
Μετά από μήνες φημών, μια εταιρεία με βαρύ όνομα στην Ιταλική αγορά, αλλάζει ιδιοκτήτη.
Πρόκειται για μία από τις σημαντικότερες ιταλικές βιομηχανίες με μακρά ιστορία στον τομέα των επαγγελματικών οχημάτων, η οποία δεύει προς αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις της αγοράς.
Ο λόγος περί της Iveco, εταιρείας που ιδρύθηκε το 1975 μέσω συγχώνευσης διαφόρων ευρωπαϊκών φιρμών, με βασική τη συμβολή της Fiat . Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η εταιρεία πρόκειται να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια της ινδικής Tata Motors, με το ύψος της συμφωνίας να φτάνει τα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
BUY NOW

Η Tata Motors, μέλος του ευρύτερου ομίλου Tata, είναι μία από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες της Ινδίας και δραστηριοποιείται στην παραγωγή επιβατικών και επαγγελματικών οχημάτων. Στην Ιταλία, η εξαγορά από έναν ινδικό όμιλο έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από εργατικά σωματεία, που εκφράζουν φόβους για μεταφορά της παραγωγής εκτός χώρας και απώλειες θέσεων εργασίας λόγω των φθηνότερων εργατικών χεριών στην Ινδία.
Προς ώρας, ωστόσο, φαίνεται πως ένα κρίσιμο μέρος των δραστηριοτήτων της Iveco θα διατηρηθεί εντός Ιταλίας, καθώς το αμυντικό σκέλος της εταιρείας (Iveco Defence) δεν θα περάσει στην Tata, αλλά θα εξαγοραστεί από την ιταλική αμυντική βιομηχανία Leonardo (πρώην Finmeccanica).Σε ό,τι αφορά τη συμφωνία με την Tata, η ινδική εταιρεία αναμένεται να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά για την εξαγορά του συνόλου του μετοχικού κεφαλαίου της Iveco, με προσφερόμενη τιμή 14,1 ευρώ ανά μετοχή.

Η τιμή της προσφοράς, σε συνδυασμό με το έκτακτο μέρισμα που θα διανεμηθεί στους μετόχους από την πώληση του αμυντικού κλάδου (υπολογίζεται σε 5,5-6 ευρώ ανά μετοχή), αντιστοιχεί σε premium τουλάχιστον 22% σε σύγκριση με τη μέση τιμή των τριών μηνών, για τον όποιον έκαναν λόγο οι φήμες γύρω από την συμφωνία. Το Διοικητικό Συμβούλιο της Iveco υποστηρίζει την προσφορά και συστήνει στους μετόχους να την αποδεχθούν. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία συμμετοχών Exor, μεγαλύτερος μέτοχος με ποσοστό άνω του 27% του κεφαλαίου στην Iveco, έχει ήδη δεσμευτεί αμετάκλητα ότι θα διαθέσει τις μετοχές της στην προσφορά.
H Tata έχει συμφωνήσει σε μια σειρά υποχρεώσεων, μεταξύ των οποίων η υποστήριξη της υφιστάμενης στρατηγικής της Iveco και η διασφάλιση των μακροπρόθεσμων συμφερόντων όλων των εμπλεκομένων – εργαζομένων, προμηθευτών και πελατών. Η συναλλαγή, η οποία θα οδηγήσει στην έξοδο της Iveco από το ιταλικό χρηματιστήριο, συνοδεύεται επίσης από μια σειρά διετών μη χρηματοοικονομικών συμφωνιών.

Μεταξύ άλλων, οι επιχειρησιακές δραστηριότητες της Iveco θα παραμείνουν «ουσιαστικά αμετάβλητες». Σε κάθε περίπτωση, οι Ινδοί δεν προβλέπουν «καμία μείωση προσωπικού» και δεν αναμένονται επιπτώσεις στα παραγωγικά κέντρα, τις συμφωνίες με πελάτες ή τα επίπεδα απασχόλησης.
Οι ενοποιημένες πωλήσεις των επαγγελματικών οχημάτων της Iveco και της Tata Motors εκτιμώνται στα περίπου 22 δισ. ευρώ, κατανεμημένες κατά προσέγγιση σε 50% στην Ευρώπη, 35% στην Ινδία και 15% στην Αμερική.