Αλλάζουν τα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη -Πότε έρχονται τα νέα «πράσινα» οχήματα

Yutong λεωφορεία

Προ των πυλών βρίσκονται 1.300 νέα «πράσινα» λεωφορεία τα οποία θα κινούνται στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας.

Ασφαλέστερες και φιλικές προς το περιβάλλον θα γίνουν οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, μιας και σταδιακά ο στόλος λεωφορείων θα ενισχυθεί με συνολικά 1.300 «πράσινα» οχήματα.

Το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανανέωση του στόλου έγινε, καθώς εγκρίθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο η υπογραφή της σύμβασης για τα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία.

Ειδικότερα, το ΣΤ’ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου ενέκρινε, κατά τον προσυμβατικό έλεγχο, το σχέδιο της σύμβασης που αφορά στην προμήθεια και συντήρηση για έναν χρόνο 250 ηλεκτρικών αστικών λεωφορείων, μήκους 12 μέτρων, με αυτονομία 180 χιλιόμετρα. Αυτά όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας θα είναι της Yutong.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Yutong λεωφορεία

«Η ανανέωση του στόλου των μέσων μαζικής μεταφοράς αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας της παρεχόμενης υπηρεσίας προς τους πολίτες. Η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο για την υπογραφή της σύμβασης που αφορά στα πρώτα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία για τις πόλεις της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, είναι το πρώτο βήμα σε αυτή την προσπάθεια και αναμένουμε τα πρώτα νέα ηλεκτροκίνητα λεωφορεία στις αρχές του 2024», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο κ. Σταϊκούρας πρόσθεσε ότι παράλληλα δρομολογούνται και τα υπόλοιπα τμήματα του διαγωνισμού που αφορούν επιπλέον 400 λεωφορεία τα οποία είναι τα εξής:

  • 100 απλά ηλεκτρικά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων και ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ.
  • 200 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI
  • 100 αρθωτά λεωφορεία 18 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ.
Yutong λεωφορεία
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι το υπουργείο προετοιμάζεται και δεύτερη φάση προμήθειας για επιπλέον 650 λεωφορεία, τα οποία θα είναι επίσης αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, προκειμένου να περιοριστεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του συγκοινωνιακού έργου.

Η Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου δήλωσε: «Η ενίσχυση του στόλου αστικών συγκοινωνιών Αθήνας και Θεσσαλονίκης αποτελεί δέσμευση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ενταγμένη στο κυβερνητικό μας πρόγραμμα. Η απόκτηση συνολικά 1.300 λεωφορείων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, εκ των οποίων τα πρώτα 250 ηλεκτροκίνητα εγκρίθηκαν ήδη και φτάνουν σε μερικούς μήνες, καταδεικνύει από πλευράς της πολιτείας ότι η στροφή στην ηλεκτροκίνηση και στις πράσινες μεταφορές δεν γίνεται μόνο με την αγορά ιδιωτικών επιβατικών οχημάτων, αλλά εφαρμόζεται οριζόντια στα ΜΜΜ. Ταυτόχρονα, είναι συμβατή με τον στρατηγικό σχεδιασμό μας για την Ηλεκτροκίνηση και την Οδική Ασφάλεια, τομείς που βρίσκονται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας για αυτήν την τετραετία, σταθερά στην υπηρεσία των πολιτών και της κοινωνίας.»

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ