Στην Ελλάδα η πιο σταθερή γέφυρα της Ευρώπης -Βρίσκεται πάνω από σεισμικό ρήγμα, πόσα g αντέχει

Γέφυρα Χάρακας

Αλώβητη από τον χειρότερο σεισμικό εφιάλτη μπορεί να βγει μια γέφυρα που βρίσκεται σε νησί της χώρας μας.

Ως ένα μικρό θαύμα της μηχανικής χαρακτηρίζεται η γέφυρα του Χάρακα, ένα έργο υποδομής που συνδέει το Αργοστόλι με το Φισκάρδο, στην Κεφαλονιά, και αποτελεί πρωτοποριακό στο είδος του.

Κατόπιν 19 χρόνων ενεργειών, η γέφυρα του Χάρακα παραδόθηκε στην κυκλοφορία το καλοκαίρι του 2017 και αμέσως τράβηξε το ενδιαφέρον των μεγάλων ειδησεογραφικών Μέσων, μιας και είναι η μοναδική στην Ευρώπη -ίσως και στον κόσμο- που δεν συνδέει ένα ποτάμι, έναν γκρεμό κ.ο.κ., αλλά τις αντίπερα όχθες ενός μεγάλου σεισμικού ρήγματος το οποίο έχει μήκος 80 μετρα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
γέφυρα χάρακα στην κεφαλονιά

Όπως είχε αναφέρει η Περιφέρεια Κεφαλονιάς, η γέφυρα διακρίνεται για τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ασφαλείας της, δεδομένου ότι «ακόμα και αν υποχωρήσει ένα κομμάτι του ρήγματος, είναι έτσι κατασκευασμένη ώστε να παραμείνει στη θέση της. Άλλωστε φτιάχτηκε για να αντέχει σεισμικές επιταχύνσεις που φτάνουν το 0,45 g. Η γέφυρα πατάει πάνω σε 4 ειδικά εφέδρανα, τα οποία επιτρέπουν οριζόντια ολίσθηση μέχρι μισό μέτρο».

Γέφυρα Χάρακας
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τα παραπάνω συνεπάγεται ότι η γέφυρα του Χάρακα είναι αντισεισμική και ότι κατασκευάστηκε με τρόπο που την καθιστά ικανή να μείνει ακλόνητη σε οποιονδήποτε σεισμό.

Πρόκειται για ένα έργο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Κεφαλονιά, μιας και, όπως ολόκληρο το Ιόνιο, βρίσκεται σε μια αέναη μάχη με τις σεισμικές δονήσεις, πολλώ δε μάλλον όταν παραμένουν ανεξίτηλες οι μνήμες των σεισμών του Ιουνίου του 1953, που προκάλεσαν εκτεταμένες καταστροφές σε Ζάκυνθο, Ιθάκη και Κεφαλονιά.

Επιπροσθέτως, για την κατασκευή της γέφυρας δόθηκε τεράστια έμφαση στο υδραυλικό σύστημα, ώστε να μένει το έργο ανέγγιχτο από πλημμύρες σε περίπτωση βροχοπτόσεων και να μη σχηματίζονται χείμαρροι που θα απειλούσαν το έργο με φθορές. Όλα τα νερά συγκεντρώνονται και διοχετεύονται σε αγωγό που περνάει μέσα από το βουνό.

Η γέφυρα, που κόστισε 7 εκατ. ευρώ, βρίσκεται πάνω από την εντυπωσιακή παραλία Μύρτος, η οποία κάθε χρόνο συγκεντρώνει χιλιάδες παραθεριστές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
μυρτος κεφαλονια παραλία

Δείτε video από την κατασκευή της γέφυρας:

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ