Ελλάδα: Σε αυτό το αστικό λεωφορείο κλείνεις ρεζερβέ θέση με το κινητό σου

astiko leoforeio kinito sou xaidari smartbus

Σημαντική διευκόλυνση προσφέρει τους τελευταίους μήνες ο Δήμος Χαϊδαρίου στο επιβατικό κοινό, μέσω της εφαρμογής «SmartBus», η οποία επιτρέπει την προκράτηση θέσης σε γραμμή λεωφορείου.

Ένα ιδιαίτερα καινοτόμο πρόγραμμα που βαδίζει στα πρότυπα των πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών κέντρων και λειτουργεί ως πυξίδα για την ολιστική αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών υλοποιεί ο Δήμος Χαϊδαρίου μέσω της λειτουργίας λεωφορειακής γραμμής με προκράτηση θέσεων.

Πρόκειται για την πιλοτική λεωφορειακή δημοτική γραμμή «Δάσος-Κέντρο Χαϊδαρίου» μέσω του προγράμματος του ευφυούς συστήματος «SmartBus», το οποίο επιτρέπει στους πολίτες να επιλέξουν online το δρομολόγιο που τους ενδιαφέρει, αλλά και να δεσμεύσουν μία θέση.

smartbus xaidari staseis
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά τον περασμένο Ιούνιο από τον ΟΑΣΑ σε συνεργασία με τον Δήμο Χαϊδαρίου και «αγκαλιάστηκε» από το επιβατικό κοινό, με αποτέλεσμα να πάρει παράταση, όντας σε ισχύ μέχρι και τον τρέχοντα μήνα, Απρίλιο, ενώ θα επανεξεταστεί το μέλλον του.

Η δράση εντάσσεται στο ευρύτερο πλάνο ψηφιακού μετασχηματισμού των Συγκοινωνιών Αθηνών και υιοθέτησης σύγχρονων τάσεων αστικής κινητικότητας.

smartbus xaidari staseis

Βάσει των προγενέστερων στοιχειών, μόλις τους δύο πρώτους μήνες πιλοτικής λειτουργίας του "SmartBus" δημιουργήθηκαν 400 λογαριασμοί ενεργών χρηστών, έγιναν 2.500 κρατήσεις θέσεων, εκτελέστηκαν 730 δρομολόγια, ενώ εξασφαλίστηκε έλεγχος τήρησης μέγιστης πληρότητας οχήματος σε όλα τα δρομολόγια.

Η διαδρομή της λεωφορειακής γραμμής «Δάσος-Κέντρο Χαϊδαρίου»

Η λεωφορειακή γραμμή συνδέει την Πλατεία Ελευθερίας στο Δάσος με το κεντρικό Χαϊδάρι και τον Σταθμό Αγία Μαρίνα μέσω κυκλικής διαδρομής που περιλαμβάνει τις ακόλουθες στάσεις: Πλατεία Ελευθερίας – Πλάτωνος – Κύπρου – Κουνέλια – Προφήτης Ηλίας – Άνοιξη – Χρ. Περραιβού – Χρυσοστόμου Σμύρνης – Χίου – Μετρό Αγία Μαρίνα – Αττίκ – Πλαστήρα – Χρ. Περραιβού – Άνοιξη – Προφήτης Ηλίας – Κουνέλια – Κύπρου – Λεωφόρος Αθηνών 1 – Λεωφόρος Αθηνών 2 – Ηρώων Πολυτεχνείου – Πλατεία Ελευθερίας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
smartbus xaidari staseis

Τι δυνατότητες προσφέρει η εφαρμογή στον χρήστη;

Η εφαρμογή "SmartBus" είναι διαθέσιμη Android και iOS και παρέχει τις εξής δυνατότητες στον χρήστη:

  • Να δει σε πραγματικό χρόνο που βρίσκεται το λεωφορείο
  • Να διαπιστώσει εάν υπάρχει ή όχι διαθεσιμότητα θέσης στο εκάστοτε δρομολόγιο
  • Να δεσμεύσει τη θέση του από τη στάση που τον εξυπηρετεί
  • Να υποβάλει διευκρινιστικά σχόλια
  • Εάν δεν υπάρχει ελεύθερη θέση, η εφαρμογή προτείνει στον χρήστη μια εναλλακτική γραμμή
smart bus staseis xaidari

Πώς να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή

Ο πολίτης πρέπει να κατεβάσει την εφαρμογή "SmartBus" στο smartphone του και δημιουργήσει λογαριασμό ώστε να μπορέσει να κάνει κρατήσεις και να δει τα δρομολόγια που τον ενδιαφέρουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στη συνέχεια, για να κάνει κράτηση θα πρέπει να συμπληρώσει τοποθεσία, αριθμό επιβατών όπως και ημερομηνία και ώρα που επιθυμεί να μετακινηθεί.

Όσοι δεν είναι τόσο εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα μπορούν να το κάνουν και τηλεφωνικά από την προηγούμενη ημέρα, στην ειδική τηλεφωνική γραμμή του Δήμου 15250.

Σημειώνεται ότι στα σχέδια του ΟΑΣΑ αναφέρεται η επέκταση του συγκεκριμένου εγχειρήματος σε περισσότερες ενδοδημοτικές γραμμές και γραμμές τοπικού χαρακτήρα.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ