Απαγόρευση ηλεκτρικών έως το 2035 - Πού θα γίνει

Tesla Model 3

Απίστευτο κι όμως αληθινό είναι το νομοσχέδιο που κατέθεσε ομάδα δικηγόρων στην Αμερική με στόχο να απαγορευτούν οι πωλήσεις αμιγώς ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2035.

Το 2035 είναι ένα έτος ορόσημο για τον κόσμο των τεσσάρων τροχών καθώς στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε άλλες γωνιές της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου θα απαγορευτεί η πώληση των καινούργιων συμβατικών αυτοκινήτων που φέρουν μοτέρ εσωτερικής καύσης.

Και ενώ στην Ευρώπη προωθείται από τις αρχές μια «λύση» για την βιομηχανία αυτοκινήτου με την ελπίδα να οδηγηθούν οι εξελίξεις σε ένα βιώσιμο μέλλον μηδενικών εκπεμπόμενων ρύπων, στην άλλη μεριά του Ατλαντικού οι απόψεις... διίστανται.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Από τη μία, η πολιτεία της California έχει ήδη περάσει σχετική νομοθεσία για την απαγόρευση πωλήσεων συμβατικών μοντέλων το 2035, με εκείνη του Wyoming να κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, πριν από μερικές ημέρες, μια ομάδα ρεπουμπλικάνων δικηγόρων της αμερικάνικης πολιτείας κατέθεσε νομοσχέδιο με τον γενικό τίτλο «Σταδιακή κατάργηση των πωλήσεων των καινούργιων ηλεκτρικών αυτοκινήτων έως το 2035», προτρέποντας το νομοθετικό σώμα της πολιτείας να το εγκρίνει.

Το εν λόγω νομοσχέδιο υποστηρίζεται από αρκετούς ρεπουμπλικάνους γερουσιαστές της πολιτείας, μεταξύ των οποίων είναι και Jim Anderson, ο οποίος και το παρουσίασε. Το... αντισυμβατικό νομοσχέδιο είναι επί της ουσίας μια «αντίδραση» στους νόμους της California που θέλει να απαγορεύσει ολοκληρωτικά τα συμβατικά αυτοκίνητα αφαιρώντας έτσι το δικαίωμα επιλογής από τους Αμερικανούς πολίτες.

Το αμφιλεγόμενο νομοσχέδιο είναι επίσης μια γραμμή «υπεράσπισης» για την βιομηχανία και την οικονομία της μικρότερης σε πληθυσμό αμερικάνικης πολιτείας (λίγο κάτω από 600.000), η οποία είναι όμως η 8η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στις Η.Π.Α.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σε σχετικές δηλώσεις που έκανε ο Anderson σε αμερικάνικα μέσα δήλωσε ότι δεν είναι αντίθετος με τα αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα και την πώλησή τους, αλλά με την απαγόρευση των συμβατικών και την ανεργία που θα φέρει στην πετρελαιοπαραγωγό πολιτεία μια τέτοια ενέργεια.

Παράλληλα και με έκταση που φτάνει τα σχεδόν στα 100.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, το Wyoming των 600.000 περίπου κατοίκων είναι μια μη φιλική προς τα ηλεκτρικά οχήματα πολιτεία αφού, εκτός από τις μεγάλες αποστάσεις που πρέπει να διανύουν οι οδηγοί της, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει δίκτυο φορτιστών στους εκατοντάδων χιλιομέτρων αυτοκινητόδρομούς της.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής αναφέρει επίσης τις ανησυχίες του σχετικά με τις μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αναφορικά με την ανακύκλωσή τους και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει ο λάθος χειρισμός τους.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Οι ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές που υποστηρίζουν το νομοσχέδιο αναφέρουν επίσης ότι ακόμη και όταν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα κυριαρχήσουν στην αγορά, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να παίζουν σημαντικό ρόλο στις μεταφορές στις Η.Π.Α.

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ