Επί πληρωμή όλοι οι αριθμοί έκτακτης ανάγκης στους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας -Πώς θα αποφύγεις τη χρέωση

attiki odos

Με δεδομένο ότι οι κλήσεις σε αριθμούς οδικής βοήθειας στους αυτοκινητοδρόμους υπόκεινται σε χρέωση, κάθε οδηγός οφείλει να γνωρίζει έναν δωρεάν αριθμό.

Σπουδαίο είναι το έργο που επιτελούν καθημερινά τα συνεργεία έκτακτης ανάγκης στους αυτοκινητόδρομους της χώρας μας, καθώς συνδράμουν καθοριστικά στην παροχή βοήθειας στους επιβάτες ενός οχήματος που αντιμετωπίζει βλάβη ή έχει εμπλακεί σε ατύχημα.

Με δεδομένο ότι τις περισσότερες φορές είναι αδύνατο να προβλεφθεί πότε θα προκληθεί κάποιο δυσάρεστο οδικό συμβάν, άπαντες καλό είναι να γνωρίζουν τους τηλεφωνικούς αριθμούς έκτακτης ανάγκης που πρέπει να καλέσουν ώστε να σπεύσουν στο σημείο τα συνεργεία του εκάστοτε αυτοκινητοδρόμου.

Όλοι οι αριθμοί που αφορούν – μεταξύ άλλων – την παροχή υπηρεσιών άμεσης οδικής βοήθειας στους αυτοκινητοδρόμους της χώρας μας είναι 4ψήφιοι, ενώ όπως θα δείτε στη λίστα που ακολουθεί, αρχίζουν από τα ψηφία «10» (σ.σ. για παράδειγμα 10ΧΧ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Εθνική Οδός

Οι αριθμοί έκακτης ανάγκης ανά αυτοκινητόδρομο

 • Αττική Οδός - 1024
 • Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (ΠΑΘΕ Μαλιακός-Κλειδί) - 1075
 • Μορέας (Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα) -1025
 • Νέα Οδός (ΠΑΘΕ Αθήνα-Μαλιακός & Σχηματάρι-Χαλκίδα) & Κεντρική Οδός (ΠΑΘΕ Σκάρφεια Φθιώτιδας μέχρι Ράχες Φθιώτιδας) - 1075
 • Ολυμπία Οδός (Ε.Ο. Ελευσίνας-Κορίνθου-Πατρών) - 1025
 • Εγνατία Οδός - 1077

Αυτό, ωστόσο, που θα προκαλέσει έκπληξη σε πολλούς οδηγούς είναι το γεγονός ότι η κλήση σε όλους τους παραπάνω αριθμούς δεν είναι δωρεάν, αλλά υπάγεται σε χρέωση. Εξαιρείται η Εγνατία Οδός(1077) που η κλήση από Cosmote είναι δωρεάν.

Όσον αφορά, το ύψος της χρέωσης για κάθε κλήση στους αριθμούς παροχής υπηρεσιών οδικής βοήθειας αυτοκινητοδρόμων, αυτό εξαρτάται από την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόζει ο κάθε πάροχος κινητής και σταθερής τηλεφωνίας.

Όπως, βέβαια, ορίζεται στην απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομοίων (ΕΕΤΤ) Αριθμ. 966/2 – ΦΕΚ 5266/Β/30-11-2020, η χρέωση για κλήσεις από σταθερό δίκτυο προς τους 4ψήφιους αριθμούς που ξεκινούν από «10» δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τη χρέωση για αστική κλήση προς το δίκτυο του εν λόγω παρόχου (κλήση προς γεωγραφικό αριθμό εντός της ίδιας περιοχής). 

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οδική βοήθεια

Επίσης, η χρέωση για κλήσεις από κινητό δίκτυο προς υπηρεσίες που αντιστοιχούν στις σειρές 10 δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τη χρέωση που ισχύει για κλήσεις προς άλλους αριθμούς κινητής τηλεφωνίας ή γεωγραφικούς αριθμούς σταθερού δικτύου στον οποίο έχουν πρωτογενώς εκχωρηθεί οι κωδικοί, κατά περίπτωση.

Η χρέωση, λοιπόν, των κλήσεων σε υπηρεσίες άμεσης οδικής βοήθειας είναι καθόλα νόμιμη. Η νομιμότητα, ωστόσο, δεν διασφαλίζει την αποτελεσματικότητα του εν λόγω συστήματος, δεδομένου ότι το καθεστώς χρέωσης ενδέχεται να εμποδίσει έναν οδηγό, ο οποίος δεν έχει λεπτά ομιλίας στο κινητό του και χρήζει βοήθειας, να καλέσει τα συνεργεία του αυτοκινητοδρόμου.

Η σωτήρια εναλλακτική

Στο πλαίσιο αυτό, κάθε οδηγός θα πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχει ένας δωρεάν αριθμός έκτακτης ανάγκης που μπορεί να αποδειχθεί σωτήριος. Πρόκειται για τον «112» ο οποίος αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης που λειτουργεί σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Οδική βοήθεια

Στην Ελλάδα, αρμόδιος φορέας για τη λειτουργία του είναι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας- λειτουργεί όλο το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα και συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει με:

 • την Αστυνομία
 • τo Πυροσβεστικό Σώμα
 • το ΕΚΑΒ
 • το Λιμενικό Σώμα
 • την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056
 • την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000

Η κλήση προς το 122 είναι χωρίς χρέωση, μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM) και λειτουργεί εντός της εμβέλειας οποιουδήποτε δικτύου κινητής τηλεφωνίας, ενώ παρέχει τη δυνατότητα εντοπισμού της θέσης του καλούντος.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ