Δεν πάτησες φρένο; Γιατί κινδυνεύεις με μεγάλο πρόστιμο ή και φυλάκιση

Brake pedal goes to floor 1

Βαρύς πέφτει ο πέλεκυς σε όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της Τροχαίας και συνεχίζουν ακάθεκτοι την πορεία τους.

Κάθε άτομο που κάθεται πίσω από το τιμόνι οφείλει να υιοθετεί το δόγμα της αμυντικής οδήγησης, δηλαδή να οδηγεί με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι σε θέση να αντιδράει έγκαιρα σε μια επικίνδυνη κατάσταση.

Όταν, ωστόσο, ο οδηγός αγνοεί ότι η αμυντική οδήγηση και ο σεβασμός στον ΚΟΚ αποτελεί υποχρέωσή του, τότε επιστρατεύονται οι αστυνομικές αρχές, οι οποίοι έχουν πλήθος «όπλων» στη φαρέτρα τους, προκειμένου να καταπολεμούν την οδική παραβατικότητα.

Μεταξύ άλλων μπορούν να ζητήσουν την ακινητοποίηση του οχήματος, ώστε να εξακριβωθεί αν η κίνηση οδικού οχήματος είναι επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού. Η συντριπτική πλειονότητα των οδηγών συμμορφώνεται πλήρως με τις υποδείξεις των αστυνομικών οργάνων, ακόμα και αν γνωρίζουν πως έχουν υποπέσει σε σφάλμα πίσω από το τιμόνι. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι που θεωρούν πως αν δεν σταματήσουν…θα τη γλιτώσουν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν ισχύει μιας και οι νομοθέτες του ΚΟΚ έχουν προνοήσει για αυτές τις περιπτώσεις, ορίζοντας μια εξουθενωτική ποινή σε όσους αρνούνται να συμμορφωθούν με την υπόδειξη αστυνομικού για ακινητοποίηση του οχήματος.

απογοητευμένος οδηγός

Πότε η Τροχαία μπορεί να ακινητοποιήσει όχημα;

Σύμφωνα με την παράγραφο 1 του Άρθρου 46 του Κ.Ο.Κ., τα αστυνομικά όργανα έχουν κάθε δικαίωμα να ζητήσουν την ακινητοποίηση του οχήματος, στο πλαίσιο της προσπάθειας τήρησης της οδικής ασφάλειας, είτε εντός της πόλης, είτε σε αυτοκινητόδρομο ή επαρχιακή οδό.

«Αν διαπιστωθεί ότι η κίνηση οδικού οχήματος είναι επικίνδυνη για τους επιβαίνοντες ή τους λοιπούς χρήστες της οδού, συνεπεία βλαβών, φθορών, εκπομπής ρύπων, προσθήκης εξαρτημάτων και άλλων παράνομων μετατροπών ή εξαιτίας σωματικής ή πνευματικής κατάστασης του οδηγού, τα αστυνομικά όργανα μπορούν να ακινητοποιήσουν το όχημα μέχρι να εξασφαλισθούν οι αναγκαίες προϋποθέσεις ασφαλούς κίνησης και λειτουργίας του οχήματος».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ποινή που περιμένει τον παραβάτη

Ο οδηγός που αρνείται να συμμορφωθεί με τις υποδείξεις του αστυνομικού οργάνου για την ακινητοποίηση του οχήματός του ή εκείνος, ο οποίος κινεί όχημα του οποίου διατάχθηκε η ακινητοποίηση τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι ενός έτους και με χρηματική ποινή τουλάχιστον διακοσίων 200 ευρώ, ως και με αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδηγού για χρονικό διάστημα ενός έως τριών μηνών, η οποία επιβάλλεται υποχρεωτικά από το δικαστήριο.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ