Το άγνωστο πρόστιμο του Κ.Ο.Κ. που «απειλεί» τα παλιά αυτοκίνητα -Τι πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί

Kinisi 1

Οι αυτοματισμοί των νέων αυτοκινήτων έχουν γλιτώσει τους οδηγούς από πολλές παραβάσεις, κάτι που δεν ισχύει για τα παλιότερης τεχνολογίας αυτοκίνητα.

Ακόμη και οι βασικές εκδόσεις των σύγχρονων αυτοκινήτων φέρουν μια σειρά από συστήματα, τα οποία λειτουργούν αυτόματα και βελτιώνουν άμεσα τα επίπεδα ασφάλειας χωρίς ο οδηγός τους να χρειάζεται να προβεί σε κάποια ενέργεια.

Ένα από αυτά τα συστήματα που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στη βελτίωση της ασφάλειας και πλέον περνά σχεδόν... απαρατήρητο είναι το σύστημα για την αυτόματη ενεργοποίηση των φώτων ανάλογα με τις συνθήκες φωτισμού του περιβάλλοντος.

σήραγγες
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Με μέσο όρο τα 17 έτη, η Ελλάδα αναδείχθηκε το 2021 σε «πρωταθλήτρια» Ευρώπης καθώς έχει τον γηραιότερο στόλο οχημάτων στην Γηραιά Ήπειρο. Ένα μεγάλο μέρος αυτού του στόλου αφορά οχήματα άνω των 20 ετών, με την πλειοψηφία τους να μην φέρει στον εξοπλισμό της το παραπάνω σύστημα.

Έτσι οι οδηγοί των παραπάνω οχημάτων πρέπει να φροντίζουν οι ίδιοι για την σωστή χρήση και έγκαιρη ενεργοποίηση ή απενεργοποίηση των φώτων ώστε να κινούνται με ασφάλεια και να αποφεύγουν παράλληλα τα σχετικά πρόστιμα του Κ.Ο.Κ.

Ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας επιβάλλει στους οδηγούς ειδικές υποχρεώσεις κατά την κίνησή τους τη νύκτα, οι οποίες εφαρμόζονται ανάλογα και στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η ορατότητα είναι ανεπαρκής, λόγω ειδικών συνθηκών: για παράδειγμα στην περίπτωση ομίχλης, χιονόπτωσης ή βροχής.

σήραγγες

Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για την κίνηση μέσα σε σήραγγες και επιβάλλουν στους οδηγούς να έχουν τα φώτα τους αναμμένα, με τους κατόχους παλιότερων οχημάτων να είναι και εκείνοι που ξεχνούν περισσότερο να ανάψουν τα φώτα τους όταν εισέρχονται σε σήραγγα.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Σύμφωνα με το άρθρο 29 του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, το οποίο αναφέρεται στην κίνηση των οχημάτων σε αυτοκινητόδρομους, οδούς ταχείας κυκλοφορίας και σήραγγες, ακόμα και αν η σήραγγα είναι φωτισμένη ο οδηγός του οχήματος υποχρεώνεται από το νόμο να ανάψει εκτός από τα θέσης και τα φώτα διασταύρωσης (μεσαία σκάλα) ή τα φώτα πορείας (μεγάλη σκάλα). Τα τελευταία μόνο εφόσον δεν ενοχλούν τους υπόλοιπους οδηγούς.

σήραγγες

Η οδική ασφάλεια είναι φυσικά ο λόγος που ο Κ.Ο.Κ. υποχρεώνει τους οδηγούς να χρησιμοποιούν τα φώτα τους όταν κινούνται μέσα σε μια σήραγγα και την ημέρα, ώστε να εντοπίζουν έγκαιρα οχήματα που έρχονται από το αντίθετο ρεύμα αλλά να γίνονται εύκολα και αυτοί γρήγορα αντιληπτοί από τους υπόλοιπους οδηγούς.

Στην περίπτωση που ο οδηγός ενός οχήματος δεν προβεί στην έγκαιρη ενεργοποίηση των φώτων καθώς εισέρχεται στη σήραγγα, το πρόστιμο σε ενδεχόμενο τροχονομικό έλεγχο είναι διοικητικό και φτάνει στα 200 ευρώ. Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση όπου επιβάλλεται η ενεργοποίηση των φώτων και ο οδηγός κινείται χωρίς να τα έχει ενεργοποιήσει, το πρόστιμο είναι 80 ευρώ.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Διαβάστε επίσης:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ