Τα απόβλητα ο νέος ενεργειακός χρυσός -Η πρόταση που αλλάζει τα δεδομένα

Απόβλητα νέος χρυσός

Η επαναχρησιμοποίηση των πυρηνικών αποβλήτων αποτελεί τη λύση για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της Ευρώπης για έως και 1.000 χρόνων, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στρέφεται ο πλανήτης με στόχο την απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής. Παρά τις τεράστιες, ωστόσο, επενδύσεις σε ΑΠΕ, αυτές φαίνεται πως αδυνατούν να καλύψουν από μόνες τους τις ενεργειακές μας ανάγκες.

Μια εναλλακτική λύση χαμηλών εκπομπών άνθρακα αντί των ορυκτών καυσίμων συνιστά και η πυρηνική ενέργεια που συγκεντρώνει αρκετούς οπαδούς, αλλά και ορκισμένους εχθρούς καθώς υπάρχει ο φόβος πρόκλησης ατυχήματος με καταστρεπτικές επιπτώσεις για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Μεγάλο πρόβλημα της πυρηνικής ενέργειας συνιστούν και τα πυρηνικά απόβλητα. Πρόκειται για άχρηστα προϊόντα (συνήθως ουράνιο και τα προϊόντα αυτού) από τις πυρηνικές αντιδράσεις για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την κατασκευή πυρηνικών όπλων, τα οποία «υποθηκεύουν» το μέλλον της κοινωνίας μιας περιοχής για πολλές χιλιάδες χρόνια.

Αυτό διότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τους ζωντανούς οργανισµούς λόγω της ραδιενέργειας, δεν μπορούν να καταστραφούν σχεδόν καθόλου εύκολα και η φύση χρειάζεται πολλές χιλιάδες χρόνια για να τα αφοµοιώσει λόγω του µεγάλου χρόνου ηµιζωής.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απόβλητα νέος χρυσός

Η επαναστατική πρόταση

Η RePlanet, μια συμμαχία εθνικών περιβαλλοντικών οργανώσεων που μοιράζονται τις ίδιες αξίες και φιλοδοξίες σχετικά με την προστασία του πλανήτη, δημοσίευσε μια νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία τα πυρηνικά απόβλητα μπορούν να αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμα εξασφαλίζοντας μας καθαρή ηλεκτρική ενέργεια που είναι επαρκής για διάστημα 600 έως και 1.000 ετών, για ολόκληρη την ΕΕ.

Ειδικότερα, η RePlanet υποστηρίζει ότι θα τα απόβλητα από τις πυρηνικές αντιδράσεις μπορούν να «ανακυκλωθούν» και επαναχρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για προηγμένους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

«Οι τρέχουσες πολιτικές αφηγήσεις αντιμετωπίζουν το αναλωμένο πυρηνικό καύσιμο σαν να είναι ένα απόβλητο που πρέπει να ταφεί υπόγεια, αφήνοντας μια τοξική κληρονομιά για τις μελλοντικές γενιές», δήλωσε ο Lynas, ένας από τους συνιδρυτές της RePlanet. «Οι αντιπυρηνικές εκστρατείες δεν κουράζονται ποτέ να επαναλαμβάνουν αυτό το αφήγημα στην εκστρατεία τους για το κλείσιμο των πυρηνικών σταθμών, ανεξάρτητα από την υφιστάμενη επείγουσα κλιματική συγκυρία.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Απόβλητα νέος χρυσός

Σε αυτή την έκθεση μας, δείχνουμε ότι τα πυρηνικά απόβλητα πρέπει απλώς να ανακυκλώνονται αποτελεσματικά, προκειμένου να παράγουν αιώνες καθαρής ενέργειας για την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό το υλικό δεν είναι απόβλητο, αλλά καύσιμο για το μέλλον», πρόσθεσε.

Η έκθεση της RePlanet αναφέρει ότι οι αντιδραστήρες πυρηνικής ενέργειας της Ευρώπης παρέχουν με ασφάλεια καθαρή ηλεκτρική ενέργεια για δεκαετίες, αλλά αξιοποιούν λιγότερο από το 1% του ενεργειακού δυναμικού του φυσικού ουρανίου.

Με την ανακύκλωση των χρησιμοποιημένων πυρηνικών καυσίμων για προηγμένους γρήγορους αντιδραστήρες (αναπαραγωγικοί αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων), αυτή η αναξιοποίητη ενέργεια θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μηδενικού άνθρακα, μειώνοντας σημαντικά την ανάγκη για ορυκτά καύσιμα.

Απόβλητα νέος χρυσός
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η RePlanet υποστηρίζει οτί οι προηγμένοι αντιδραστήρες ταχέων νετρονίων θα επιτρέψουν στα περισσότερα εναπομείναντα προϊόντα σχάσης να επιστρέψουν σε επίπεδα ραδιενέργειας συγκρίσιμα με το αρχικό μετάλλευμα ουρανίου εντός 200-300 χρόνων. Με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί τέλος στην ανησυχιά σχετικά με την ασφαλή αποθήκευση των αποβλήτων.

Ως εκ τούτου, η RePlanet προτείνει οι πόροι που διατίθενται σήμερα για την αποθήκευση των αποβλήτων να διοχετευτούν στην κατασκευή αντιδραστήρων ταχέων νετρονίων.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ