Παίρνει μπρος ο ενεργειακός θησαυρός των 5 δισ. ευρώ -Πού βρίσκεται, γιατί αλλάζει τις ισορροπίες

ορυχείο λιθίου καναδάς ηλεκτρικά αυτοκίνητα 2022

Δίπλα στο «Τρίγωνο του Λιθίου» υπάρχει ένα ακόμα κοίτασμα λευκού χρυσού που μπορεί να δώσει ζωής σε εκατοντάδες χιλιάδες νέα αυτοκίνητα.

Αντίστροφα μετράει πλεόν ο χρόνος για την αδειοδότηση της περιβαλλοντικής μελέτης για το κοίτασμα λιθίου στο Περού, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία εκμετάλλευσης του ενεργειακού θησαυρού.

Πρόκειται για ένα πρότζεκτ εξόρυξης λίθιου υπό την ονομασία "Falchani lithium", που θα υλοποιηθεί στο νότιο Περού, στα σύνορα με τη Βολιβία, από την καναδική εταιρεία Lithium America.

Είναι το 6ο μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου σκληρού βράχου παγκοσμίως, σύμφωνα με την εταιρεία, η οποία την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου αναθεώρησε προς τα πάνω την εκτιμωμένη αξία του έργου. Αυτή τριπλασιάστηκε φτάνοντας από τα 1,5 δισ. δολάρια που είχε προβλέψει το 2019, στα 5,11 δισ. -ήτοι στα 4,65 δισ. ευρώ με τις τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
falchani project περού λίθιο

Το 2023, μετά από νέες γεωτρήσεις στο έργο, η Lithium America είχε ανακοινώσει ότι στο κοίτασμα εμπεριέχονται περίπου 5,53 εκ. μετρικοί τόνοι ισοδύναμου ανθρακικού λιθίου, μια ποσότητα που είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τις αρχικές προβλέψεις της.

Παράλληλα, το κοίτασμα φαίνεται ότι θα μπορεί να αξιοποιείται για περίπου 32 χρόνια, χαρίζοντας ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες μπαταρίες ηλεκτρικών αυτοκινήτων, συνδράμοντας καθοριστικά στην απανθρακοποίηση των μεταφορών.

Το Falchani lithium project είναι το μοναδικό έργο εξόρυξης λιθίου που υλοποιείται στο Περού, το οποίο συνορεύει με το λεγόμενο «Τρίγωνο του Λιθίου» (Χιλή-Αργεντινή-Βολιβία) όπου βρίσκονται περίπου τα μισά από τα παγκόσμια αποθέματα του συγκεκριμένου μετάλλου.

παραγωγή λιθίου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το τελευταίο έχει… κερδίσει το προσωνύμιο «λευκός χρυσός», μιας και είναι το βασικό συστατικό των επαναφορτιζόμενων μπαταριών των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και είναι ζωτικής σημασίας για μια εποχή πιο «πράσινων» τεχνολογιών.

Μέχρι το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας η παγκόσμια ζήτηση για λίθιο αναμένεται να υπερτετραπλασιαστεί, συγκριτικά με το 2022, από τους 720.000 μετρικούς τόνους 3.100.000.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ