Ελλάδα: Έρχονται 4 νέες «έξυπνες» σήραγγες -Πού θα βρίσκονται

tounel megala erga ellada

Προχωρά το πρόγραμμα «Smart Tunnel» που θα επιτρέπει την ταχύτερη αποκατάσταση των βλαβών στις σήραγγες, ενισχύοντας την ασφάλεια των οδηγών.

«Έξυπνα» τούνελ που με τη βοήθεια τεχνολογίας τελευταίας γενιάς θα ενισχύσουν την ασφάλεια των χρηστών του οδικού δικτύου αποκτά η Ελλάδα, απαντώντας στις προκλήσεις της νέας εποχής.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω του προγράμματος "Smart Tunnel" που ξεκίνησε το 2019 και αφορούσε στην εγκατάσταση του πρώτου συστήματος παρακολούθησης κατάστασης εξοπλισμού στη σήραγγα «Γηροκομείο» μήκους 700 μ. της Ολυμπίας Οδού.

Πρόσφατα, μάλιστα, η ES SYSTEMS, μέλος του EFA GROUP του μεγαλύτερου ομίλου αμυντικής τεχνολογίας στην Ελλάδα, και η Ολυμπία Οδός υπέγραψαν την επέκταση του έργου σε 4 επιπλέον σήραγγες συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού που σχετίζεται με αυτές, όπως είναι τα κτήρια υποσταθμών και τα αντλιοστάσια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
έξυπνα τούνελ ελλάδα

Τι είναι τα «Έξυπνα» Τούνελ

Οι σήραγγες που εντάσσονται στο πρόγραμμα θα ενσωματώσουν ένα προηγμένο σύστημα που αποτελείται από αισθητήρες και λογισμικό που καταγράφουν δεδομένα 24/7 όλου του εξοπλισμού των σηράγγων όπως, ανεμιστήρες, αντλίες νερού, γεννήτριες, μπαταρίες UPS, μετασχηματιστές κ.λπ..

Παράλληλα, υπάρχουν και αισθητήρες περιβάλλοντος που μετρούν στοιχεία της ατμόσφαιρας στο εσωτερικό των σηράγγων, όπως την ποιότητα του αέρα, τη θερμοκρασία και την υγρασία.

Σε πρώτο στάδιο, οι αισθητήρες συλλέγουν δεδομένα από το σύνολο του εξοπλισμού σε κάθε σήραγγα και εν συνεχεία, με τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και αλγορίθμων, αναλύονται τα στοιχεία του εξοπλισμού. Όλα τα δεδομένα και οι μετρήσεις παρακολουθούνται σε πραγματικό χρόνο μέσω πλατφόρμας στο cloud.

έξυπνα τούνελ ελλάδα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Τα οφέλη

Το σύστημα επιτρέπει την αύξηση της διάρκειας ζωής του εξοπλισμού, τη μείωση του κόστους επισκευής και συντήρησης, τον έγκαιρο εντοπισμό βλαβών για την ταχύτερη αποκατάστασή τους, τη διενέργεια μετρήσεων (όπως θερμοκρασία, κατανάλωση ισχύος, κραδασμούς) σε πραγματικό χρόνο, και φυσικά την ενίσχυση της ασφάλειας τόσο των επιβατών όσο και των εργαζομένων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ