Δίπλωμα σε 17χρονους: Τι ισχύει στις άλλες χώρες

New Drivers 1

Η Ελλάδα θα ανήκει σύντομα στις χώρες που δεν χρειάζεται να ενηλικιωθείς για να πιάσεις τιμόνι.

Αλλαγές στη διαδικασία έκδοσης διπλώματος οδήγησης έφερε το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, το οποίο παρουσίασε χθες το μεσημέρι ο αρμόδιος υπουργός, Κώστας Αχ. Καραμανλής - διαβάστε εδώ αναλυτικά.

Υπενθυμίζουμε ότι με το νομοσχέδιο «Οδηγώντας με ασφάλεια: Εκσυγχρονισμός πλαισίου εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών», το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το προσεχές διάστημα, επιχειρείται η αναμόρφωση του πλαισίου που διέπει την εκπαίδευση, τη θεωρητική εξέταση και πρακτική δοκιμασία υποψηφίων οδηγών και οδηγών για τη χορήγηση αδειών οδήγησης οχημάτων, με σκοπό την προαγωγή της διαφάνειας, τη διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας και τη γενικότερη προαγωγή του επιπέδου της οδικής ασφάλειας της χώρας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Car driving License

Σε γενικές γραμμές, ο υπουργός ανέφερε ότι οι 17χρονοι θα μπορούν να οδηγούν εντός της Περιφέρειας στην οποία κατοικούν, αλλά με παρουσία συνοδού που θα είναι τουλάχιστον 25 ετών και θα έχει “καθαρό” δίπλωμα οδήγησης για το λιγότερο 5 χρόνια. Παρόμοια μέτρα ισχύουν και σε άλλες χώρες, με μερικές εξ αυτών να ρίχνουν το όριο οδήγησης με συνοδό, ακόμα και στα 15 έτη.

Για παράδειγμα, τα χαμηλότερα ηλικιακά όρια στην Ευρώπη τα έχουν η Εσθονία, η Λετονία, η Ισλανδία και η Σλοβενία όπου μπορούν να οδηγήσουν έφηβοι 16 ετών, πάντα υπό την επιτήρηση συνοδού. Μετά ακολουθούν αρκετές χώρες, μεταξύ αυτών και η δική μας, που επιτρέπουν την οδήγηση με συνοδεία από 17 ετών. Οι χώρες αυτές είναι η Γερμανία, η Δανία, η Ουγγαρία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Σλοβακία, η Ελβετία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Στην υπόλοιπη Ευρώπη, το χαμηλότερο ηλικιακό όριο οδήγησης με συνοδό το έχει η Β. Μακεδονία στα 16 και η Σερβία στα 17 έτη, ενώ στον υπόλοιπο πλανήτη πέφτει στα 15 έτη για το Μεξικό, με τις Η.Π.Α. και τον Καναδά να ανεβάζουν το συγκεκριμένο όριο στα 16 έτη (από τα 15 ανάλογα με την Πολιτεία).

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ