Έρευνα: Το άγχος της αυτονομίας πέφτει, το ενδιαφέρον για τα ηλεκτρικά αυξάνεται

Volvo C40 XC40 EVs

Τελευταία έρευνα έδειξε ότι σε ποσοστό 52% οι ενδιαφερόμενοι για αγορά αυτοκινήτου θα επέλεγαν πλέον ένα ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό - ποσοστό που αποτελεί αύξηση κατα 22% μέσα σε μόλις δύο χρόνια.

Η ηλεκτροκίνηση αρχίζει να κερδίζει όλο και περισσότερο την εμπιστοσύνητων αγοραστών, ειδικά με την αύξηση της αυτονομίας των EV και την επέκταση του δικτύου φορτιστών. Για πρώτη φορά τώρα, σύμφωνα με έρευνα της EY Mobility Consumer Index (MCI), ένας στους δύο πλέον θα αγόραζε ηλεκτρικό ή υβριδικό αυτοκινήτο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Είναι η πρώτη φορά που το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 50%, από το 2020 που ξεκίνησε η έρευνα της ΕΥ, από τις αρχές της πανδημίας το 2020. Ο φορέας μελετά τις αγοραστικές τάσεις των καταναλωτών παγκοσμίως, και στη συγκεκριμένη έρευνα συμμετείχαν 13.000 εθελοντές από 18 χώρες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι αποστάσεις που διανύονται σήμερα παραμένουν μικρότερες από τα προ πανδημίας δεδομένα. Παρόλα αυτά, ο αριθμός των καταναλωτών που υποστηρίζουν ότι επιθυμούν να έχουν προσωπικό αυτοκίνητο αυξάνεται, και για πρώτη φορά ποσοστό άνω του 50% αυτών υποστηρίζει ότι σκοπεύει να επιλέξει ένα αμιγώς ηλεκτρικό ή plug-in υβριδικό ή απλό υβριδικό.

Το μεγαλύτερο ποσοστό παρατηρείται στην Ιταλία (73%), στην Κίνα (69%) και στη Νότια Κορέα (63%), ενώ αντιθέτως οι λιγότερο ενδιαφερόμενοι αγοραστές για τέτιου είδους αυτοκίνητα βρίσκονται στην Αυστραλία (38%) και τέλος στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (29%).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο βασικός λόγος που παραθέτουν οι ενδιαφερόμενοι για τα εξηλεκτρισμένα αυτοκίνητα είναι η περιβαλλοντική ανησυχία, σε ποσοστό 38% των ερωτηθέντων, και έπειτα η διαρκώς αυξανόμενη τιμή των καυσίμων (34%) που επιδεινώνεται με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η έρευνα, παράλληλα, δείχνει ότι το 88% των αγοραστών είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν περισσότερο για να αγοράσουν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Και, ακόμη, ότι έχει μειωθεί η ανησυχία σχετικά με την ενεργειακή τους επάρκεια.

Συγκεκριμένα, όσοι είναι ήδη κάτοχοι ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου και θέλουν να αγοράσουν ένα νέο, υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερό τους κίνητρο είναι η αύξηση της αυτονομίας που προσφέρουν οι μπαταρίες στα EV τελευταίας γενιάς. Μόνο το 27% αυτών ανησυχεί για την επάρκεια του δικτύου φορτιστών - ποσοστό που φτάνει στο 36% μεταξύ των οδηγών που δεν έχουν ακόμη στην κατοχή τους ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Τα παλιά θέματα της ανησυχίας για τις υποδομές φόρτισης και την αυτονομία ενός EV θα τελειώσουν σύντομα», λέει ο Randy Miller, επικεφαλής της EY Global Advanced Manufacturing & Mobility. «Γνωρίζουμε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των διαδρομών είναι μικρές, και καθώς το δίκτυο φορτιστών συνεχίζει να αναπτύσσεται, και η ποιότητα των μπαταριών να βελτιώνεται, αυτές οι ανησυχίες θα εξαλειφθούν. Όσοι έχουν ήδη ένα EV το γνωρίζουν ήδη».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ