Το μεγαλύτερο λάθος του αιώνα -Έφτιαξαν αυτοκινητόδρομο που δεν έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και 12 χρόνια
Με μήκος σχεδόν 18 χιλιόμετρα, ο συγκεκριμένος δρόμος δεν δόθηκε ποτέ στην κυκλοφορία, παρά το γεγονός ότι ολοκληρώθηκε το 2014 και διέθετε όλες τις απαραίτητες υποδομές.
Η Γερμανία διαθέτει ένα από τα πιο διάσημα και εκτεταμένα δίκτυα αυτοκινητοδρόμων στον κόσμο, ωστόσο ακόμη και στη χώρα της Autobahn υπάρχουν έργα που εξελίχθηκαν πολύ διαφορετικά από ό,τι προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός.
Μάλιστα, ορισμένες περιπτώσεις αποδεικνύουν ότι ακόμη και ένας άρτια κατασκευασμένος δρόμος μπορεί τελικά να μην εξυπηρετήσει ποτέ τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε, όταν απρόβλεπτες εξελίξεις ανατρέπουν τα δεδομένα και καθιστούν ολόκληρο το έργο ουσιαστικά άχρηστο.
BUY NOW
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ένα πλήρως κατασκευασμένο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου A4, το οποίο ολοκληρώθηκε το 2014 αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ. Παρά το γεγονός ότι άσφαλτος, γέφυρες και οι υπόλοιπες υποδομές ήταν έτοιμες, μια εξέλιξη που δεν σχετιζόταν με την ίδια την κατασκευή του δρόμου ανέτρεψε τα πάντα.
Ο λόγος που ο συγκεκριμένος δρόμος δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ έχει να κάνει με την απόφαση για επέκταση ενός γειτονικού ορυχείου, η οποία ανέτρεψε τον αρχικό χωροταξικό σχεδιασμό της περιοχής. Το αποτέλεσμα ήταν ο ολοκαίνουργιος αυτοκινητόδρομος να μείνει «ορφανός» από κυκλοφορία και να μετατραπεί σε μια υποδομή χωρίς πρακτικό ρόλο στο οδικό δίκτυο της χώρας.
Αντί λοιπόν να παραδοθεί στην κυκλοφορία, το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου αφέθηκε στην τύχη του και στα στοιχεία της φύσης, τα οποία ανέλαβαν σταδιακά να «πάρουν πίσω» τον χώρο. Η μόνη ουσιαστική ανθρώπινη παρέμβαση που πραγματοποιήθηκε έκτοτε ήταν η αφαίρεση της οδικής σήμανσης και η δημιουργία ενός μικρού ηλιακού πάρκου με φωτοβολταϊκά πάνελ ισχύος 750 kW.
Ακόμα και μια οδική γέφυρα η οποία κατασκευάστηκε κατά μήκος των 17,6 χιλιομέτρων, έμεινε στα αζήτητα, διεκδικώντας όχι άδικα τον τίτλο της στοιχειωμένης. Με δεδομένο μάλιστα ότι η λειτουργία του ορυχείου δεν πρόκειται να τερματιστεί πριν από το 2040, το ενδεχόμενο τα 17,6 χιλιόμετρα του A4 της γερμανικής Autobahn να ενταχθούν στο οδικό δίκτυο της χώρας θεωρείται πλέον εξαιρετικά απίθανο.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφερθεί ότι, μετά το τέλος της λειτουργίας του ορυχείου, η περιοχή στην οποία πραγματοποιείται σήμερα η εξόρυξη προβλέπεται να πλημμυρίσει με νερό, δημιουργώντας τη δεύτερη μεγαλύτερη λίμνη της Γερμανίας σε έκταση, μετά τη λίμνη της Κωνσταντία, η οποία βρίσκεται στα σύνορα με την Ελβετία και καταλαμβάνει 536 τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Το παρακάτω βίντεο δημοσιεύθηκε στον λογαριασμό στο Youtube και εξηγεί τι ακριβώς συνέβη στην περίπτωση του «στοιχειωμένου» αυτοκινητόδρομου της Γερμανίας