Αυτά είναι τα νέα φανάρια που γεμίζουν τους δρόμους -Για ποιους οδηγούς θα είναι πάντα πράσινα

νέα φανάρια στους δρόμους

Οι φωτεινοί σηματοδότες που επιβραβεύουν όσους σέβονται τα όρια ταχύτητας φαίνεται πως είναι η λύση που εξετάζεται πολλές χώρες ανά τον πλανήτη.

«Έξυπνα» φανάρια που θα επιβραβεύουν όσους οδηγούς σέβονται τα όρια ταχύτητας εγκαθιστά η κωμόπολη Αμπουάζ στην Κεντρική Γαλλία, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να μεταλαμπαδεύσει στους οδηγούς τις αξίες της οδικής ασφάλειας.

Ειδικότερα, πρόκειται για έναν μηχανισμό που θα πάρει θέση στη γέφυρα Maréchal Leclerc αποτελούμενο από κάμερες που θα εντοπίζουν την ταχύτητα κίνησης των οχημάτων και θα «επικοινωνούν» με το φανάρι, ρυθμίζοντας αναλόγως το χρώμα του.

κόκκινο φανάρι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, ο φωτεινός σηματοδότης θα είναι από προεπιλογή κόκκινος. Εφόσον η ταχύτητα των οχημάτων είναι μικρότερη από 30 χλμ./ώρα, το φανάρι θα γίνεται πράσινο, επιβραβεύοντας με αυτό τον τρόπο τους οδηγούς που σέβονται τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στον αντίποδα, οι παραβάτες οδηγοί που βυθίζουν το πόδι τους στο γκάζι θα αντικρίζουν την κόκκινη ένδειξη του φαναριού και επομένως θα πρέπει να ακινητοποιούν το όχημά τους, κάτι που ως γνωστόν επηρεάζει την κατανάλωση καυσίμου.

Τα ραντάρ που επιβραβεύουν τους νομοταγείς οδηγούς αποτελούν μια «παραλλαγή» ενός συστήματος που εισήχθη για πρώτη φορά στους δρόμους της Ισπανίας.

Ο εν λόγω μηχανισμός βρισκόταν σε εφαρμογή εδώ και περίπου 15 χρόνια και σε κάποιες άλλες περιοχές της Γαλλίας, αλλά η αρχή λειτουργία του ήταν διαφορετική. Το φανάρι ήταν από προεπιλογή πράσινο και άλλαζε σε κόκκινο όταν οι οδηγοί παραβίαζαν το όριο ταχύτητας.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο σύστημα βρήκε αρκετούς «οπαδούς», οι οποίοι εντυπωσιάστηκαν από την αποτελεσματικότητά του. Ανάμεσα σε αυτούς και ο Michel Borrewater, δήμαρχος του Maisnil, ενός βόρειου χωριού μεταξύ της Αμιένης και της Λιλ, είπε ότι έχει παρατηρηθεί ότι τα εν λόγω φανάρια έχουν επιφέρει μείωση της ταχύτητας των οχημάτων έως και 15 χλμ./ώρα.

πράσινο φανάρι
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

«Έλαβα μόνο ένα γράμμα από έναν ενοχλημένο κάτοικο που υποστήριξε ότι έπρεπε να επιταχύνει ξανά μετά το φανάρι», σημείωσε ο Michel Borrewater μιλώντας στην περιφερειακή εφημερίδα La Voix du Nord.

Ο μηχανισμός τοποθετήθηκε πριν από λίγες ημέρες και στην πόλη Brossard του Καναδά, και συγκεκριμένα έξω από σχολείο. Όπως ανέφερε η δήμαρχος, Doreen Assaad, πρόκειται για μια πρωτοβουλία που έχει πιλοτικό χαρακτήρα, μιας και το σύστημα δεν έχει λάβει έγκριση από την κυβέρνηση.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ