Δίπλωμα στο κινητό: Πώς θα αφαιρείται από την Τροχαία;

έλεγχος αστυνομίας

Στο κινητό μας τηλέφωνο περνάει σε λίγες μέρες το δίπλωμα οδήγησης, το οποίο θα αποθηκεύεται σε ειδική εφαρμογή και θα «αφαιρείται» από αυτή σε περίπτωση τροχονομικής παράβασης.

Μία νέα πραγματικότητα ξημερώνει από τις 27 Ιουλίου για τους οδηγούς της χώρας μας, καθώς θα μπορούν να έχουν τόσο την αστυνομική ταυτότητα, όσο και το δίπλωμα οδήγησης σε ψηφιακή μορφή, στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σχετικά με το δίπλωμα οδήγησης, η όλη διαδικασία ψηφιοποίησής του θα είναι ιδιαίτερα απλή, δεδομένου ότι το μόνο που θα πρέπει να κάνουν οι πολίτες είναι να «κατεβάσουν» την εφαρμογή «Gov.gr Wallet», μέσω του Google Play ή του App Store.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης θα προσφέρει σημαντική διευκόλυνση τόσο στους οδηγούς, οι οποίοι θα απαλλαχθούν από το άγχος του να ξεχάσουν κάπου ή να χάσουν το δίπλωμα στην έντυπη μορφή του, όσο και στους άνδρες της Τροχαίας, καθώς σε τυχόν έλεγχο, αυτός θα γίνεται πιο γρήγορα και έγκυρα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, έχει επισημάνει ότι η χρήση του Gov.gr Wallet θα είναι τόσο εύκολη όσο ήταν και αυτή με το πιστοποιητικό εμβολιασμού για τον κορωνοϊό.

δίπλωμα οδήγησης κινητό

Πώς θα αφαιρείται το δίπλωμα οδήγησης;

Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση που κάποιος υποπέσει σε τροχονομική παράβαση, η οποία επισύρει ποινή αφαίρεσης του διπλώματος;

Σύμφωνα με τις δικές μας, αποκλειστικές πληροφορίες, σε περίπτωση που ο οδηγός υποπέσει σε παράβαση η οποία επισύρει ποινή αφαίρεσης της άδειας οδήγησης, το δίπλωμα θα «αφαιρείται» αυτόματα, με ηλεκτρονικό τρόπο, από το ψηφιακό πορτοφόλι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Αυτό σημαίνει ότι σε τυχόν έλεγχο, οι άνδρες της Τροχαίας, ζητώντας απλά την επίδειξη του ψηφιακού πορτοφολιού, θα μπορούν να εξακριβώσουν άμεσα αν ο εκάστοτε οδηγός βρίσκεται νόμιμα πίσω από το τιμόνι ή οδηγεί ενώ το δίπλωμά του έχει αφαιρεθεί.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το ψηφιακό δίπλωμα οδήγησης (όπως και η ταυτότητα) θα φέρει και κωδικό QR, όπως συνέβαινε και με τα πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας και εμβολιασμού κατά της Covid-19 στο Covid Free GR Wallet.

Επομένως, ο έλεγχος της εγκυρότητας του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης, όπως και η εξακρίβωση της ισχύος του διπλώματος, είναι πολύ πιθανό να γίνεται με ένα απλό «σκανάρισμα» του QR Code.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η αποθήκευση του διπλώματος οδήγησης και της αστυνομικής ταυτότητας μπορεί να πραγματοποιείται μόνο σε ένα smartphone. Επίσης, όποιος επιθυμεί μπορεί να επιδεικνύει το παραδοσιακό δίπλωμα – σε χάρτινη ή πλαστική μορφή – το οποίο θα συνεχίσει να ισχύει κανονικά.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ