Αλλάζουν όλα στα φανάρια -Ποιοι οδηγοί δεν θα χρειάζεται να σταματούν;

φανάρι στο δρόμο

Στα επαναστικά φανάρια που επιβραβεύουν όσους σέβονται τα όρια ταχύτητας στρέφονται πολλές χώρες, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ενισχυθεί η οδική ασφάλεια.

Τέλος στα τροχαία ατυχήματα που οφείλονται στην παραβίαση του ερυθρού σηματοδότη και στην υπέρβαση του ορίου ταχύτητας επιθυμεί να βάλει μία πόλη στον Καναδά, η οποία επαναπροσδιορίζει τον τρόπο λειτουργίας των φαναριών της.

Το επαναστατικό σύστημα τοποθετήθηκε έξω από σχολικό συγκρότητημα και η αρχή λειτουργίας του έχει ως εξής: Το φανάρι είναι από προεπιλογή κόκκινο και ανάβει πράσινο μόνο εφόσον το όχημα που το προσεγγίζει κινείται με ταχύτητα κάτω από το όριο ταχύτητας. Σε περίπτωση που ο οδηγός παραβιάζει το όριο ταχύτητας στον συγκεκριμένο δρόμο, ο φωτεινός σηματοδότης θα συνεχίζει να εκπέμπει κόκκινο, αναγκάζοντας τον «γκαζιάρη» οδηγό να ακινητοποιήσει το όχημά του.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για ένα σύστημα που ήδη απαντάται σε ευρωπαϊκούς δρόμους, αλλά σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ, εγκαθίσταται για πρώτη φορά στη Βόρεια Αμερική. Ειδικότερα, αυτό λειτουργεί δοκιμαστικά στην πόλη Brossard και ήδη από τις πρώτες μέρες έχουν καταγραφεί θεαματικά αποτελέσματα. Πριν την τοποθέτησή του η μέση ωριαία ταχύτητα των οχημάτων στο συγκεκριμένο δρόμο ήταν 40 χλμ./ώρα, ενώ πλέον αυτή έχει μειωθεί στα 29 χλμ./ώρα συνδράμοντας στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας.

φανάρια στους δρόμους

«Στον Καναδά, κοντά στα σχολικά συγκρότημα οι άνθρωποι ζητούν τη λήψη αποφασιστικών μέσων για τον περιορισμό της ταχύτητας. Αυτή η τεχνολογία δεν έχει λάβει ακόμα την έγκριση της κυβέρνησης, και ως εκ τούτου η λειτουργία της θα έχει δοκιμαστικό χαρακτήρα», ανέφερε χαρακτηριστικά η δήμαρχος της πόλης Brossard, Doreen Assaad, σε συνέντευξή της στο StreetsblogMass, έναν διαδικτυακό ιστότοπο για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των μεταφορών.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σημειώνεται ότι στην επαρχία Quebec εφαρμόζεται ένα ακόμα σύστημα που ήδη έχει αρχίζει να κάνει αισθητή την παρουσία του και στην Αθήνα. Πρόκειται για φανάρια που είναι εξοπλισμένα με κάμερες, οι οποίες «συλλαμβάνουν» όσους περνούν το κόκκινο αέρα.

Σχολιάζοντας το εν λόγω σύστημα, η δήμαρχος ανέφερε ότι «τα πρόστιμα συνιστούν ένα αποτελεσματικό μέσο περιορισμού των παραβιάσεων ερυθρού σηματοδότη, αλλά δεν συνιστούν ένα προληπτικό μέτρο. Αντιθέτως, με το νέο σύστημα επιβραβεύεται η καλή συμπεριφορά των οδηγών με τα οφέλη να είναι άμεσα. Δεν καταγράφεται κάποια προσωπική πληροφορία: Απλά ανιχνέυεται ότι πλησιάζει ένα αυτοκίνητο και στη συνέχεια υπολογίζεται η ταχύτητά του».

Yπενθυμίζεται ότι στους φωτεινούς σηματοδότες που επιβραβεύουν όσους σέβονται τα όρια ταχύτητας στράφηκε πρόσφατα και μια γαλλική κωμόπολη. -Διαβάστε περισσότερα εδώ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ