
Ο δίχρονος κινητήρας με τον διαπεραστικό του ήχο, την εκτόξευση λιπαντικών και τη μυρωδιά του ανήκει σε ένα μακρινό, πλέον, παρελθόν της αυτοκίνησης. Ή μήπως όχι;
Ο ήχος, το λάδι και η μυρωδιά όντως ανήκουν στις παλιές μέρες - αλλα όχι και ο δίχρονος κινητήρας καθαυτός. Η start-up Alpha-Otto εργάζεται εντατικά πάνω σε ένα πρωτοποριακό δίχρονο κινητήριο σύνολο, αμφισβητώντας τους κανόνες που μέχρι τώρα ήθελαν τους δίχρονους κινητήρες να θεωρούνται ρυπογόνοι, αναποτελεσματικοί και κατάλληλοι μόνο για μοτοσυκλέτες, θαλάσσια σκάφη ή εργαλεία κήπου.
Τώρα, η Alpha-Otto υπόσχεται όχι μόνο ο δίχρονος κινητήρας της να λειτουργεί με εξαιρετική οικονομία και χαμηλές εκπομπές ρύπων, αλλά και τη δυνατότητα να καίει σχεδόν οποιοδήποτε καύσιμο - ακόμη και υδρογόνο. Στο επίκεντρο της έρευνας της εταιρείας είναι σύγχρονες τεχνολογίες αισθητήρων, υπερσυμπιεστών και βαλβίδων.
BUY NOW
Το βασικό πλεονέκτημα του δίχρονου κινητήρα είναι απλό αλλά θεμελιώδες: υπάρχει ένας κύκλος καύσης για κάθε δύο διαδρομές του εμβόλου, αντί για κάθε τέσσερις όπως στους τετράχρονους. Αυτό σημαίνει ότι ο κινητήρας παράγει περισσότερη ισχύ για τον ίδιο αριθμό στροφών, με απλούστερη μηχανική κατασκευή και μικρότερο βάρος.
Ένα από τα μεγάλα προβλήματα των παραδοσιακών δίχρονων ήταν η μικτή λίπανση, όπου το λάδι καίγεται μαζί με το καύσιμο απελευθερώνοντας υψηλές εκπομπές ρύπων. Στη νέα σχεδίαση, αυτό αντιμετωπίζεται με σύστημα ξηρού κάρτερ, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται στα αγωνιστικά αυτοκίνητα, επιτρέποντας σωστή λίπανση χωρίς να καταλήγει λάδι στην εξάτμιση.
Ο κινητήρας διαθέτει υπερσυμπιεστή, εξελιγμένο σύστημα διαχείρισης βαλβίδων και πληθώρα αισθητήρων που βελτιστοποιούν την παροχή αέρα και καυσίμου. Το αποτέλεσμα είναι ένα δίχρονο, δικύλινδρο μοτέρ που ζυγίζει μόλις 48 κιλά, αποδίδει 173 ίππους, και φτάνει αποδοτικότητα του καυσίμου άνω του 50%, όταν οι σύγχρονοι βενζινοκινητήρες μετά βίας αγγίζουν το 40% (που σημαίνει ότι το 60% της ενέργειας του καυσίμου πάει χαμένο μέσω της θερμότητας που χάνεται στον αέρα).
Ακόμα πιο εντυπωσιακή είναι η ευελιξία ως προς τα καύσιμα. Ο κινητήρας μπορεί να λειτουργήσει με βενζίνη, αιθανόλη, κηροζίνη, αλλά και με υδρογόνο, το οποίο μηδενίζει τις εκπομπές CO₂. Αν το project αποδειχθεί βιώσιμο, αυτό σημαίνει ότι μιλάμε για έναν θερμικό κινητήρα με ελάχιστες εκπομπές, χαμηλό βάρος, υψηλή απόδοση και ευκολία ανεφοδιασμού, χωρίς την ανάγκη για ακριβές και βαριές μπαταρίες.
Η Alpha-Otto σκοπεύει να προχωρήσει σε δημόσια καμπάνια χρηματοδότησης στις 15 Ιουλίου, έχοντας ήδη συγκεντρώσει 500.000 δολάρια στην πρώτη, κλειστή φάση. Είναι, φυσικά, ακόμα αβέβαιο αν το εγχείρημα θα καταφέρει να προχωρήσει μέχρι την παραγωγή.
Στο παρελθόν, αρκετά φιλόδοξα project σαν κι αυτό εξελίχθηκαν περισσότερο σε τρόπους απορρόφησης επενδυτικών κεφαλαίων παρά σε πραγματικές τεχνολογικές επαναστάσεις. Όμως, στην προκειμένη περίπτωση, οι ενδείξεις δείχνουν ότι πρόκειται για μια σοβαρή και τεχνικά τεκμηριωμένη προσπάθεια.