Οι ειδικοί εξηγούν -Με ποια ταχύτητα σύγκρουσης είναι σαν να πέφτεις από τον δέκατο όροφο

Αρκετοί είναι οι οδηγοί που πιστεύουν ότι ένα τροχαίο με ταχύτητα που δεν ξεπερνά τα 60 χλμ./ώρα δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, ωστόσο σύμφωνα με τους ειδικούς η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Η οδική ασφάλεια αποτελεί διαχρονικά έναν από τους μεγαλύτερους «εφιάλτες» για τις αρμόδιες αρχές των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παρά την τεχνολογική πρόοδο, τις καμπάνιες ενημέρωσης και την αυστηριοποίηση των κανόνων κυκλοφορίας, τα τροχαία δυστυχήματα συνεχίζουν να στοιχίζουν χιλιάδες ζωές κάθε χρόνο.
Οι περισσότεροι χρήστες του οδικού δικτύου έχουμε στο νου μας ότι τα τροχαία συνδέονται κυρίως με υψηλές ταχύτητες, ωστόσο ακόμη και αν κινείστε εντός των ορίων ταχύτητας, οι συνέπειες μιας σύγκρουσης με ταχύτητα 60 χλμ./ώρα μπορεί να είναι καταστροφικές.
BUY NOW
Ο οδηγός ράλι Cristian Sugár, μιλώντας σε podcast, εξήγησε πως αν χτυπήσεις σε σταθερό αντικείμενο με 60 χλμ./ώρα, το πιθανότερο είναι ότι θα πεθάνεις ακαριαία. Τόνισε επίσης τη σημασία της οδηγικής παιδείας, η οποία κατά την άποψή του λείπει από τους οδηγούς της χώρας του (της Γαλλίας).

Κατά την άποψή του, η οδηγική παιδεία θα έπρεπε να βασίζεται και στον φόβο, εννοώντας ότι οι νέοι οδηγοί θα έπρεπε να εκπαιδεύονται γνωρίζοντας ότι ένα θανατηφόρο τροχαίο μπορεί να συμβεί ακόμη και με ταχύτητα 15 χλμ./ώρα. «Η έλλειψη αυτού του φόβου είναι που κάνει πολλούς οδηγούς να αισθάνονται άτρωτοι τρέχοντας με 110 χλμ./ώρα», συμπλήρωσε.
Το πρόβλημα δεν είναι τόσο η ταχύτητα κίνησης, όσο η αιφνίδια ακινητοποίηση. Όταν το αυτοκίνητο συγκρουστεί και σταματήσει απότομα, τα εσωτερικά όργανα του οδηγού συνεχίζουν να κινούνται λόγω αδράνειας, με αποτέλεσμα να υφίστανται σοβαρές ζημιές μόλις συναντήσουν κάποιο τοίχωμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, πολύ συχνές είναι οι κακώσεις σε σπλήνα, ήπαρ και νεφρά, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν θανατηφόρες, ακόμη κι αν εξωτερικά το σώμα φαίνεται σχεδόν αλώβητο μετά τη σύγκρουση.
Σύμφωνα με έναν ακόμη πολύπειρο οδηγό ράλι, τον Titi Aur, η σύγκρουση με 30 χλμ./ώρα ισοδυναμεί με πτώση από τον πρώτο όροφο πολυκατοικίας, με 50 χλμ./ώρα μοιάζει με πτώση από τον τρίτο όροφο, ενώ η σύγκρουση με 90 χλμ./ώρα ισοδυναμεί με πτώση από τον δέκατο όροφο.
Εξάλλου, ακόμα και τα πιο σύγχρονα συστήματα ασφαλείας δεν μπορούν να προσφέρουν εγγυήσεις πέρα από ένα συγκεκριμένο όριο. Οι δοκιμές πρόσκρουσης Euro NCAP εξετάζουν μετωπικές συγκρούσεις με ταχύτητα που δεν υπερβαίνει τα 64 χλμ./ώρα. Πέρα από αυτό το όριο, καμία αυτοκινητοβιομηχανία δεν μπορεί να διασφαλίσει την προστασία των επιβατών.