Δεύτερη ζωή για τις πετρελαιοπηγές -Πώς θα παράξουν «καθαρή» ενέργεια για όλους

Πετρελαιοπηγή που γίνεται μπαταρία 2023

Νέες εξελίξεις στο τομέα της αποθήκευσης ενέργειας μπορούν να μετατρέψουν τις πετρελαιοπηγές που έχουν φτάσει στο τέλος της ζωής τους σε... μπαταρίες.

Ακούγεται οξύμωρο, ωστόσο, στη θεωρία τουλάχιστον, οι εγκαταλελειμμένες ανά τον κόσμο πετρελαιοπηγές θα μπορούσαν να προσφέρουν εκ νέου τις υπηρεσίες τους στον ενεργειακό τομέα, αυτή τη φορά όμως στην παραγωγή και αποθήκευση καθαρής ενέργειας με απίστευτα μάλιστα χαμηλό κόστος σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Πίσω από αυτή την ιδέα βρίσκεται ο Αμερικανός Kemp Gregory, ο ιδρυτής της Renewell Energy, ο οποίος φαίνεται να έχει βρει ένα νέο τρόπο και φαινομενικά απλό τρόπο για να μετατρέψει τις ανενεργές πετρελαιοπηγές σε κάτι πραγματικά χρήσιμο για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι εγκαταλελειμμένες πετρελαιοπηγές που έχουν φτάσει στο τέλος της παραγωγικής τους ζωής αποτελούν μεταξύ άλλων και πηγή κινδύνουν για την υγεία εκείνων που μένουν κοντά τους. Στο 40% των περιπτώσεων εκλύουν μεθάνιο και μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες υπολογίζεται πως περίπου 14 εκατ. άνθρωποι μένουν κοντά σε μια τέτοια πετρελαιοπηγή, σε απόσταση περίπου 1,5 χιλιομέτρου.

Σις Η.Π.Α. οι πετρελαιοπηγές που δεν έχουν σφραγιστεί υπολογίζονται σε περισσότερες από 1,6 εκατομμύριο, ενώ οι ανενεργές πετρελαιοπηγές υπολογίζονται σε 2,6 εκατ., σε συνδυασμό με εκείνες που υπάρχουν και στον Καναδά.

Με κόστος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας μόλις 4,5 ευρώ/kWh, σε σχέση με τα περίπου 92 ευρώ που βρίσκεται σήμερα, η ιδέα του Gregory βασίζεται στη… βαρύτητα με την τοποθέτηση έρματος αλλά και ενός ηλεκτρικού κινητήρα-γεννήτρια στην πετρελαιοπηγή.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το ηλεκτρικό μοτέρ ανεβάζει το έρμα με την βοήθεια ΑΠΕ (φωτοβολαϊκών ή ανεμογεννητριών), το οποίο όταν κατεβαίνει παράγει ηλεκτρική ενέργεια. Το πόσο γρήγορα θα ανέβει το έρμα προφανώς δεν έχει σημασία, ενώ όταν φτάσει στο ανώτερο σημείο η πετρελαιοπηγή έχει «οπλίσει» και μετατρέπεται σε μια «μπαταρία» έτοιμη να εκφορτίσει.

Κατά τις δοκιμές του σε μια σχετικά ρηχή πετρελαιοπηγή ο Gregory κατάφερε να «αποθηκεύσει» δύο kWh. Ωστόσο ανάλογα και με το βάθος του πηγαδιού, που φτάνει κατά μέσο όρο στις Η.Π.Α. σχεδόν τα δύο χιλιόμετρα, μπορούν να αποθηκευτούν από 40 έως και 200 kWh.

Οι αξιοποιήσιμες πετρελαιοπηγές υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε περισσότερες από ένα εκατομμύριο… Συνολικά η Renewell εκτιμά ότι με την δική της απλή τεχνολογία μπορούν να αποθηκευτούν έως και 132 GWh (γιγαβατώρες) ή 132.000.000 KWh.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το πολύ χαμηλό κόστος αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας προκύπτει και από το γεγονός ότι οι εγκαταλελειμμένες πετρελαιοπηγές φέρουν ήδη το μεγαλύτερο μέρος των υποδομών και καλωδιώσεων με τις οποίες θα μπορούσαν να συνδεθούν με το εκάστοτε ηλεκτρικό δίκτυο.

Παράλληλα ακόμη και για το έρμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρατημένοι σωλήνες και άλλα μεταλλικά εξαρτήματα που βρίσκονται ήδη στα πρώην πετρελαιοφόρα πεδία.

Η Renewell αναφέρει ότι φροντίζει και για το σφράγισμα των πετρελαιοπηγών που μπορεί να εκμεταλλευτεί, οπότε προκύπτει ένα ακόμη περιβαλλοντικό όφελος, ενώ η εκμετάλλευση κάθε παρατημένης πετρελαιοπηγής φτάνει τα 30 χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ