Έρευνα αποκαλύπτει: Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι πιο φονική από τον κορωνοϊό

Ατμοσφαιρική ρύπανση

Τον θάνατο 9 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως προκαλεί η ατμοσφαιρική ρύπανση αποκαλύπτει νέα έρευνα δίνοντας την πραγματική διάσταση ενός προβλήματος που μας αφορά όλους.

Από την αρχή της πανδημίας του κορωνοϊού μέχρι και σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους σε ολόκληρο τον πλανήτη περίπου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι. Ένας απολογισμός πέρα από κάθε αμφιβολία τραγικός με ανυπολόγιστες συνέπειες σε όλα τα επίπεδα.

Μένοντας βέβαια στη σκληρή αλήθεια των αριθμών και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας σχετικής με τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία, το συμπέρασμα ότι ο κορωνοϊός δεν είναι η φονικότερη… πανδημία που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα προκύπτει αβίαστα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, λοιπόν, οι οποία εκπονήθηκε από το Lancet Planetary Healt, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για τον θάνατο 9 εκατομμυρίων ανθρώπων ετησίως.

H έρευνα βασίστηκε σε στοιχεία του 2019, πριν δηλαδή την κάμψη στην παραγωγική διαδικασία και των μεταφορών που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού η οποία ως γνωστόν ξέσπασε στις αρχές του 2020.

Καρδιοαγγειακές και αναπνευστικές νόσοι, κακοήθειες ακόμα και ο διαβήτης συνδέονται στενά με τη ρύπανση της ατμόσφαιρας και την πολυετή έκθεση εκατομμυρίων των κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα του πλανήτη σε αυτήν.

Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις του Dr. Renee Salas, διδάκτορα στο πανεπιστήμιο του Harvard, σχετικά με το γεγονός ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εστιάζουν στο πώς θα μειώσουν την αρτηριακή τους πίεση και τη χοληστερόλη, αγνοώντας ότι ίσως το σημαντικότερο βήμα για τη βελτίωση της υγείας τους είναι να σταματήσουν την έκθεσή τους στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πρόβλημα είναι εντονότερο στα λιγότερο ανεπτυγμένα κράτη του πλανήτη, ενώ άκρως ανησυχητικό είναι και το γεγονός ότι οι απώλειες ανθρώπινων ζωών εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αυξάνονται με γεωμετρικό ρυθμό την τελευταία δεκαετία.

«Όλοι αυτοί οι θάνατοι μπορούν να προληφθούν. Είναι απώλειες οι οποίες δεν θα έπρεπε να συμβούν», δήλωσε σχετικά η Dr. Lynn Goldman, κοσμήτορας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου “George Washington”.

Στενότερη και πιο αξιόπιστη παρακολούθηση των επιπέδων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, αυστηρότερες προδιαγραφές για τον κλάδο της βιομηχανίας και των μεταφορών, συστηματικές αναφορές είναι μερικές μόνο από τις προτάσεις με τον οποίο κλείνει η έρευνα ώστε να οδηγηθούμε στη λύση ενός προβλήματος το οποίο κάθε χρόνο στοιχίζει 9 εκατομμύρια ψυχές.  

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ