Έκλεβαν αυτοκίνητα κατά «παραγγελία» στην Αττική - Ο τρόπος δράσης της σπείρας

klemmeno3

Το όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση ξεπερνάει τις 240.000 ευρώ.

Αυτοκίνητα κατά παραγγελία έκλεβε εγκληματική οργάνωση από την ευρύτερη περιοχή της Αττικής και στη συνέχεια είτε παραποιούσαν τους αριθμούς πλαισίων τους είτε τα αποσυναρμολογούσαν και τα ανταλλακτικά τα χρησιμοποιούσαν για να επισκευάσουν τρακαρισμένα οχήματα που είχαν αγοράσει πολύ φθηνά.

Ωστόσο οι Αρχές αξιοποιώντας πληροφορίες συνέλαβαν 7 μέλη της οργάνωσης και εξυχνίασαν 22 κλοπές και μία απόπειρα κλοπής ενώ παράλληλα κατασχέθηκαν 10 αυτοκίνητα, τεχνικός εξοπλισμός κλοπών οχημάτων, ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων, πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων. Το όφελος που αποκόμισε η εγκληματική οργάνωση ξεπερνάει τις 240.000 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα για την αποδόμηση της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκε εκτεταμένη αστυνομική επιχείρηση σε Αχαρνές, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι και Παλλήνη κατά την οποία συνελήφθησαν 7 μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και το αρχηγικό και σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία για κατά περίπτωση συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές κατά συναυτουργία και κατά συρροή από άτομα που διαπράττουν διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών οχημάτων κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια και για παράβαση της νομοθεσίας για τα όπλα.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, οι ανωτέρω είχαν συστήσει και ενωθεί σε εγκληματική οργάνωση, έχοντας διακριτούς ρόλους, με σκοπό τη συστηματική διάπραξη κλοπών οχημάτων τελευταίας τεχνολογίας με αυξημένη εμπορική ζήτηση αποκομίζοντας σημαντικό παράνομο περιουσιακό όφελος.

Ως προς τον τρόπο δράσης τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης χρησιμοποιούσαν συγκεκριμένη μεθοδολογία και συγκεκριμένα αφού λάμβαναν «παραγγελίες» για αυτοκίνητα συγκεκριμένης μάρκας, μοντέλου και χρώματος, μετέβαιναν σε περιοχές κυρίως των νοτίων και βορείων προαστίων της Αττικής, όπου εντόπιζαν οχήματα με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια ενημέρωναν τους συνεργούς τους για την ακριβή τοποθεσία.

Ακολούθως, έσπαγαν κάποιο από τα τζάμια του οχήματος και αφού το μετακινούσαν για μικρή απόσταση, το φόρτωναν σε ειδικό γερανοφόρο όχημα και το μετέφεραν σε περιοχή της Δυτικής Αττικής. Εκεί πλαστογραφούσαν τους χαρακτηριστικούς του αριθμούς (αριθμό πλαισίου, κινητήρα κ.λπ) και έτσι το «νομιμοποιούσαν» για να το θέσουν εκ νέου σε κυκλοφορία, είτε το αποσυναρμολογούσαν για να επισκευάσουν με αυτό έτερα οχήματα, τα οποία είχαν αγοράσει με σοβαρές υλικές ζημιές.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Παράλληλα διακριβώθηκε ο ρόλος καθενός κατά τη διάπραξη των κλοπών και ο αρχηγός της σπείρας ήταν ένας 37χρονος ο οποίος κατείχε τις περισσότερες γνώσεις στον τομέα του αυτοκινήτου έχοντας διασυνδέσεις με επαγγελματίες του χώρου. Επίσης, ήταν αυτός ο οποίος διευθετούσε τις οικονομικές εκκρεμότητες της οργάνωσης και παρέδιδε στα μέλη της τα χρήματα που τους αναλογούσαν από την συμμετοχή τους.

Επίσης ένας ακόμη 37χρονος, ένας 22χρονος, ένας 35χρονος και ένας 30χρονος αποτελούσαν τους επιχειρησιακούς βραχίονες της οργάνωσης, έχοντας ενεργό ρόλο και μεγάλη εμπειρία στις κλοπές των αυτοκινήτων, καθώς και πλούσιο ποινικό παρελθόν.

Ο 37χρονος και ο 22χρονος παρείχαν τα αναγκαία μέσα για την τέλεση των κλοπών, καθώς διέθεταν οχήματα συγγενικών τους προσώπων για τη μετάβαση και διαφυγή τους.

Ένας 44χρονος συμπλήρωνε τον επιχειρησιακό βραχίονα, καθώς κατείχε το ειδικό γερανοφόρο όχημα για τη μεταφορά των αφαιρεθέντων οχημάτων, ενώ για τις «υπηρεσίες» του αμειβόταν αδρά, λαμβάνοντας το ποσό των -400- ευρώ για κάθε μεταφορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε οικίες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν ηλεκτρονικός εξοπλισμός πλαστογράφησης οχημάτων, τεχνικός εξοπλισμός κλοπών αυτοκινήτων, πλήθος εγκεφάλων αυτοκινήτων, διαγνωστικό εγκεφάλων αυτοκινήτων, κινητήρας κλεμμένου αυτοκινήτου, ηλεκτρικός εκκενωτής (taser), συσκευές κινητών τηλεφώνων και κάρτες SIM, 2 φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές, διάφορα εξαρτήματα αυτοκινήτων, πλήθος κλειδιών αυτοκινήτων, βιβλίο service κλεμμένου αυτοκινήτου, ψηφιακά μέσα αποθήκευσης δεδομένων (USB), ρουχισμός που χρησιμοποιήθηκε κατά την τέλεση των κλοπών, το χρηματικό ποσό των 2.400 ευρώ και 10 οχήματα.

Από τη μέχρι στιγμής έρευνα, έχουν εξιχνιαστεί 22 περιπτώσεις κλοπής και 1 απόπειρα κλοπής οχημάτων καθώς και 2 κλοπές καταλυτών οχημάτων σε Παλαιό και Νέο Φάληρο, Μαρούσι, Κερατσίνι, Πατήσια, Λυκόβρυση, Μεταμόρφωση, Αιγάλεω, Νέα Χαλκηδόνα, Νέα Ιωνία, Πεύκη, Νέα Ερυθραία, Χολαργό, Αγίους Αναργύρους, Πειραιά και Νέα Σμύρνη που διαπράχθηκαν από αρχές τους έτους 2022.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή, ενώ η έρευνα για τη διακρίβωση του πλήρους εύρους της εγκληματικής τους δραστηριότητας συνεχίζεται.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ