Επιτρέπεται να κρατάω θέση parking στον δρόμο; -Η συνήθεια που προκαλεί αντιδράσεις

Μπορώ να κρατάω θέση parking στον δρόμο; - Ποιο είναι το πρόστιμο

Συχνό είναι το φαινόμενο της κατάληξης μέρους του οδοστρώματος με αντικείμενα στους ελληνικούς δρόμους ως «κράτηση» θέσης parking. Τι λέει όμως ο νόμος γι' αυτό;

Τον δικό τους μικρό Γολγοθά ζουν καθημερινά εκείνοι που κινούνται στα μεγάλα αστικά κέντρα και πρέπει κάθε φορά να βρουν θέση στάθμευσης για το αυτοκίνητό τους, την οποία δεν χρειάζεται να πληρώσουν.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα λόγω της ελληνικής «παραδοσιακής» συνήθειας της κατάληψης του δρόμου με διάφορα αντικείμενα από τους κατοίκους μιας περιοχής που θέλουν να «προστατέψουν» έτσι τη θέση στάθμευσης που βρίσκεται μπροστά από το σπίτι τους για να την χρησιμοποιήσουν οι ίδιοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κατάληψη θέσης πάρκινγκ

Αυτή η μερίδα οδηγών θεωρεί ότι ο δρόμος μπροστά από το σπίτι ή το κατάστημά τους αποτελεί… προέκταση αυτού και μέρος της ιδιοκτησίας τους, οπότε μπορούν να κάνουν και ότι θέλουν.

Στο πλαίσιο αυτό, οι οδηγοί δεν διστάζουν να επιστρατεύσουν καρέκλες, γλάστρες και κάθε άλλου είδους αντικείμενα προκειμένου να κλείσουν τον χώρο. Πολλές φορές μάλιστα χρησιμοποιούνται ακόμη και μοτοσικλέτες ή άλλα μηχανοκίνητα δίκυκλα (scooters και παπιά), τα οποία δεν λειτουργούν, δεν έχουν πληρώσει τέλη κυκλοφορίας και δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ και χρησιμεύουν απλά για να κρατούν μακριά άλλους οδηγούς από το να εκμεταλλευτούν τον δρόμο για δικό τους όφελος. Ωστόσο ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας όχι μόνο έχει διαφορετική άποψη, αλλά τιμωρεί και αυστηρά τους παραβάτες.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τον ΚΟΚ η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων στον δημόσιο δρόμο ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κατάληψη θέσης πάρκινγκ

Κατ΄εξαίρεση, μπορεί να επιτραπεί σε έκτακτες περιπτώσεις ή ζώνες μικρής κυκλοφορίας, αν υπάρχει αρκετός χώρος γι' αυτό, η κατάληψη τμήματος οδού με προσωρινές εγκαταστάσεις ή εμπόδια ύστερα από άδεια των Δημοτικών ή Κοινοτικών Αρχών μετά από την γνώμη των αρμοδίων Αστυνομικών Αρχών.

Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι ο δρόμος μπροστά από την ιδιοκτησία μας είναι δημόσιος και όποιος δεν συμμορφώνεται με την παραπάνω διάταξη τιμωρείται σύμφωνα με τον K.Ο.Κ. με διοικητικό πρόστιμο 400 ευρώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ