Αθήνα: Έρχονται οι νέες διαβάσεις πεζών που αλλάζουν τα δεδομένα -Πώς θα μας προστατεύουν

diavasi pezon athina

Σημαντικά ασφαλέστερες θα γίνουν οι μετακινήσεις των πεζών μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της Περιφέρειας Αττικής που αφορά στην κατασκευή νέων σύγχρονων διαβάσεων.

Στα χνάρια των πιο σύγχρονων ευρωπαϊκών πόλεων βαδίζει η Αθήνα, με έργα που θα καταστήσουν ασφαλέστερες τις μετακινήσεις των πολιτών μέσω της μείωσης των τροχαίων ατυχημάτων, σε πολλά από τα οποία εμπλέκονται πεζοί.

Ασπίδα προστασίας σε αυτούς τους ευάλωτους χρήστες του οδικού δικτύου επιθυμεί να υψώσει η Περιφέρεια Αττικής η οποία αναμένεται να εκσυγχρονίσει τις υποδομές φωτεινής σηματοδότησης, με πρότυπες διαβάσεις πεζών.

Ειδικότερα, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Αττικής προκήρυξε ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό, προϋπολογισμού 13.692.580 ευρώ (πλέον ΦΠΑ), για την προμήθεια και εγκατάσταση νέων φωτεινών σηματοδοτών τεχνολογίας LED που θα διαμορφώσουν πρότυπες διαβάσεις.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
νέες διαβάσεις πεζών στην Αθήνα

Τα νέα φανάρια πεζών θα φέρουν στο κάτω μέρος, επί του πεζοδρομίου, φωτεινή πηγή LED ώστε να προβάλλεται στο έδαφος η κόκκινη ένδειξη του σηματοδότη, βοηθώντας τους πεζούς να αντιληφθούν εγκαίρως ότι δεν μπορούν να διασχίσουν τον δρόμο. Η συγκεκριμένη τεχνολογία θα προσφέρει στους πεζούς μία επιπλέον οπτική προειδοποίηση (πέρα από το κόκκινο ανθρωπάκι στο φανάρι), και ειδικά σε όσους δεν κοιτάζουν ψηλά λόγω χρήσης κινητού τηλεφώνου, μιας και το κόκκινο φως θα αντανακλάται απευθείας στην οθόνη του smartphone.

νέες διαβάσεις πεζών στην Αθήνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επίσης, ο διαγωνισμός περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων αντίστροφης μέτρησης στους σηματοδότες πεζών με στόχο την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον υπολειπόμενο χρόνο κόκκινης ή πράσινης ένδειξης των σηματοδοτών πεζών.

Ακόμα, παράλληλα με τη διάβαση θα εγκατασταθούν LED στοιχεία που θα επιτρέπουν στους οδηγούς να εντοπίζουν άμεσα όσους συμπολίτες τους προσπαθούν να περάσουν στην απέναντι πλευρά του δρόμου.

νέες διαβάσεις πεζών στην Αθήνα

Το ίδιο έργο θα επιτελούν και αυτοφωτιζόμενες -με εσωτερικό φωτισμό LED- πληροφοριακές πινακίδες οδικής σήμανσης (P21) για την ύπαρξη διάβασης. Οι εν λόγω πινακίδες, λόγω του φωτισμού τους, οριοθετούν πολύ πιο αποτελεσματικά οπτικά τις διαβάσεις πεζών κατά τις νυχτερινές ώρες για τα διερχόμενα οχήματα και έχουν ως αποτέλεσμα την αποτροπή παραβάσεων και ατυχημάτων, ενώ τις καθιστούν και εύκολα αναγνωρίσιμες από τους πεζούς.

Σημειώνεται ότι θα γίνουν και έργα επαναδιαγράμμισης με θερμοπλαστικό υλικό, πλήρως ανακλαστικό, σε όλες τις διαβάσεις πεζών, αφού πρώτα γίνουν οι απαραίτητες εργασίες τοπικής συντήρησης και βελτίωσης οδοστρωμάτων και προετοιμασίας της επιφάνειας.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδική μέριμνα θα δοθεί και στα άτομα με προβλήματα όρασης, με την εγκατάσταση συσκευών αφής πεζών με ηχητική διάταξη, αλλά και στα ΑμεΑ με ειδικές διαβάσεις σε πεζοδρόμια και νησίδες.

νέες διαβάσεις πεζών στην Αθήνα

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προσφορών για την ανάθεση της σύμβασης «Κατασκευής Πρότυπων Διαβάσεων σε Κόμβους της Περιφέρειας Αττικής» είναι η 10/3/2023 και ώρα 11.00 π.μ., με την αποσφράγιση να είναι προγραμματισμένη για τις 16/3/2023 και ώρα 10.00 π.μ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Αθήνα ήδη υπάρχουν δύο πρότυπες διαβάσεις πεζών σαν αυτές που περιγράφτηκαν παραπάνω. Η πρώτη βρίσκεται στην Πλατεία Συντάγματος (Φιλελλήνων-Ερμού Μητροπόλεως) και η δεύτερη στο Παναθηναϊκό Στάδιο (Βασιλέως Κων/νου και Ηρώδου Αττικού).

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ