Αθήνα-Τρίκαλα σε 3 ώρες: Πότε θα είναι έτοιμος ο νέος αυτοκινητόδρομος;

e65 motorway

Στο χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του Ε65 αναφέρθηκε ο Χρήστος Σταϊκούρας κατά την επίσκεψή του στο νότιο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου.

Μόλις λίγες ώρες μετά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, ο Χρήστος Σταϊκούρας πραγματοποίησε την πρώτη επίσκεψη σε ένα από τα εμβληματικά έργα υποδομής της χώρας, τον Ε65.

Όπως ανακοίνωσε, πρόκειται για ένα έργο με εξαιρετική εθνική σημασία και εξαιρετικά σημαντικό για την ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής, που θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας.

Με συνολικό μήκος 181,5 χλμ. θα αποτελεί τον αυτοκινητόδρομο-ραχοκοκαλιά της Κεντρικής Ελλάδας, ο οποίος θα ενώσει την Ανατολική με τη Δυτική Ελλάδα, συμβάλλοντας καθοριστικά στην ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Κατασκευάζεται εξ ολοκλήρου σε νέα χάραξη και είναι χωρισμένος σε τρία τμήματα: Το νότιο (Λαμία-Ξυνιάδα), το μεσαίο (Ξυνιάδα-Τρίκαλα) που έχει παραδοθεί, και το βόρειο (Τρίκαλα-Εγνατία).

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισκέφτηκε το νότιο τμήμα μήκους 32,5 χλμ. το οποίο όπως επισήμανε βρίσκεται στο 94% της αποπεράτωσής του και πρόκειται να παραδοθεί έως τις αρχές του 2024.

Με την ολοκλήρωσή του, το νότιο τμήμα θα συνδεθεί με το εν λειτουργία τμήμα Ξυνιάδα – Τρίκαλα (μήκους 77,5 χλμ.), στον Ανισόπεδο Κόμβο Ξυνιάδας. Σημειώνεται ότι έχουν ήδη παραδοθεί 14,2 χλμ. του νότιου τμήματος (Ημικομβος Ε65 στον Α.Θ.Ε. έως Α/Κ Καρπενησίου).

ε65 αυτοκινητόδρομος
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Όσον αφορά στο βόρειο τμήμα (Τρίκαλα-Εγνατία), έχει μήκος 70,5 χλμ., με την πρόδοο κατασκευής του να έχει φτάσει στο 20%. Το πρώτο κομμάτι των 24 χιλιομέτρων Τρίκαλα – Καλαμπάκα θα είναι έτοιμο μέσα στο 2023.

Μόλις πάρει σάρκα και οστά ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε65, το ταξίδι από τη Λαμία έως και την Εγνατία Οδό θα διαρκεί μόλις 1 ώρα και 45 λεπτά, το Αθήνα-Τρίκαλα θα ολοκληρώνεται σε λιγότερες από 3 ώρες, η απόσταση Αθήνα-Γρεβενά και Αθήνα-Μέτσοβο θα μειωθεί σε μόλις 4 ώρες και η μετάβαση στην Καστοριά και στην Κοζάνη θα είναι υπόθεση 4,5 ωρών.

ε65 αυτοκινητόδρομος

Επίσης θα συνδέσει το λιμάνι της Ηγουμενίτσας -που λειτουργεί ως πύλη της Ελλάδας προς την Κεντρική Ευρώπη- με το λιμάνι του Βόλου και θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση σε πολλούς τουριστικούς προορισμούς της χώρα μας, οι οποίοι θα είναι προσβάσιμοι, γρήγορα, εύκολα και με ασφάλεια.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Την πρόοδο των έργων στο Νότιο Τμήμα του αυτοκινητόδρομου Ε65, επιθεώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από τη Γενική Γραμματέα Υποδομών, κα. Μαρία - Έλλη Γεράρδη, τον Γενικό Διευθυντή Συγκοινωνιακών Υποδομών, κ. Ιωάννη Καρνέση, και τον Διευθυντή της ΕΥΔΕ-ΚΣΕΣΠ, κ. Άκη Χριστόπουλο. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου ενημερώθηκε, επί τόπου, από τον Διευθυντή του έργου, κ. Θεόδωρο Τάγκα, για την πορεία των εργασιών.

Το έργο θα τονώσει την απασχόληση με περισσότερες από 1.000 νέες θέσεις εργασίας, συνεισφέροντας  περίπου 0,5% στο ΑΕΠ της χώρας.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ