Έρχεται ο μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα – Πού θα βρίσκεται

λεωφόρος ποσειδώνος

Ένα σημαντικό βήμα για την προώθηση των πράσινων μετακινήσεων σε ένα από τα ομορφότερα κομμάτια της πρωτεύουσας, πραγματοποιεί η Περιφέρεια Αττικής, προλειαίνοντας το έδαφος για τη δημιουργία του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου στην Αθήνα.

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η ωρίμανση της διαγωνιστικής διαδικασίας για το έργο ανάπλασης της «Αθηναϊκής Ριβιέρα – Αστικός Περίπατος» που θα αναβαθμίσει πλήρως το παραλιακό μέτωπο της Αττικής και, όπως δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γ. Πατούλης, θα το αναδείξει στο «ομορφότερο της Ευρώπης».

Το καθοριστικό βήμα αυτό επιτυγχάνεται με την υποβολή του σχετικού τεχνικού δελτίου το οποίο θα υπογράφεται από  τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, τον Εντεταλμένο Σύμβουλο ΤΑΙΠΕΔ Π. Σταμπουλίδη και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στο ποσό των 24.713.200 ευρώ (μαζί με Φ.Π.Α.)και χρηματοδοτείται από την EE (Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας). Δικαιούχος του έργου είναι η Περιφέρεια Αττικής, και σύμφωνα με το σχεδιασμό η υλοποίηση της επένδυσης θα ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.

Ήδη η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής ενέκρινε τη σύναψη της σχετικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας και του ΤΑΙΠΕΔ καθώς και τους όρους της.

Πρόκειται για μία δράση που θα οδηγήσει στην αναμόρφωση παραλιακού μετώπου μέσω της ενοποίησης της ακτογραμμής από τον Δήμο Καλλιθέας έως το Δημαρχείο Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, καλύπτοντας έξι δήμους (Καλλιθέας, Π. Φαλήρου, Αλίμου, Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γλυφάδας, Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης).

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Περιφέρειας Αττικής, το έργο περιλαμβάνει τη δημιουργία ενός ενιαίου δικτύου με ποδηλατόδρομο και πεζόδρομο, καλύπτοντας μία απόσταση περί τα 13,5 χιλιόμετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό θα σημάνει τη δημιουργία του μεγαλύτερου ποδηλατοδρόμου στην πρωτεύουσα, έναν τίτλο που μέχρι σήμερα κρατά o ποδηλατόδρομος αμφίδρομης ροής 11 χλμ. που ξεκινάει από το Θησείο και καταλήγει στην Εσπλανάδα του Φαλήρου.

«Πρόκειται για μια εμβληματική και στρατηγική παρέμβαση η οποία με την συμβολή και των στελεχών της Περιφέρειας Αττικής θα συμβάλει στην αναβάθμιση του παραλιακού μετώπου και της Αττικής μας στο σύνολό της. Το παραλιακό μέτωπο είναι ανάγκη να αποκτήσει ενιαίο «πρόσωπο» με αναπτυξιακό πρόσημο. Στόχος του έργου είναι να αναβαθμιστεί ένα από τα πιο σημαντικά και δημοφιλή κομμάτια του δημόσιου χώρου της Αττικής μας, και να αποδοθεί σε όλους τους πολίτες, πεζούς, ποδηλάτες, επισκέπτες και τουρίστες. Η παρέμβαση θα βελτιώσει με ουσιαστικό τρόπο την εικόνα αλλά και την ποιότητα του αστικού περιβάλλοντος ενώ ταυτόχρονα θα αποτελέσει σημείο αναφοράς και θα συμβάλει στην αναπτυξιακή προοπτική του Λεκανοπεδίου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

μεγαλύτερος ποδηλατόδρομος στην Αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο έργο αποτελεί μέρος μιας συνολικής δράσης προϋπολογισμού περίπου 475 εκ. ευρώ η οποία αναμένεται να αλλάξει μορφή στο παραλιακό μέτωπο της Αττικής. 

Επισημαίνεται ότι ποδηλατόδρομος μήκους 8 χλμ. θα δημιουργηθεί και σε όλη τη διαδρομή της Ιεράς Οδού μέχρι τη Μονή Δαφνίου, για την ενίσχυση των μετακινήσεων με ποδήλατο, στο πλαίσιο των δεσμεύσεων της χώρας για τη μείωση των των αερίων του θερμοκηπίου.

Ειδικότερα, θα συνδέει τον Δήμο Χαϊδαρίου με το κέντρο της Αθήνας, έτσι ώστε να υπάρχει συνέχεια του ποδηλατικού δικτύου με τον Μητροπολιτικό Ποδηλατικό Άξονα «Φάληρο-Κηφισιά» και κατ’ επέκταση με το σύνολο των ποδηλατικών υποδομών της πρωτεύουσας.

Το έργο περνά σε τροχιά υλοποίησης, μιας και Πράσινο Ταμείο έχει εγκρίνει τη χρηματοδοτήση της μελέτης για τη δημιουργία του ποδηλατοδρόμου.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ