8 στους 10 οδηγούς «κόβονται» σε αυτά τα σήματα -Ποια είναι η διαφορά τους

πινακίδες οδικής σήμανσης διαφορά

Ακόμα και οι πιο έμπειροι οδηγοί αδυνατούν να είναι σίγουροι για τη μικρή διαφορά στη σημασία των δύο εικονιζόμενων σημάτων.

Όσο καλός και αν είναι κανείς στο παρκάρισμα ή στην περιήγηση στα δαιδαλώδη στενά των πόλεων, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτοχος διπλώματος οδήγησης εφόσον δεν έχει άριστη γνώση της οδικής σήμανσης.

Με το πέρασμα, ωστόσο, του χρόνου, η γνώση αυτή εξασθενεί, με πολλούς οδηγούς να αντιμετωπίζουν δυσκολίες να ερμηνεύσουν κάποιες κρίσιμες πινακίδες, πολλώ δε μάλλον όταν κάποιο σήμα μεταδίδει παρόμοιο «μήνυμα» με κάποιο άλλο.

Ενδεικτικές είναι οι εικονιζόμενες πινακίδες, με πολλούς ανθρώπους που κάθονται πίσω από τιμόνι να θεωρούν ότι αυτές έχουν ακριβώς την ίδια σημασία, δηλαδή απαγορεύουν σε όλα τα οχήματα (αυτοκίνητα, φορτηγά, μοτοσικλέτες κ.ο.κ.) να εισέλθουν σε έναν δρόμο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Πινακίδες οδικής σήμανσης
Ρ-8

Πράγματι, εφόσον αντικρίσουμε πριν την είσοδο ενός δρόμου οποιαδήποτε από τις δύο πινακίδες, απαγορεύεται να εισέλθουμε σε αυτόν. Υπάρχει, ωστόσο, μια διαφορά που όσο μικρή και αν είναι, κρίνεται σημαντική.

Η πινακίδα P-8 δηλώνει απαγόρευση εισόδου για όλα τα οχήματα και προς τις δύο κατευθύνσεις, όταν η Ρ-7 υπαγορεύει απαγόρευση εισόδου μόνο από μία κατεύθυνση.

Πινακίδες οδικής σήμανσης
Ρ-7
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Εφόσον, δηλαδή, συναντήσουμε την Ρ-8, που έχει τη μορφή ενός άσπρου κύκλου με κόκκινο περίγραμμα, πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να εισέλθουμε στον συγκεκριμένο δρόμο, ανεξάρτητα από την κατεύθυνση στην οποία κινούμαστε.

Κοινός παρονομαστής, βέβαια, αμφότερων των πινακίδων είναι ότι η μη συμμόρφωση στην υπόδειξή τους τιμωρείται με πρόστιμο ύψους 200 ευρώ.

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ