Εννιά στους δέκα οδηγούς δεν γνωρίζουν αυτό το φανάρι -Τι σημαίνει, ποιους αφορά

Εννιά στους δέκα οδηγούς δεν γνωρίζουν τι σημαίνει αυτό το φανάρι

Απεικονίζοντας το πρώτο γράμμα του αλφάβητου ο συγκεκριμένος φωτεινός σηματοδότης αποτελεί έναν γρίφο για την πλειοψηφία των οδηγών της Γηραιάς Ηπείρου.

Η φωτεινοί σηματοδότες βρίσκονται στους δρόμους για να ρυθμίζουν την κυκλοφορία. Με στόχο τη βελτίωση της ροής της κίνησης στα μεγάλα αστικά κέντρα κατά καιρούς την εμφάνισή τους κάνουν και φωτεινοί σηματοδότες με νέα σήματα, τα οποία απαιτούν χρόνο για να αφομοιοθούν από την πλειοψηφία των οδηγών.

Σε αυτή την κατηγορία υπάγεται και το φανάρι που βλέπετε στις οθόνες σας το οποίο θα μπορούσε κάλλιστα να κάνει την εμφάνισή του και στα μεγάλα αστικά κέντρα συμβάλλοντας με τη σειρά του στη βελτίωση της ροής της κυκλοφορίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το φανάρι με το λευκό ή κίτρινο «A» προορίζεται για την ενημέρωση των οδηγών για επικείμενη αλλαγή στους χρόνους που ένας σηματοδότης κυκλοφορίας παραμένει «πράσινος» ή «κόκκινος».

Ο φωτεινός σηματοδότης «A» συναντάται σε μεγάλες διασταυρώσεις σε γερμανικές μεγαλουπόλεις. Η παρουσία του σημαίνει ότι τα φανάρια που βρίσκονται σε κάποια διασταύρωση έχουν τη δυνατότητα να δώσουν προτεραιότητα σε τοπικά Μέσα Μαζικής Μεταφοράς όπως είναι τα λεωφορεία και τα τραμ.

Μάλιστα οι επαγγελματίες οδηγοί των τοπικών ΜΜΜ έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν το συγκεκριμένο σηματοδότη και κατά συνέπεια την ροή της κυκλοφορίας στην εκάστοτε διασταύρωση που έχει εγκατασταθεί.

Συγκεκριμένα ο οδηγός ενός τραμ ή λεωφορείου μπορεί να «επικοινωνήσει» με το φανάρι «Α» καθώς πλησιάζει τη διασταύρωση ασύρματα ή επαγωγικά, από πλάκες που έχουν εγκατασταθεί στο οδόστρωμα, σε σχετική απόσταση από τον σηματοδότη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Έπειτα το σύστημα διαχείρισης των φαναριών στην εν λόγω διασταύρωση θέτει ως προτεραιότητα για κίνηση τον δρόμο που βρίσκεται το λεωφορείο και οι οδηγοί που βρίσκονται στη διασταύρωση ενημερώνονται ότι αυτό πλησιάζει με την ενεργοποίηση του φωτεινού σηματοδότη.

Αν οι οδηγοί των ΙΧ αυτοκινήτων βρίσκονται στο ίδιο δρόμο με το λεωφορείο τότε γνωρίζουν από πριν ότι ο σηματοδότης θα «πρασινίσει» σύντομα και θα παραμείνει πράσινος για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από το συνηθισμένο δίνοντας προτεραιότητα στην κίνηση του ΜΜΜ.

Από την άλλη οι οδηγοί που βρίσκονται στον άλλο δρόμο της διασταύρωσης ενημερώνονται ότι θα πρέπει να κάνουν λίγη περισσότερη υπομονή από το κανονικό μέχρι να περάσει το λεωφορείο.

Μετά από αυτό η λειτουργία του φαναριού επανέρχεται στις αρχικές ρυθμίσεις που έχουν προβλεφθεί γι' αυτό, ενώ αν το λεωφορείο έκανε περισσότερη ώρα για να περάσει τη διασταύρωση από το κανονικό, τότε δίνεται και χρόνος «αποζημίωσης» στους οδηγούς που περίμεναν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ