Έληξε η ασφάλεια στο αυτοκίνητο -Μπορώ να κυκλοφορήσω στον δρόμο;

Τρακάρισμα αυτοκινήτων

Ποια είναι τα σενάρια στην περίπτωση που η ασφάλεια του αυτοκινήτου λήξει. Καλύπτεται το όχημα μας ή θα πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα μια οριστική λύση;

Ως γνωστόν η ασφάλιση ενός αυτοκινήτου είναι υποχρεωτική από το Νόμο, διασφαλίζοντας ότι σε περίπτωση ενός ατυχήματος θα υπάρξει η απαιτούμενη κάλυψη των υλικών ζημιών ή ακόμα και των σωματικών βλαβών.

Η υποχρέωση αυτή ισχύει για οποιοδήποτε όχημα φέρει πινακίδες κυκλοφορίας, δεν βρίσκεται δηλαδή σε κατάσταση ακινησίας ή δεν έχει διαγραφεί οριστικά από το μητρώο οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το ερώτημα που προκύπτει, λοιπόν, είναι αν μετά τη λήξη ενός ασφαλιστήριου συμβολαίου εξακολουθούν να ισχύουν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα, οι ασφαλιστικές καλύψεις, δίνοντας ταυτόχρονα τη δυνατότητα σε κάποιον να συνεχίσει να κυκλοφορεί στον δρόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ασφάλεια αυτοκινήτου

Στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, όταν ένα συμβόλαιο έφτανε στη λήξη του ανανεωνόταν αυτόματα, δίνοντας επί της ουσίας στον ιδιοκτήτη ενός οχήματος να καταβάλλει το ποσό του ασφαλίστρου ακόμα και έναν μήνα μετά τη λήξη του.

Γι’ αυτόν τον ένα μήνα το συμβόλαιο παρέμενε σε ισχύ, αποτελώντας μια δικλείδα ασφαλείας για τους ξεχασιάρηδες ή για εκείνους που ενδεχομένως ήθελαν να μεταθέσουν χρονικά την πληρωμή.

Σε μια προσπάθεια, ωστόσο, να μπει μια τάξη στην ασφαλιστική αγορά και να περιοριστεί ο αριθμός των οχημάτων που κυκλοφορούσαν ανάμεσά μας είτε ανασφάλιστα είτε με τις καλύψεις ενός συμβολαίου που δεν έχει επί της ουσίας ανανεωθεί, η περίοδος χάριτος του ενός μήνα έπαψε να ισχύει.

Ασφάλεια αυτοκινήτου
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πλέον η ημερομηνία λήξης ενός συμβολαίου είναι καταληκτική και ένα όχημα θεωρείται ανασφάλιστο αν και εφόσον δεν έχει πραγματοποιηθεί η ανανέωσή του έως εκείνη τη στιγμή.

Στην περίπτωση, λοιπόν, που το συμβόλαιο λήγει την 1η Νοεμβρίου στις 13:00 το μεσημέρι, αυτό σημαίνει ότι το όχημα θεωρείται ανασφάλιστο από τις 13:01, αν και εφόσον δεν έχουν δρομολογηθεί οι απαραίτητες διαδικασίες ανανέωσης του ασφαλιστηρίου.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι όταν λήγει ένα συμβόλαιο, αυτομάτως παύουν να ισχύουν και οι καλύψεις στο σύνολό τους, ανεξαρτήτως αν αυτές βρίσκονται στον κατάλογο των υποχρεωτικών από το Νόμο ή όχι.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ