Αυτή είναι η μεγαλύτερη οδική γέφυρα στον πλανήτη (+video)

Μεγαλύτερη οδική γέφυρα στον κόσμο 2022

Υπάρχει μία γέφυρα για οδικά οχήματα που καταφέρνει να επισκιάζει όλες τις υπόλοιπες και το περίεργο είναι ότι... δεν έχει κατασκευαστεί στην Κίνα.

Βρίσκεται ωστόσο και αυτή στην Ασία και συγκεκριμένα στην Ταϋλάνδη και αποτελεί ένα από τα σύγχρονα κατασκευαστικά θαύματα του κόσμου. Είναι η γέφυρα-αυτοκινητόδρομος Burapha Withi Expressway, γνωστή και ως Bang Na Expressway.

Η γέφυρα Bang Na σχεδιάστηκε από τον Αμερικανό Jean M. Muller της κατασκευαστικής εταιρείας Louis Berger Group και κατασκευάστηκε από την κοινοπραξία της γερμανικής Bilfinger & Berger και της ταϋλανέδικης Ch. Karnchang.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το project ανακοινώθηκε για πρώτη φορά το 1995 και μέχρι την ανάληψη της σχεδίαση της γέφυρας από τους Αμερικανούς, οι τεχνικές προδιαγραφές και η μορφή της δεν ήταν εντελώς ξεκάθαρες. Χωρίστηκε και κατασκευάστηκε σε οχτώ διαφορετικά τμήματα για να τελειώσει όσο το δυνατό ταχύτερα, μια προσέγγιση που θεωρήθηκε τότε καινοτομική, αφού δεν χρειαζόταν να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και η μελέτη ολόκληρης της γέφυρας για να ξεκινήσει η κατασκευή της. Ο στόχος που είχε τεθεί ήταν να ολοκληρωθεί μέσα σε διάστημα 3,5 ετών.

Μεγαλύτερη οδική γέφυρα στον κόσμο 2022

Με κόστος κοντά στο ένα δισεκατομμύριο ευρώ, η γέφυρα ολοκληρώθηκε το 2000 και για τα επόμενα οχτώ χρόνια κρατούσε τον τίτλο της μακρύτερης γέφυρας στον κόσμο χάρη στο μήκος της που φτάνει στα 55 χιλιόμετρα. Ξεκινά από τα ανατολικά της Bangkok και φτάνει μέχρι την πόλη Chon Buri και δημιουργήθηκε προς αποσυμφόρηση του κυκλοφοριακού προβλήματος που αντιμετώπιζε η περιοχή. Φτιάχτηκε πάνω από τον επίγειο αυτοκινητόδρομο «34», ο οποίος ανακαινίστηκε παράλληλα εκείνη την περίοοδο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η Bang Na φέρει τρεις λωρίδες προς κάθε κατεύθυνση με το πλάτος του οδοστρώματος να φτάνει στα 27,2 μέτρα (συνολικό πλάτος στα 42 μέτρα) και έχει έκταση 1,9 εκατομμυρίου τ.μ., ενώ βρίσκεται 16 μέτρα πάνω από το έδαφος. Σήμερα η Bang Na εξακολουθεί να βρίσκεται στην Top 10 λίστα με τις μεγαλύτερες γέφυρες παγκοσμίως καταλαμβάνοντας την 7η θέση, ενώ παραμένει και η μεγαλύτερη οδική γέφυρα (αυτές που την ξεπερνούν είναι σιδηροδρομικές).

Δείτε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ