Αλλάζουν τα όρια ταχύτητας στις πόλεις -Τι θα κερδίσουμε και τι θα χάσουμε πηγαίνοντας πιο αργά

Οι αλλαγές και οι περιορισμοί στα όρια ταχύτητας έχουν ευεργετική επίδραση στην κυκλοφορία των οχημάτων ή αποτελούν λύση ανάγκης;
Ορισμένες μεγάλες πόλεις στη Γαλλία αποφάσισαν να μειώσουν το όριο ταχύτητας των δρόμων στα 30 χλμ./ώρα. Τι επιπτώσεις όμως είχε αυτή η απόφαση στην κυκλοφορία και την ρύπανση;
Η μείωση του ορίου ταχύτητας των πόλεων στα 30 χλμ./ώρα φέρνει θετικά αποτελέσματα σε όλο και περισσότερες πόλεις της Γαλλίας. Αυτή τη στιγμή, περισσότεροι από 440 δήμοι έχουν υιοθετήσει το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα, είτε πλήρως είτε εν μέρει.
BUY NOW

Στόχος της μείωσης του ορίου ταχύτητας είναι η όσο το δυνατόν πιο ομαλή ροή της κυκλοφορίας και φυσικά η μείωση των θανάτων από τροχαία. Αυτά ακούγονται ωραία, αλλά ισχύουν και σε πραγματικές συνθήκες;
Η εταιρεία κατασκευής συστημάτων πλοήγησης και λογισμικού TomTom διεξήγαγε μια μελέτη σχετικά με τον αντίκτυπο των 30 χλμ./ώρα στις πόλεις, συγκεντρώνοντας δεδομένα από την Μπολόνια και το Άμστερνταμ. Οι δύο πόλεις έχουν ορίσει ως όριο ταχύτητας τα 30 χλμ./ώρα από τα τέλη του 2023.

Σύμφωνα με την ολλανδική εταιρεία συστημάτων πλοήγησης, ο αντίκτυπος που είχε το νέο χαμηλότερο όριο σε αυτές τις πόλεις είναι θετικός και φέρνει αποτελέσματα. Όπως μάλιστα να αναφέρει και η εταιρεία, «Τα δεδομένα δεν λένε ψέματα. Όταν μειώνονται οι ταχύτητες, η πόλη γίνεται ασφαλέστερη, πιο ήρεμη και πιο ανθρώπινη. Ταυτόχρονα, παρά την σημαντική μείωση της ταχύτητας κίνησης, ο χρόνος ταξιδιού των οδηγών δεν έχει διαφοροποιηθεί».
Όπως είναι ευκόλως κατανοητό, η μείωση της μέγιστης ταχύτητας κίνησης στα 30 χλμ./ώρα θα είχε θετικό αντίκτυπο και αλλού. Για παράδειγμα θα ενθάρρυνε τη χρήση άλλων τρόπων μεταφοράς, όπως η ποδηλασία ή οι δημόσιες συγκοινωνίες, και θα μείωνε επίσης την ηχορύπανση. Η TomTom αναφέρει συγκεκριμένα ότι η υιοθέτηση του νέου ορίου ταχύτητας στην Μπολόνια, έχει επιτύχει τη μείωση θορύβου στις κατοικημένες περιοχές κατά 3 με 4 ντεσιμπέλ.

Το σίγουρο είναι ότι το όριο ταχύτητας των 30 χλμ./ώρα έχει μειώσει σημαντικά τον αριθμό των ατυχημάτων στις αστικές περιοχές και αυτό το υποστηρίζουν αρκετές μελέτες. Σύμφωνα με το Journal of Safety Research, η μείωση του ορίου ταχύτητας στα 30 χλμ./ώρα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, την οδική ασφάλεια και τον θόρυβο στις πόλεις.
Όσον αφορά το Παρίσι, οι μελέτες που πραγματοποιούνται από τις Αρχές αναφέρουν μείωση των ατυχημάτων κατά 7,7% σε σχέση με τα επίπεδα πριν από τον Covid. Μείωση κατά 7,1% παρουσίασε και ο αριθμός των τραυματιών. Αυτά όμως τα στοιχεία δεν συμβαδίζουν με τον αριθμό των θανάτων, οποίος αυξήθηκε απότομα κατά 37,9%.

Βέβαια, αυτό που έχει εκτοξευθεί στο Παρίσι είναι ο αριθμός των κλήσεων για υπερβολική ταχύτητα. Σύμφωνα με τον γαλλικό Τύπο, από το καλοκαίρι του 2021 που το όριο ταχύτητας μειώθηκε στα 30 χλμ./ώρα, οι κάμερες καταγραφής ταχύτητας παρουσιάζουν δεκαπλάσια αύξηση επιβολής προστίμων στους οδηγούς.
Σύμφωνα με την ένωση «40 millions d’automobilistes», η μείωση του ορίου ταχύτητας θα ήταν αντιπαραγωγική αν γενικευόταν σε ολόκληρη την πόλη. Το όριο ταχύτητας θα γινόταν κοινότοπο και θα έχανε το νόημα του στη συνείδηση των οδηγών. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι στη Γαλλία, η μείωση της ταχύτητας κίνησης δεν έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από πολλούς οδηγούς. Και με βάση των αριθμό των προστίμων, πολλοί οδηγοί εξακολουθούν να μην σέβονται το όριο των 30 χλμ./ώρα.
Θυμίζουμε τέλος ότι με βάση τον νέο ΚΟΚ, στην Ελλάδα το όριο ταχύτητας μειώνεται στα 30 χλμ./ώρα μέσα στις κατοικημένες περιοχές από 50 χλμ./ώρα που ίσχυε πριν. Προς το παρόν δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του, ωστόσο αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα έχοντας πάντα ως στόχο την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας και τον περιορισμό των ατυχημάτων.