Αυτός είναι ο τεράστιος ενεργειακός θησαυρός της Ουκρανίας -Γιατί τον έχει βάλει στο «μάτι» η Ρωσία

κοίτασμα σπάνιων γαιών

Με ένα μέταλλο που είναι απαραίτητο για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι προικισμένα τα εδάφη της Ουκρανίας τα οποία πολιορκούνται από τις ρωσικές δυνάμεις.

Τη δική του εκδοχή για τα αίτια του πολέμου στην Ουκρανία παρουσίασε ο Γερμανός Χριστιανοδημοκράτης βουλευτής Roderich Kiesewetter, υποστηρίζοντας ότι οι σάλπιγγες του πολέμου ήχησαν -μεταξύ άλλων- εξαιτίας των τεράστιων κοιτασμάτων λιθίου που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας.

Ο ενεργειακός θησαυρός που είναι απαραίτητος για την ενεργειακή μετάβαση, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης της ηλεκτροκίνησης κρύβεται στην περιοχή Ντόνετσκ-Λουχάνσκ και σύμφωνα με τον Kiesewetter είναι ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη.

«(Τα κοιτάσμα λιθίου) είναι ένας από τους λόγους που η Ρωσία θέλει τη νίκη στον πόλεμο, ώστε να μας καταστήσει εξαρτημένους στην ενεργειακή μετάβαση, με φόντο τους ηλεκτροκινητήρες», ανέφερε ο Kiesewetter, ο οποίος ζήτησε να ενισχυθεί η πολεμική υποστήριξη των δυτικών στην Ουκρανία, με το σκεπτικό ότι όποια χώρα πάρει στην κατοχή της τον «λευκό χρυσό» της χώρας θα εξελιχθεί σε υπερδύναμη.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
λίθιο

Οι περιοχές Λουχάνσκ και Ντονέτσκ, που συγκροτούν το λεγόμενεο Ντονμπάς, τη βιομηχανική λεκάνη της Ουκρανίας, βρίσκονται υπό τον έλεγχο φιλορωσικών πολιτοφυλακών από το 2014. Η περιοχή κήρυξε την ανεξαρτησία της μετά από ένα δημοψήφισμα την ίδια χρονιά, το οποίο κρίθηκε παράνομο από το Κίεβο και τη Δύση.

Με τα κοιτάσματα λιθίου στις παραπάνω περιοχές, τα οποία εκτιμώνται σε 500.000 τόνους, να βρίσκονται τώρα υπό ρωσικό έλεγχο, το Κρεμλίνο πλέον κατέχει 1,5 εκατ. τόνους, και έτσι η Ρωσία εξασφαλίζει θέση ανάμεσα στις 10 πρώτες στον κόσμο, σύμφωνα με το καναδικό Μέσο GlobalData.

Πρόκειται για μια κατάσταση που προκαλεί «πονοκεφάλο» στη Δύση, η οποία καταβάλλει διαρκείς προσπάθειες προκειμένου να εξασφαλίσει όλα τα απαραίτητα «συστατικά» ώστε να καταστεί ενεργειακά αυτόνομη και να μην εξαρτάται από τρίτες χώρες.

λίθιο
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το λίθιο αποτελεί το βασικό υλικό των μπαταριών ιόντων λιθίου, οι οποέις με τη σειρά τους αποτελούν το πιο σημαντικό και ακριβό εξάρτημα των ηλεκτρικών αυτοκινήτων που συν τω χρόνω αυξάνουν το μερίδιό τους στην αγορά και από το 2035 θα αποτελούν τα μοναδικά καινούργια ΙΧ που θα πωλούνται στην Ευρώπη -εξαιρουμένων, όπως φαίνεται, των συμβατικών αυτοκινήτων που «καίνε» συνθετικά καύσιμα.

Η χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα λιθίου παγκοσμίως είναι η Χιλή με 9.300.000 μετρικούς τόνους, ενώ ακολουθούν η Αυστραλία με 2.7000.000 MT, η Αργεντινή με 2.700.000 MT, η Κίνα με 2.000.000 MT, οι ΗΠΑ με 1.000 ΜΤ και ο Καναδάς με 930 ΜΤ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ