Το αυτοκίνητό σου κινδυνεύει - Δες τη λίστα με τα πιο ευάλωτα στις κλοπές

Apotropi klopis

Διαστάσεις μάστιγας έχουν λάβει το τελευταίο διάστημα οι κλοπές εξαρτημάτων από αυτοκίνητα, με τις σπείρες να προτιμούν όσα είναι εύκολα αφαιρέσιμα και πιάνουν υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά.

Σημαντικά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία η πανδημία του κορωνοϊού, μιας και τα τελευταία χρόνια καταγράφεται έλλειψη σε πολλά από τα απαραίτητα εξαρτήματα για την κατασκευή των οχημάτων.

Το πρόβλημα αφορά και τα ανταλλακτικά τα οποία γνωρίζουν διαρκείς ανατιμήσεις, με αποτέλεσμα να ανθίζουν οι παράνομες εμπορικές πρακτικές. Η έλλειψη ανταλλακτικών έχει οδηγήσει και στην αύξηση των διαρρήξεων με θύματα αυτοκίνητα, με τις σπείρες να εστιάζουν στην αφαίρεση πολύτιμων εξαρτημάτων, τα οποία στη συνέχεια τα πωλούν στη μαύρη αγορά.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με την εταιρεία Motor, που συλλέγει και παρέχει δεδομένα σχετικά με το αυτοκίνητο, στο στόχαστρο των κλεφτών βρίσκονται οι κεντρικοί προβολείς, οι καταλύτες και οι πλευρικοί καθρέπτες, εξαρτήματα δηλαδή που είναι εύκολα αφαιρέσιμα. 

κλοπες αυτοκινητων η λίστα με τα ευάλωτα

Ειδικότερα, ένα από τα αγαπημένα εξαρτήματα των σπειρών είναι οι κεντρικοί προβολείς από μοντέλα των Porsche, Audi, VW, Land Rover, και Mercedes όπως και οι καθρέπτες αυτοκινήτων της Mercedes και της BMW.

Πρόκειται για κλοπιμαία που πωλούνται σε υψηλές τιμές στη μαύρη αγορά, δεδομένου ότι το κόστος ανταλλακτικών για τα μοντέλα των premium γερμανικών εταιρειών αλλά και αυτών της Land Rover είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με αυτό των υπόλοιπων αυτοκινητοβιομηχανιών.

Θύματα πέφτουν και τα ιαπωνικά μοντέλα, στα οποία αφαιρούνται τα ακροφύσια των υαλοκαθαριστήρων στο παρμπρίζ, όπως και τα αυτοκίνητα της Skoda και ειδικά η Octavia, από τις οποίες αφαιρούν τους καθρέπτες.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κλοπες αυτοκινητων η λίστα με τα ευάλωτα

Οι σπείρες φαίνεται πως έχουν μεγάλη… αγάπη και για τα Volvo, εστιάζοντας στη μάσκα ψυγείου. Τα πιο ευάλωτα μοντέλα της σουηδικής εταιρεία είναι κυρίως τα πρώτης γενιάς XC90, και ακολουθούν τα S60, S80, XC60 και XC70.

Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα το γεγονός ότι στις περισσότερες περιπτώσεις η αφαίρεση των ανωτέρω εξαρτημάτων δεν απαιτεί κάποιον ειδικό εξοπλισμό, με τις σπείρες να χρησιμοποιούν κατσαβίδια, κλειδί ή και μεταλλικό χάρακα. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελούν τα φώτα των Land Rover Discovery που στερεώνονται με βίδες και ως εκ τούτου για την αφαίρεσή τους αρκεί ένα απλό κατσαβίδι.

Με τη δράση των σπειρών να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε πολλές γωνιές της Ευρώπης, οι ειδικοί συνιστούν τη λήψη προστατευτικών μέτρων, όπως είναι η εγκατάσταση συναγερμών, αλλά και η τοποθέτηση ισχυρών μέσων στερέωσης (π.χ. ειδικοί βραχίονες) στους προβολείς των αυτοκινήτων, δυσχεραίνοντας με αυτό τον τρόπο το έργο των κλεφτών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
κλοπες αυτοκινητων η λίστα με τα ευάλωτα

Σημειώνεται ότι ευάλωτοι είναι και οι καταλύτες των οχημάτων, με την ADAC να αναφέρει ότι οι σπείρες προτιμούν τα βενζινοκίνητα οχήματα και δη τα υβριδικά. Οι καταλύτες αυτών των αυτοκινήτων έχουν υψηλότερη αξία, μιας και η περιεκτικότητά τους σε σπάνια μέταλλα είναι μεγαλύτερη.

Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, στη Γερμανία, τα περισσότερα περιστατικά κλοπής καταλυτών έχουν σημειωθεί σε Opel Astra, Ford Fiesta και Toyota Prius. Η αφαίρεση ενός καταλύτη αποτελεί μια εύκολη υπόθεση για τους ληστές δεδομένου ότι δεν απαιτείται ειδικός εξοπλισμός, και η κλοπή τους δεν συνιστά μια χρονοβόρα διαδικασία. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ