Επίσημο: Αυτά είναι τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα δούμε σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

yutong e-bus

Νέα σύγχρονα αστικά λεωφορεία θα κυκλοφορούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μεταφέροντας το επιβατικό κοινό με μηδενικές εκπομπές ρύπων.

Η κινεζική Yutong Bus είναι η εταιρεία που επικράτησε στο τμήμα του μεγάλου διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια 250 απλών ηλεκτρικών λεωφορείων.

Με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, η Yutong ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος, με προσφερόμενη τιμή 440.720 ευρώ πλέον ΦΠΑ για κάθε λεωφορείο. Η συνολική προσφορά ανέρχεται στα 110,8 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων 7 συστημάτων συσσωρευτή-ταχυφορτιστή με προσφερόμενη τιμή μονάδας 92.100 ευρώ πλέον ΦΠΑ.

Yutong e-bus
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ειδικότερα, πρόκειται για 250 αστικά ηλεκτρικά λεωφορεία 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 180 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 123,75 εκατ. ευρώ. Τα ηλεκτρικά λεωφορεία θα ενταχθούν στον στόλο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, προσφέροντας στο επιβατικό κοινό φιλικές προς το περιβάλλον μετακινήσεις.

Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα για τα άλλα δυο τμήματα του διαγωνισμού και συγκεκριμένα:

  • Στην προμήθεια 200 απλών αστικών οχημάτων 12 μέτρων, συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) κατηγορίας EURO VI και αρχικού προϋπολογισμού 59 εκατ. ευρώ.
  • Στην προμήθεια 100 απλών ηλεκτρικών αστικών οχημάτων 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. και αρχικού προϋπολογισμού 45 εκατ. ευρώ.
Yutong e-bus

Στο τμήμα του διαγωνισμού που αφορά στην προμήθεια 100 αρθρωτών CNG λεωφορείων μήκους 18 μέτρων επικράτησε η η Iveco που θα προμηθεύσει το υπουργείο με λεωφορεία που θα κινούνται από 6κύλινδρο κινητήρα φυσικού αερίου χωρητικότητας 7,8 λίτρων που παράγει 330 ίππους και 1.300 Nm ροπής στις 1.200 σ.α.λ.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ