Άναψε το λαμπάκι της βενζίνης στο αυτοκίνητο -Σε πόσα χιλιόμετρα θα μείνεις, με ποιες βλάβες κινδυνεύεις

Η οδήγηση αποτελεί για τους περισσότερους μία καθημερινή συνήθεια, ωστόσο είναι λίγοι οι οδηγοί που «ακούν» το αυτοκίνητό τους ώστε να φροντίζουν εγκαίρως για τις ανάγκες του, αποφεύγοντας έτσι μακροπρόθεσμα τις κοστοβόρες βλάβες.
Η ακρίβεια των καυσίμων αναγκάζει πολλούς ιδιοκτήτες να γεμίζουν το ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου τους σταγόνα-σταγόνα. Επίσης είναι αρκετοί εκείνοι που αμελούν να ανεφοδιάζουν εγκαίρως το όχημά τους με καύσιμα. Όπως και να ‘χει, έχει τύχει σε αρκετούς από εμάς να δούμε αναμμένη την αντίστοιχη λυχνία στον πίνακα οργάνων.
Ωστόσο η συχνή ενεργοποίησή της μπορεί -σύμφωνα με ορισμένους μηχανικούς- να οδηγήσει σε βλάβες στο σύστημα τροφοδοσίας αλλά και τον ίδιο τον κινητήρα, όταν το μοτέρ λειτουργεί συνέχεια με ελάχιστο καύσιμο στο ρεζερβουάρ.
BUY NOW

Αρχικά πρέπει να γνωρίζετε ότι με την ένδειξη της αντλίας αναμμένη και τον αντίστοιχο αναλογικό δείκτη βαθιά βυθισμένο στα κόκκινα, στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου υπάρχουν ελάχιστα λίτρα καυσίμου, αρκετά για να διανύσουμε μία απόσταση περίπου 50-70 χιλιομέτρων. Ωστόσο αυτή η εκτίμηση είναι ενδεικτική, με την πραγματική απόσταση να ποικίλλει από αυτοκίνητο σε αυτοκίνητο.
Εντός του ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου μας υπάρχει ένα πολύ βασικό εξάρτημα για την εύρυθμη λειτουργία του κινητήρα και αυτό δεν είναι άλλο από την αντλία βενζίνης. Η συγκεκριμένη αντλία βρίσκεται στη δική της «εσοχή» και είναι βυθισμένη μέσα στο καύσιμο καθώς έχει σχεδιαστεί όχι μόνο για να το μεταφέρει μέσω σωληνώσεων στον κινητήρα αλλά και για να ψύχει με αυτό το ηλεκτρικό της μοτέρ όταν λειτουργεί.

Το καύσιμο στο ρεζερβουάρ λειτουργεί επίσης και «στεγανωτικά» και δεν αφήνει το πάνω μέρος της αντλίας να έρθει σε επαφή με τον αέρα, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε οξείδωσή της και σημαντική μείωση του κύκλου ζωής της.
Όταν οδηγούμε συνεχώς με πολύ λίγο καύσιμο στο ρεζερβουάρ και το λαμπάκι της βενζίνης αναμμένο, αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες βλάβης στην αντλία βενζίνης, η οποία δεν ψύχεται διαρκώς σωστά, ενώ κατά διαστήματα ρουφάει και αέρα -αφού δεν καλύπτεται πλήρως- λόγω των αναταράξεων του καυσίμου από την κίνηση του αυτοκινήτου και τις ανωμαλίες του δρόμου.

Ένα ακόμη πρόβλημα που δημιουργείται είναι η ενδεχόμενη σκουριά που μπορεί να εμφανιστεί στο ρεζερβουάρ, αν αυτό είναι μονίμως άδειο, η οποία μπορεί να προκαλέσει επίσης ζημιές στην τρόμπα βενζίνης. Σε ακραίες περιπτώσεις ο συνδυασμός όλων των παραπάνω μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον καταλύτη αλλά και στον ηλεκτρονικό ψεκασμό του κινητήρα.
Τέλος, στην ακραία περίπτωση που το αυτοκίνητό σας μείνει από καύσιμα ενώ οδηγείτε, ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος, αφού αφενός θα χρειαστείτε επιδέξιους ελιγμούς ώστε να ακινητοποιήσετε το όχημα με ασφάλεια, και αφετέρου ενδέχεται οι υπόλοιποι οδηγοί να μην αντιληφθούν εγκαίρως ότι αντιμετωπίζετε πρόβλημα και ότι ο κινητήρας του αυτοκινήτου σας δεν λειτουργεί.