Ανακαλύφθηκε ένας από τους μεγαλύτερους ενεργειακούς θησαυρούς στον κόσμο -Πού βρίσκεται, γιατί αλλάζει τα δεδομένα

εξόρυξη λιθίου

Ένα κοίτασμα «λευκού χρυσού» που μπορεί να διασφαλίσει την κυριαρχία της στην παραγωγή «πράσινων» τεχνολογιών ανακάλυψε η Κίνα.

Μολονότι αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον τομέα του εξευγενισμού του λιθίου ώστε αυτό να χρησιμοποιηθεί στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και σε άλλες «πράσινες» τεχνολογίες, η Κίνα δεν βασίζεται τόσο στην εξόρυξή του μετάλλου από τα κοιτάσματα που βρίσκονται στο έδαφός της, αλλά το εισάγει από άλλες χώρες.

Η μεγάλη, ωστόσο, εξάρτησή της από τρίτες χώρες δεν αποτελεί καλό οιωνό για την ασιατική χώρα, δεδομένου ότι ένα κλείσιμο της «κάνουλας» μπορεί να τινάξει στον αέρα την αλυσίδα εφοδιασμού λιθίου.

Για να προστατευτεί από το συγκεκριμένο ενδεχόμενο, ο γίγαντας της Ασίας δείχνει να στρέφεται στα εγχώρια κοιτάσματά της που αντιπροσωπεύουν περίπου το 7% των παγκόσμιων αναγνωρισμένων αποθεμάτων λιθίου.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
εξόρυξη λιθίου

Πριν από λίγες ημέρες, μάλιστα, η χώρα ανακοίνωσε ότι στην κομητεία Yajiang, της επαρχίας Sichuan, ανακαλύφθηκε ένα νέο κοίτασμα «λευκού χρυσού», που εμπεριέχει κοντά στο ένα εκατομμυρίο τόνους ανθρακικού λιθίου.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Φυσικών Πόρων της Κίνας, η ανακάλυψη αφορά το μεγαλύτερο κοιτάσμα λιθίου πηγματίτη (πέτρωμα με μεγάλους κρυστάλλους) στην Ασία, και συνιστά μια στιγμή-ορόσημο στην προσπάθεια της χώρας να ανακαλύψει νέα κοιτάματα πρώτων υλών και να επιτευχθεί ανθρακική ουδετερότητα.

Στην Κίνα θεωρούν ότι τα εδάφη της χώρας κρύβουν και άλλους μεγάλους ενεργειακούς θησαυρούς, οι οποίοι δεν έχουν ανακαλυφθεί δεδομένου ότι το ερευνητικό έργο βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο.

λίθιο Κίνα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάγκη ανάσυρσης αυτών των θησαυρών στην επιφανεία αποτέλεσε κεντρικό θέμα συζήτησης στο εθνικό συνέδριο για τους φυσικούς πόρους, ώστε σε συνδυασμό με τις εισαγωγές να διασφαλιστεί η επάρκεια αυτού του μετάλλου που είναι απαραίτητο για την ενεργειακή μετάβαση.

Το λίθιο είναι ζωτικής σημασίας για την Κίνα, μιας και χρησιμοποιείται και στους τρεις νέους εξαγωγικούς πυλώνες της χώρας -τα ηλιακά πάνελ, τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, και τα ηλεκτρικά οχήματα – που συνδυαστικά, το 2023, παρήγηγαν πάνω από 148,89 δισ. δολάρια (1,06 τρισ. Γουάν).

Το 80% του λιθίου που εισάγει η Κίνα προέρχεται από την Χιλή, τη χώρα με τα μεγαλύτερα αποθέματα λευκού χρυσού στον κόσμο.

εξόρυξη λιθίου

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ