Σε ποιον αυτοκινητόδρομο της χώρας δεν είχαμε φέτος ούτε ένα θανατηφόρο τροχαίο;

πάτρα πύργος

Την περίοδο 2016 έως και το 2020 στο συγκεκριμένο οδικό άξονα είχαν καταγραφεί 53 τροχαία δυστυχήματα.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτικός ήταν ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας στην τρίτη και τελευταία ημέρα εργασιών του Olympia Forum IV, το οποίο διοργανώνεται από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών και την εφημερίδα «ΠΑΤΡΙΣ», στις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας στην Αρχαία Ολυμπία.

Ειδικότερα και σχετικά με τα έργα στη Δυτική Ελλάδα ο Υπουργός τόνισε πως «έχει πει από την πρώτη στιγμή ότι υπάρχουν πολλά έργα τα οποία εξελίσσονται σε όλη την Ελλάδα και αυτά δεν μπορεί να τα παρακολουθεί ένας υπουργός. Χρειάζεται μία κυρία ομάδα που θα σπρώχνει την επιταχυνση τους όσο είναι εφικτό εντός του προϋπολογισμού. Υπάρχουν προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κατασκευαστικός κλάδος και πρέπει να αντιμετωπιστούν και αυτοί».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο κ. Σταϊκούρας, χαρακτήρισε το Πάτρα-Πύργος, εμβληματικό έργο για την περιοχή, αναφέροντας πως, «εκτελείται σε τρεις διαφορετικές εργολαβίες περίπου, με το ποσοστό προόδου να είναι στο 25%». Όπως είπε, «το ποσοστό δεν είναι το ίδιο και στα τρία τμήματα και αυτό που είναι πιο κοντά προς τον Πύργο έχει ήδη ένα ποσοστό ολοκλήρωσης που υπερβαίνει το 40%, ενώ έχουν ξεκινήσει και οι ασφαλτοστρώσεις σε συγκεκριμένα τμήματα».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της οδικής ασφάλειας του υφιστάμενου δρόμου Πάτρα-Πύργος, στον οποίο οι εργασίες ολοκληρώθηκαν, πριν από ένα μήνα, σε μία απόσταση 80 km. «Είχαν γίνει 53 θανατηφόρα την περίοδο 16’-20’ σε αυτή την περιοχή και φέτος δεν έγινε κανένα. Οπότε αυτό το έργο έχει εξαιρετική σημασία», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε «ένα άλλο έργο που είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε πρόσφατα, το Άκτιο - Αμβρακία, δηλαδή η σύνδεση με την Ιόνια Οδό, 40km ένα πολύ σημαντικό έργο και αυτό, έχει παραδοθεί και εκτιμούμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο του, τρία μόλις χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ο Υπουργός Υποδομών, αναφέρθηκε επίσης και στην καταστροφική κακοκαιρία που έπληξε τη Θεσσαλία, και στο σχέδιο αποκατάστασης των υποδομών στις πληγείσες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε: «Επισκέφτηκα κάποιες από τις πληγείσες περιοχές και αυτή τη στιγμή, γίνονται αρκετά τεχνικά έργα σε δρόμους και γέφυρες, τα οποία χρηματοδοτούνται από την ελληνική πολιτεία, η οποία έδωσε σε περιφέρεια και δήμους πόρους περίπου 50 εκατομμυρίων. Μιλάμε για έργα ουσιαστικά για την αποκατάσταση της καθημερινότητας όσων επλήγησαν, αλλά και κάποιες εργασίες ενόψει των δύσκολων καταστάσεων που εκτιμάται ότι θα θα έχουμε τα επόμενα εικοσιτετράωρα, εξαιτίας του νέου κύματος κακοκαιρίας που αναμένουμε. Για τη Θεσσαλία θα κινηθούμε σε δύο παράλληλες κατευθύνσεις, θα έχουμε έναν φορέα που υπό την επίβλεψη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα πρέπει να κάνει μία ορθολογική και ολιστική προσέγγιση των προκλήσεων κυρίως στα ύδατα και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή. Γιατί πολλές φορές στη χώρα βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο, που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ανθεκτικές υποδομές αλλά και να εκτιμούμε προκλήσεις που έχει μία περιοχή».

Ακόμη, ο Υπουργός, συμπλήρωσε πως «δεύτερη προτεραιότητα είναι η δυνατότητα που δίνεται πλέον από το νομοθετικό πλαίσιο που ψηφίσαμε πριν από μία εβδομάδα περίπου, στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών να μπορεί να εκτελέσει γρήγορα έργα, ακόμη κι αν αυτά δεν είναι στην αρμοδιότητα μας, με χρηματοδότηση καταρχάς από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ. Έχουν γίνει αρκετές αυτοψίες από μηχανικούς καθώς και από φορείς του Υπουργείου σε περιουσιακά στοιχεία που έχουν εμπλοκή, όπως κτίρια του ΟΣΕ, σχολικές μονάδες και γενικότερα δημόσια κτίρια. Γίνεται λοιπόν μια άμεση αποτίμηση της κατάστασης έτσι ώστε να κάνουμε κατανομή των πόρων. Είναι μία δυναμική διαδικασία που εξελίσσεται και ήδη γίνονται έργα αποκατάστασης προσβασιμότητας στα χωριά. Από αυτά τα 600 εκατομμύρια ευρώ, 187 εκατομμύρια είναι τα έργα αποκατάστασης στις σοβαρότατες ζημιές που έχει υποστεί το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας σε μία μεγάλη έκταση που έχει να κάνει και με υποδομές, όπως γέφυρες και σιδηροδρομικούς σταθμούς, ακόμα και με συστηματα τηλεδιοίκησης και τηλεκίνησης που πρόσφατα παραδόθηκαν στην Ελληνική Πολιτεία. Δυστυχώς το 2023 δεν είναι ένα καλό έτος για τον ελληνικό σιδηρόδρομο αλλά αυτές τις προκλήσεις θα τις αντιμετωπίσουμε με πείσμα και αποφασιστικότητα».

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, σχετικά με τον ΟΣΕ, τόνισε ότι ενισχύθηκε ο προϋπολογισμός του, όπου υπάρχει λογοδοσία από την πλευρά της διοίκησης έτσι ώστε να γίνουν κυρίως έργα συντήρησης που θα βελτιώσουν τις δομές και τις υποδομές οι οποίες παρέχονται προς τον Έλληνα πολίτη αλλά και τον ταξιδιώτη». Επίσης, όπως επισήμανε, «θα ήμασταν έτοιμοι να παραδώσουμε ένα σύστημα τηλεδιοίκησης, αλλά αυτό θα πάει λίγο αργότερα, ενώ πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργήσει στο μέλλον ο ΟΣΕ και η ΕΡΓΟΣΕ και πως θα προχωρήσουμε σε επέκταση υφιστάμενων δομών προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που ανοίγονται μπροστά μας με νέους σιδηροδρομικούς άξονες».

Όσον αφορά τα υπόλοιπα έργα, ο κ. Σταϊκούρας, μίλησε για τη σύνδεση της Λευκάδας, καθώς και για τον αγωγό ύδρευσης του νησιού, τη σύνδεση Καλαμάτας -Πύλου - Μεθώνης, όπου σε 48 μήνες θα είναι ετοιμες οι εργασίες, ενώ ακόμη αναφέρθηκε στην ύδρευση της Πάτρας από το φράγμα Πείρου - Παραπείρου,ένα εμβληματικό έργο που θα βοηθήσει στην επάρκεια και την ποιότητα του νερού στην ευρύτερη περιοχή της Αχαΐας, υπογραμμίζοντας πως το έργο ξεκίνησε το 2018, έχει 6 εργολαβίες και οι τέσσερις ολοκληρωθηκαν, ενώ οι άλλες είναι σε εξέλιξη και αναμένεται να ολοκληρωθούν.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, στάθηκε και σε άλλα, ανάλογα έργα της περιοχής όπως αυτό στις πηγές του Αγίου Γεωργίου στην Αιτωλοακαρνανία, την υπογειοποίηση δικτύων των ΤΟΕΒ της Γαστούνης του νομού Ηλείας 17,2 εκατομμυρίων όπου έχει εγκριθεί και το πρώτο πρακτικό ελέγχου συμμετοχής, καθώς και το έργο που αφορά το φράγμα του Πηνειού, το οποίο αναμένεται να είναι έτοιμο τον Δεκέμβρη του 26’ καθώς όπως τόνισε «δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στα έργα ύδρευσης λόγω και της κλιματικής αλλαγής».

Αναφέρθηκε ακόμη, στα έργα-σημαίες μεταξύ των οποίων είναι και το Πάτρα-Πύργος, το μετρό και το Flyover,  στη Θεσσαλονίκη, Ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, η γραμμή 4 του ΜΕΤΡΟ Αθήνας, το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι, ο Ε65 και εκατοντάδες άλλα έργα μικρότερης αξίας αλλά εξαιρετικής σημασίας για την καθημερινότητα του πολίτη.

Τέλος, ο κ. Σταϊκούρας μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψη του στην σύνοδο που έγινε στην Βαρκελώνη. Αναφέρθηκε στην ηλεκτροκίνηση τονίζοντας ότι «είναι μία ανάγκη που προκύπτει μέσα από τους στόχους που έχουμε θέσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την επέμβαση στην επόμενη μέρα της χώρας σε ότι αφορά την κλιματική αλλαγή, αφού ήδη έχουν τεθεί οι συγκεκριμένοι στόχοι για το 2030 και το 2050 και η χώρα πρέπει να είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές. Κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση με συστηματικό τρόπο και ο ρόλος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να είναι πιο ουσιαστικός με περισσότερες αρμοδιότητες στο πεδίο αυτό. Προχωρήσαμε με τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για Αθήνα και Θεσσαλονίκη και έχουμε θέσει ένα σφιχτό χρονοδιάγραμμα έτσι ώστε αυτά τα λεωφορεία να είναι στη διάθεση των πολιτών από το τέλος του Απριλίου του 2024. Έχουμε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα τα οποία θα πρέπει να τα τηρούμε. Κινούμαστε με σχέδιο με ασφάλεια και φυσικά με την αναγκαία χρηματοδότηση για να ενισχύσουμε την ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας και παράλληλα να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες που δίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ