Αλλάζουν όλα στα Google Maps -Πώς θα σε κάνουν να πηγαίνεις με τα πόδια ή με το λεωφορείο αντί με το αυτοκίνητο

google maps kinisi dromous

Με ολοένα και περισσότερες χρήσιμες λειτουργίες εμπλουτίζονται οι Χάρτες της Google, κάνοντας ευκολότερες και πιο φιλικές προς το περιβάλλον τις μετακινήσεις μας.

Στη μάχη για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής έχει ριχθεί η Google, η οποία επενδύει με όλες τις δυνάμεις της στην προώθηση των «πράσινων» μετακινήσεων.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει εγκαινιάσει το πρόγραμμα “Sustainable with Google”, την πρόδοο του οποίου δημοσίευσε την Τρίτη 10 Οκτωβρίου, μέσω μιας σειράς άρθρων.

Σε ένα εξ αυτών, το οποίο τιτλοφορείται «Νέοι τρόποι με τους οποίους συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών ρύπων στις μεταφορές και στην ενέργεια» (New ways we’re helping reduce transportation and energy emissions) γίνεται αναφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο τεχνολογικός κολοσσός προκειμένου να βοηθήσει τους πολίτες, τους πολεοδόμους και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να αναλάβουν δράση για ένα βιώσιμο μέλλον.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
google maps

Μία από τις δράσεις της Google αφορούν στους Χάρτες της (Google Maps), οι οποίοι αρχής γενομένης από τη Γαλλία θα προτείνουν στους πολίτες να κινούνται πεζή ή να επιλέγουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, έναντι των ΙΧ.

Ειδικότερα, όταν οι χρήστες θα αναζητούν καθοδήγηση στις μετακινήσεις τους με αυτοκίνητο, τα Google Maps δίπλα στις προτεινόμενες διαδρομές με ΙΧ, θα εμφανίζουν προτάσεις για χρήση δήμοσιας συγκοινωνίας ή πεζοπορίας, εφόσον οι χρόνοι ταξιδιού είναι συγκρίσιμοι και πρακτικοί.

Παράλληλα, σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας (από τον Σεπτέμβριο του 2022), έχει εγκαινιαστεί η λειτουργία «Οικολογικές Διαδρομές» που επιτρέπει στους χρήστες να εξοικονομούν καύσιμα, κάτι που έχει φυσικά θετικό περιβαλλοντικό αντίκτυπο.

google maps οικολογικές διαδρομές
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανάλογα με τον τύπο κινητήρα (βενζίνη, diesel, ηλεκτρικό, υβριδικό) στο αυτοκίνητο του εκάστοτε χρήστη, οι Χάρτες της Google προτείνουν τις διαδρομές με τη χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου.

Aν το αυτοκίνητο του χρήστη είναι πετρελαιοκίνητο, τότε η υπηρεσία ενδέχεται να εμφανίσει μία διαδρομή που περιλαμβάνει κίνηση σε αυτοκινητόδρομο. Στον αντίποδα, για ένα υβριδικό ή ηλεκτρικό όχημα, η διαδρομή που θα χαραχθεί θα αφορά σε αστικό περιβάλλον ώστε να αξιοποιηθεί η ανάκτηση της ενέργειας κατά το φρενάρισμα.

google maps

Όπως αναφέρει η Google στην πρόσφατη ενημέρωσή της, οι οικολογικές διαδρομές αξιοποιούν την τεχνητή νοημοσύνη προκειμένου να προτείνουν διαδρομές που έχουν λιγότερες ανηφόρες, λιγότερη κίνηση και επιτρέπουν στον οδηγό να έχει σταθερή ταχύτητα.

Τα εγκαίνια της εν λόγω λειτουργίας έγιναν τον Οκτώβριο του 2021 και εκτιμάται ότι έχει συμβάλει στην εξοικονόμηση πάνω από 2,4 εκατ. μετρικών τόνων ισοδύναμου διοξειδίου του άνθρακα (CO2e). Πρόκειται για το ισοδύναμο με την απομάκρυνση περίπου 500.000 αυτοκινήτων με μοτέρ εσωτερικής καύσης από τον δρόμο για ένα χρόνο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ