη
- Υπερβολική ταχύτητα
- Αντικανονική προσπέραση
- Οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ

Δεν θα αφαιρούνται πινακίδες για συγκεκριμένες παραβάσεις, στις οποίες η ευθύνη βαρύνει τον οδηγό. Δεν θα τιμωρείται όλη η οικογένεια με την ακινητοποίηση του αυτοκινήτου, αν ένα μέλος της κάνει την παράβαση, σημείωσε ο Μιχάλης Παπαδόπουλος.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να μειώσει τον ΦΠΑ στο κράνος στο 13% και επανέλαβε την πρότασή του για μηδενικό ΦΠΑ στα κράνη, η οποία, όπως είπε, εξετάζεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών. 

κωδικας οδικης κυκλοφοριας ποινες

Υπενθυμίζεται ότι υψηλά στην ατζέντα του υπουργείου είναι να δοθεί τέλος στο σβήσιμο των κλήσεων κάτι το οποίο εκτιμάται ότι θα γίνει με τη συγκρότηση ενός Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Παραβάσεων, στο πλαίσιο του οποίου θα εφαρμοστεί μια ψηφιακή διαδικασία για τη βεβαίωση και είσπραξη των προστίμων. Ειδικότερα:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

- Πρόβλεψη ώστε η παράβαση που θα επιβάλλεται ερήμην του οδηγού (δλ. με κάμερες και ραντάρ) να αποδίδεται στον ιδιοκτήτη του οχήματος.
- Δυνατότητα ηλεκτρονικής πληρωμής της παράβασης μέσω e banking ή ATM
- Βεβαίωση της υπερήμερης οφειλής στο Taxisnet
- Άμεση online ενημέρωση των οδηγών για την καταγραφή των παραβάσεων και των πόντων ποινής που έχουν συγκεντρώσει στο point system.

Θα συγκροτηθεί και το Εθνικό Ταμείο Οδικής Ασφάλειας το οποίο θα συλλέγει τα χρήματα από τα πρόστιμα και στη συνέχεια θα τα κατανέμει στους δήμους, οι οποίοι θα πρέπει να τα αξιοποιήσουν αποκλειστικά για την υλοποίηση δράσεων οδικής ασφάλειας.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ