Έλληνες φοιτητές έφτιαξαν πρωτοποριακή εφαρμογή για το αυτοκίνητο -Πώς θα βοηθάει τους οδηγούς

to ix mou

Προχωράει η ιδέα των φοιτητών του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών να λανσάρουν μια εφαρμογή που θα απαλλάξει τον οδηγό από το άγχος της ιδιοκτησίας αυτοκινήτου.

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε πριν από λίγους μήνες η πρωτοβουλία τεσσάρων φοιτητών του τμήματος Πληροφορικής & Τηλεματικής του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου Αθηνών να σχεδιάσουν μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα (mobile app) που έχει ως στόχο να καταστήσει ευκολότερη τη ζωή του Έλληνα οδηγού.

Πρόκειται για το all-in-one mobile app «To IX mou» που όταν τεθεί σε λειτουργία θα επιτρέπει στον οδηγό να παρακολουθεί μέσω του smartphone του την υγεία του οχήματός του, να λαμβάνει ειδοποιήσεις για την πρόληψη κοστοβόρων ζημιών, αλλά και να εντοπίζει εύκολα καταστήματα που μπορούν να τον εξυπηρετήσουν για ό,τι αφορά το ΙΧ του (βλ. βουλκανιζατέρ).

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
το ΙΧ μου εφαρμογή για οδηγούς

Τον Απρίλιο του 2023 και ενόψει του διαγωνισμού Junior Achievement Greece, #jastartupgr2023, όπου οι φοιτητές θα παρουσίαζαν το app, το carandmotor.gr είχε επικοινωνήσει με τον επικεφαλής της επιχειρηματικής ιδέας και επιβλέποντα ανάπτυξης της εφαρμογής, Γρηγόρη Λεύκελη, ο οποίος είχε εξηγήσει αναλυτικά πώς το app μπορεί να γίνει ο καλύτερος φίλος του οδηγού.

Η χρησιμότητα του app αποδείχθηκε και από τη σημαντική διάκριση των φοιτητών στον διαγωνισμό, όπου αναδείχθηκε σε κορυφαίο πρότζεκτ βάσει του κοινού, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό 67% από τις συνολικά 15.000 ψήφους.

«Εκεί (σ.σ. όταν λάβαμε το βραβείο κοινού) αντιληφθήκαμε ότι όντως το app μας είναι κάτι το οποίο το θέλει πραγματικά ο κόσμος, καθώς πιστεύει ότι μπορεί να τον βοηθήσει», εξήγησε ο Γρηγόρης στο carandmotor.gr μετά την πρόσφατη επικοινωνία που είχαμε μαζί του, ενώ προανήγγειλε τη συμμετοχή της ομάδας του στον πρώτο Διαγωνισμό Καινοτομίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου όπου θα συμμετάσχουν σχολές από όλη την Ελλάδα και θα διεξαχθεί τον προσεχή Ιούλιο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
to Ix mou εφαρμογή οδηγούς

Πότε θα λειτουργήσει η εφαρμογή και πώς βοηθάει τον οδηγό

Όπως μας αποκάλυψε ο Λευτέρης, το app «To IX mou» θα είναι διαθέσιμο τόσο στο App Store (Apple) όσο και στο Google Play (Android) στις αρχές του 2025, ενώ βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο υλοποίησης και η σχετική ιστοσελίδα όπου θα παρέχονται αναλυτικές πληροφορίες για όλα όσα περιλαμβάνει η εφαρμογή αλλά και για τα διαθέσιμα προγράμματα.

Αυτά θα είναι δύο, ένα που θα είναι δωρεάν και ένα με συνδρομή το οποίο θα κοστίζει 4,99 ευρώ μηνιαίως και θα προσφέρει περισσότερες δυνατότητες στον χρήστη.

Σε αμφότερα ο οδηγός θα μπορεί να συνδέσει το αυτοκίνητό του με το app και να αντλεί ένα εύρος πληροφοριών σχετικά με το όχημά του. Αρχικά, η εφαρμογή «Τo IX mou» θα είναι διασυνδεδεμένη με το «MyAuto», δηλαδή τον ηλεκτρονικό φάκελο των οχημάτων που δημιούργησε η ελληνική κυβέρνηση και επιτρέπει στους οδηγούς να βλέπουν αν έχουν εξοφληθεί τα τέλη κυκλοφορίας, πότε πρέπει να προσκομίσουν το όχημά τους σε ΚΤΕΟ κ.ο.κ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πέρα από τα παραπάνω, το app θα μπορεί να καταγράφει τα χιλιόμετρα που διανύει το αυτοκίνητο και έτσι να ενημερώνει εν ευθέτω χρόνο τον οδηγό για το πότε θα πρέπει να προβεί σε αλλαγή λαδιών ή αντικατάσταση ελαστικών, μετριάζοντας με αυτό τον τρόπο το άγχος της ιδιοκτησίας του αυτοκινήτου.

Επιπλέον, συνδέοντας ένα διαγνωνιστικό βλαβών στη θύρα OBD η οποία βρίσκεται εντός του οχήματος, θα γίνεται έλεγχος για πιθανές βλάβες και, εφόσον ανιχνευθεί πρόβλημα, η εφαρμογή θα μπορεί να κατευθύνει τον οδηγό σε κάποια εταιρεία μέσα από ένα εκτεταμένο δίκτυο συνεργατών.

to Ix mou εφαρμογή οδηγούς

Όσον αφορά στο συνδρομητικό πρόγραμμα, συγκριτικά με το δωρεάν, θα επιτρέπει την προσθήκη στο app άνω των 3 οχημα΄των, δεν θα υπάρχουν διαφημίσεις, θα δίνεται η δυνατότητα για διενέργεια διαγνωστικών ελέγχων σε πιο ευρύ φάσμα και θα υπάρχει ένα πιο εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Μεγάλος, στόχος, μάλιστα του group εξέλιξης του app είναι μακροπρόθεσμα να υπάρχει διασύνδεση με τις αυτοκινητοβιομηχανίες, ώστε να αντλούνται δεδομένα για το κάθε όχημα από το database των κατασκευαστών. Τα δεδομένα θα αφορούν καθαρά το κομμάτι των βλαβών, και δεν θα είναι προσωπικού χαρακτήρα.

Προτεραιότητα των σχεδιαστών του app είναι αυτό να είναι εύκολα διαχειρίσιμο ακόμα και για αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, και η διαδικασία εκμάθησής του να μην υπερβαίνει, σε χρόνο, τα 5 λεπτά.

Όπως ανέφερε τέλος, ο Γρηγόρης, το τελευταίο διάστημα έχει γίνει αναδιοργάνωση στην ομάδα πίσω από τη δημιουργία της εφαρμογής «To IX mou», με προσθαφαιρέσεις μελών, την ίδια ώρα που το πρότζεκτ έχει τύχει της υποστήριξης ανθρώπων από την ακαδημαϊκή κοινότητα, και όχι μόνο -γεγονός που αποδεικνύει τη χρησιμότητα της εφαρμογής.

Πέρα από τον Γρηγόρη Λεύκελη, η ομάδα απαρτίζεται από τον Γιάννη Μαυροδήμο, Ηλία Παναγόπουλο και Βαγγέλη Σπανέλλη.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ