Οι 5 εταιρείες-μεγαθήρια που κατασκευάζουν το πιο πολυσυζητημένο εξάρτημα των αυτοκινήτων

New cars

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί η έλλειψη μικροτσίπ στα αυτοκίνητα, με την παραγωγική δραστηριότητα των αυτοκινητοβιομηχανιών να έχει αποδυναμωθεί.

Όπως είναι γνωστό, τους τελευταίους μήνες ο αυτοκινητικός κλάδος δεν διάγει και τις καλύτερες μέρες του, ως απόρροια της μειωμένης παραγωγικής δραστηριότητας των κατασκευαστών.

Οι κλυδωνισμοί στον αυτοκινητικό κλάδο έγιναν αισθητοί μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού, όταν εμφανίστηκε το πρόβλημα των ημιαγώγών, εξαρτημάτων που είναι υπεραπαραίτητα στα σύγχρονα αυτοκίνητα, μιας και είναι υπεύθυνα για τη λειτουργία των ολοένα και περισσότερων ηλεκτρονικών συστημάτων των αυτοκινήτων.

Για του λόγου το αληθές, τη δεκαετία του 1970 τα ηλεκτρονικά συστήματα αποτελούσαν μόλις το 5% ενός αυτοκινήτου. Το 2010 το εν λόγω ποσοστό αυξήθηκε στο 35%, ενώ σήμερα έχει εκτοξευτεί στα ύψη μετά την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, της αυτόνομης οδήγησης και της τεχνητής νοημοσύνης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Η ανάγκη, λοιπόν, για μικροτσίπ είναι αδήριτη και η έλλειψή τους προκαλεί «πονοκεφάλους» στις αυτοκινητοβιομηχανίες οι οποίες αδυνατούν να ικανοποιήσουν τις παραγγελίες των καταναλωτών. Ποιες είναι, όμως, οι εταιρείες που κατασκευάζουν αυτά τα πολυσυζητημένα εξαρτήματα των αυτοκινήτων;

τσιπ ημιαγωγοί αυτοκίνητα

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης στην αγορά των ημιαγωγών είναι Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) , η οποία κατέχει μερίδιο κοντά στο 54% της παγκόσμιας αγοράς και κατασκευάζει τσιπ για λογαριασμό τρίτων. Η ΤSMC αριθμεί ένα πελατολόγιο περί των 500 εταιρειών ανά τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Apple, APD και Intel. Ψήφο εμπιστοσύνης στην εταιρεία-γίγαντα από την Ταϊβάν έχουν δώσει ακόμα και οι μεγαλύτεροι κατασκευαστές ημιαγωγών παγκοσμίως, στην οποία έχουν αναθέσει μέρος της παραγωγής τους.

Όπως είναι κατανοητό, η TSMC αποτελεί την ηγέτιδα δύναμη στον κόσμο των μικροτσίπ, έχοντας ιδρύσει τη… δική της ξεχωριστή κατηγορία. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν και κάποιοι άλλοι κατασκευαστές τσιπ, από τους οποίους εξαρτάται το μέλλον των αυτοκινήτων.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
tsmc ημιαγωγοί

Infineon Technologies

Με έδρα το Neubiberg η γερμανική εταιρεία κατασκευάζει τσιπ για μια πληθώρα αυτοκινητοβιομηχανιών συμπεριλαμβανομένης της συντοπίτισσας Volkswagen. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ημιαγωγών για αυτοκίνητα ανήλθε σε 13,2%, και το 2021 είχε έσοδα ύψους 12 δισ. δολάρια.

NXP Semiconductors N.V

Με έδρα την πόλη Αϊντχόφεν της Ολλανδίας, η NXP αποτελεί έναν από τους κορυφαίους «παίκτες» στον τομέα των ημιαγωγών για αυτοκίνητα, με το μερίδιό της το 2020 να ανέρχεται σε 10,9%. Κατέχει μια ευρεία γκάμα μικροτσιπ τα οποία τροφοδοτούν μια πληθώρα λειτουργιών των αυτοκινήτων όπως είναι τα συστήματα πολυμέσων, το σύστημα ελέγχου πίεσης των ελαστικών και οι τεχνολογίες V2X, δηλαδή συστήμα που επιτρέπουν την επικοινωνία του οχήματος με το περιβάλλον του. Τα έσοδα της εταιρείας το 2021 ανήλθαν σε 11,06 δισ. δολάρια.

τσιπ ημιαγωγοί αυτοκίνητα
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Renesas Electronics Corp

Με έδρα την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, αποτελεί μία παγκόσμια δύναμη στον κόσμο των automotive chips, με το μερίδιό της το 2020 να διαμορφώνεται στο 8,5%. Οι ημιαγωγοί της γνωρίζουν μεγάλη δημοφιλία σε εγχώριους κατασκευαστές όπως είναι η Toyota, η Nissan και η Honda, ενώ ένας από τους στόχους της εταιρείας είναι να εξελίξει τσιπ για την υποστήριξη ακόμα πιο υψηλής ευκρίνειας καμερών οπισθοπορείας. Τα έσοδα της Renesas το 2021 έκλεισαν στα 7,3 δισ. δολάρια.

Texas Instruments

Με έδρα το Ντάλας του Τέξας των ΗΠΑ, η Texas Instruments κατασκευάζει ένα μεγάλο εύρος τσιπ που βρίσκουν πεδίο εφαρμογής σε οικιακές συσκευές μέχρι οπλικά συστήματα. Δραστηριοποιείται, βέβαια, με μεγάλη επιτυχία και στον κλάδο των ημιαγωγών για αυτοκίνητα, με το σχετικό της μερίδιο να ανέρχεται σε 8,3% και ως εκ τούτου αποτελεί μία από τις κυρίαρχες δυνάμεις του κλάδου. Το 2021 είχε έσοδα της τάξης των 18,34 δισ. ευρώ.

STMicroelectronics N.V

Με έδρα τη Γενεύη της Ελβετίας, η εταιρεία έχει έντονη παρουσία στον τομέα της κατασκευής ημιαγωγών για αυτοκίνητα, με το σχετικό μερίδιο να φτάνει 7,5% (2020). Διατηρεί συνεργασίες με κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της Tesla, της VW και της Renault. Το 2021 τα έσοδά της ανήλθαν σε 12,76 δισ. δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ