Μεγάλο πρόστιμο μέχρι και φυλάκιση: Τι θα συμβεί αν δεν σταματήσω σε μπλόκο της Τροχαίας

mploko troxaias den stamatisa

Πολλοί οδηγοί θεωρούν πως αν αγνοήσουν το μπλόκο της Τροχαίας θα αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου. Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι διαφορετική.

Καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της τάξης στους δρόμους της χώρας διαδραματίζουν τα μπλόκα της Τροχαίας, τα οποία υψώνουν «δίχτυ» στο οδικό δίκτυο, πιάνοντας τους οδηγούς που υποπίπτουν σε κάποια παράβαση.

Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι οδηγοί συμμορφώνoνται πλήρως με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων, ακόμα και αν γνωρίζουν πως θα ακολουθήσει η βεβαίωση κάποιας παράβασης. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως αν δεν σταματήσουν στον μπλόκο…θα αποφύγουν τις συνέπειες του νόμου.

Για κακή τους τύχη, τα νομοθετικά όργανα της χώρας μας έχουν προνοήσει για αυτές τις περιπτώσεις, ορίζοντας εξουθενωτικά πρόστιμα σε όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με την υπόδειξη αστυνομικού για ακινητοποίηση του οχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δεν σταμάτησες σε μπλόκο τροχαίας

Τροχαία: Πότε μπορεί να ακινητοποιήσει ένα όχημα;

Όπως ορίζεται στην παράγραφο 1 του Άρθρου 46 του Κ.Ο.Κ., τα αστυνομικά όργανα έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την ακινητοποίηση του οχήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας τήρησης της οδικής ασφάλειας, είτε εντός της πόλης, είτε σε αυτοκινητόδρομο ή επαρχιακή οδό υπό τη μορφή «μπλόκου».

«Αν διαπιστωθεί ότι η κίνηση οδικού οχήματος είναι επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού, συνεπεία βλαβών, φθορών, εκπομπής ρύπων, προσθήκης εξαρτημάτων και άλλων παράνομων μετατροπών ή εξαιτίας σωματικής ή πνευματικής κατάστασης του οδηγού, τα αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιήσουν το όχημα μέχρι να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης και λειτουργίας του οχήματος».

Τα αστυνομικά όργανα μπορούν να επιβάλουν ακινητοποίηση και κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και μέσα στις κατοικημένες περιοχές αν από τη λειτουργία του οχήματος προκαλούνται υπερβολικοί θόρυβοι.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
δεν σταμάτησες σε μπλόκο τροχαίας

Η εξουθενωτική ποινή

Ο οδηγός που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή εκείνος, ο οποίος κινεί όχημα του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων 200 ευρώ, ως και με αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για χρονικό διάστημα ενός έως τριών μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ