Ελλάδα: Αυτό είναι το πρώτο ταξί που επιδοτήθηκε με 22.000 ευρώ

mercedes EQA taxi

Ολοκληρώθηκε η πρώτη καταβολή επιδότησης σε δικαιούχο της δράσης «Πράσινα Ταξί», η οποία καθιστά ευκολότερη την αντικατάσταση παλιού οχήματος με ηλεκτρικό.

Χείρα βοηθείας στους επαγγελματίες οδηγούς προσφέρει η δράση «Πράσινα Ταξί», καθώς χρηματοδοτεί την αντικατάσταση παλαιών ρυπογόνων οχημάτων με αμιγώς ηλεκτρικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, έχουν χαμηλό κόστος χρήσης και φέρουν υψηλές προδιαγραφές ασφαλείας.

Ψήφο εμπιστοσύνης στη δράση, την οποία πλέον υλοποιεί το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, έχουν δώσει αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι έσπευσαν να αποκτήσουν ένα μηδενικών ρύπων αυτοκίνητο, επωφελούμενοι από την ενίσχυση που φτάνει έως τα 22.500 ευρώ.

Ήδη έχουν εγκριθεί αρκετές αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα, ενώ σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου έγινε η πρώτη καταβολή της επιδότησης σε δικαιούχο, ο οποίος επιχειρεί στην πόλη της Πτολεμαΐδας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε δήλωσή της στο carandmotor.gr, η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε: «Είναι μια συμβολική στιγμή η πληρωμή επιδότησης μέσω του προγράμματος “Πράσινα Ταξί” στον πρώτο επαγγελματία οδηγό που απέκτησε το νέο του ηλεκτρικό ταξί. Πόσο μάλλον που αυτός επιχειρεί στην Πτολεμαΐδα. Δράττομαι της ευκαιρίας να τονίσω σ’ όλους τους συναδέλφους του ότι αυτή τη στιγμή προσφέρεται από το κράτος ένα πολύ υψηλό ποσό της τάξεως των 22.000 ευρώ για να αποκτήσουν ηλεκτρικό ταξί. Παράλληλα, η παραγωγή πετρελαιοκίνητων οχημάτων βαίνει μειούμενη, πιθανόν σύντομα δεν θα υπάρχουν στην αγορά διαθέσιμα καινούργια οχήματα με θερμικό κινητήρα για επαγγελματική χρήση. Το σημερινό πολύ μεγάλο ύψος επιδότησης δεν θα διατηρηθεί για πολύ. Οπότε είναι μια μοναδική ευκαιρία να επωφεληθείτε από αυτό».

Χριστίνα Αλεξοπούλου

O επαγγελματίας οδηγός που είδε χρήματα στον τραπεζικό του λογαριασμό είναι ο κ. Δημήτριος Τώνιας, o οποίος έχει αποκτήσει μια Mercedes EQA, αναβαθμίζοντας την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς του πελάτες του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εμείς επικοινωνήσαμε με τον κ. Δημήτριο Τώνια, ο οποίος αρχικά θέλησε να εκφράσει τις ευχαριστίες του προς το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω το υπουργείο για τη βοήθεια που παρέχει στους επαγγελματίες του κλάδου, για την αντικατάσταση του παλιού ταξί τους με σύγχρονο ηλεκτρικής τεχνολογίας».

Mercedes EQA taxi

Ερωτηθείς για τα οφέλη που έχει αποκομίσει μετά την άσκηση του επαγγέλματός του με ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο, ο κ. Τώνιας ανέφερε ότι του έχει επιτρέψει να μειώσει το κόστος χρήσης και να αποφύγει τις φθορές και τα κοστοβόρα σέρβις, ενώ εστίασε και στο γεγονός ότι το νέο του ταξί είναι αθόρυβο και δεν εκπέμπει ρύπους.

Mercedes EQA taxi
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η δράση «Πράσινα Ταξί»

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα ξεκίνησε στις 9 Ιανουαρίου του 2023 και δίνει τη δυνατότητα επιδότησης σε ιδιοκτήτες οχήματος ταξί για αγορά ή χρονομίσθωση (leasing) αμιγώς ηλεκτρικού οχήματος, καθώς και εγκατάστασης σημείου φόρτισης ηλεκτρικού οχήματος.

Η επιδότηση (οικολογικό bonus) ανέρχεται σε ποσοστό 40%, με το μέγιστο ποσό να αγγίζει τις 17.500 ευρώ και την υποχρεωτική απόσυρση οχήματος ταξί, να επιβραβεύεται με επιπλέον 5.000 ευρώ.

Παράλληλα, λαμβάνεται ειδική μέριμνα για τα ΑμεΑ, τις οικογένειες με 3 εξαρτώμενα τέκνα και άνω και τους νέους έως 29 ετών, με ξεχωριστή προσαύξηση σε κάθε κατηγορία.

φόρτιση ηλεκτρικού ταξί

Σημειώνεται ότι για νέους έως 29 ετών που είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματων ταξί, προβλέπεται προσαύξηση έως και 1.000 ευρώ στο ποσό του οικολογικού bonus.

Ωφελούμενοι είναι όλοι οι ιδιοκτήτες Ε.Δ.Χ. οχημάτων ΤΑΞΙ κατηγορίας Euro 5 και παλαιότερης, με την προθεσμία υποβολής των αιτήσεων να είναι η 31η Δεκεμβρίου 2023.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ