
Οι ιαπωνικές εταιρείες διακρίθηκαν για ακόμα μία φορά, με την πρώτη θέση να μην καταλαμβάνεται από τον «συνήθη ύποπτο».
Ποια αυτοκίνητα αξίζει να αγοράσετε ως μεταχειρισμένα και ποια δεν θα «ματώσουν» την τσέπη σας; Δυστυχώς, δεν υπάρχει μια ακριβής απάντηση σε αυτό το μεγάλο ερώτημα. Και αυτό γιατί η κατάσταση κάθε αυτοκινήτου εξαρτάται από τον χρόνο παραγωγής, το στιλ οδήγησης του προηγούμενου ιδιοκτήτη και φυσικά την φροντίδα που έχει λάβει μέσω της περιοδικής συντήρησης.

Ωστόσο, η ετήσια έκθεση του TUV μας δίνει έναν αρχικό μπούσουλα για το ποια μοντέλα αναμένεται να έχουν τα περισσότερα προβλήματα και ποια δεν παρουσιάζουν εύκολα βλάβες. Και αυτή τη φορά καταπιάνεται με τα μοντέλα που κατασκευάστηκαν το 2015 και το 2016, και έκλεισαν την πρώτη δεκαετία της ζωής τους.
BUY NOW
5. Mitsubishi ASX
Ποσοστό βλαβών: 13,3%
Μέση χιλιομετρική απόσταση: 104.000 χλμ.

Το ιαπωνικό μικρομεσαίο SUV έκανε το παγκόσμιο ντεμπούτο του 2010 και κατά την διάρκεια της ζωής του δέχθηκε ορισμένα αισθητικά ρετούς και αναβάθμιση του εξοπλισμού. Τα αυτοκίνητα που διατέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά είναι made in Japan και οι κινητήρες απαιτούν συντήρηση και αλλαγή λιπαντικού κάθε 10.000 με 12.000 χλμ. για να διατηρηθούν σε φόρμα.
Τα πρώτα αυτοκίνητα αντιμετώπιζαν πρόβλημα με την πανοραμική ηλιοροφή και σε περίπτωση που επιλέξετε μια τέτοια έκδοση, βεβαιωθείτε ότι έχει δεχθεί service και ότι αναφέρεται στο βιβλίο συντήρησης.
4. Honda Jazz
Ποσοστό βλαβών: 13,1%
Μέση χιλιομετρική απόσταση: 79.000 χλμ.

Το Jazz της Honda αποτελεί γνωστή ποσότητα στο ευρωπαϊκό αγοραστικό κοινό και το έχει κερδίσει χάρη στο χαμηλό κόστος χρήσης, την πρακτικότητα και φυσικά την αξιοπιστία. Η έρευνα των Γερμανών αφορά την τρίτη γενιά που κατασκευάστηκε από το 2013 έως το 2020.
Παραδοσιακά, το Jazz επιτυγχάνει πολύ καλή επίδοση στους τεχνικούς ελέγχους, αν και τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν λίγα χιλιόμετρα λόγω της αστικής χρήσης που τα υποβάλλουν. Η μόνη σοβαρή ανάκληση για το μοντέλο οφείλεται στους αερόσακους της Takata. Σε κάθε περίπτωση, βεβαιωθείτε ότι το αυτοκίνητο που σας ενδιαφέρει έχει υποστεί τις αλλαγές που προέβλεπε η συγκεκριμένη ανάκληση.
3. Mercedes-Benz A-Class
Ποσοστό βλαβών: 12,0%
Μέση χιλιομετρική απόσταση: 103.000 χλμ.

Οι δύο πρώτες γενιές της A-Class δεν ξεχώρισαν σε αξιοπιστία, αλλά ούτε και για τα οδικά τους χαρακτηριστικά. Το 2012 όμως, η γερμανική εταιρεία άλλαξε τα πάντα στο αυτοκίνητο και επέστρεψε στην αγορά με ένα μικρομεσαίο χάτσμπακ. Η A-Class W176 ήταν ένα εντελώς διαφορετικό αυτοκίνητο που ξεχώρισε και σε αξιοπιστία.
Υπήρξαν όμως δύο σημαντικές ανακλήσεις που την αφορούσαν, αλλά επηρέασαν μόνο ορισμένες σειρές παραγωγής. Η μία αφορούσε την αντικατάσταση του εντατήρα της καδένας χρονισμού των ντίζελ εκδόσεων και η άλλη τον εκκεντροφόρο στους βενζινοκινητήρες 1,6 και 2,0 λίτρων.
2. Suzuki Vitara
Ποσοστό βλαβών: 11,0%
Μέση χιλιομετρική απόσταση: 95.000 χλμ.

To 2015, η Suzuki παρουσίασε την τέταρτη γενιά του εμβληματικού Vitara. Το νέο μοντέλο προσφερόταν αποκλειστικά με 5θυρο αμάξωμα και κατασκευαζόταν στην Ουγγαρία. Σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές, η τέταρτη ήταν πιο εκλεπτυσμένη και ισορροπούσε ιδανικά μεταξύ των SUV και 4x4.
Και αυτή η γενιά ξεχώριζε για την αξιοπιστίας της, την πρακτικότητα, το λογικό κόστος χρήσης και το χαμηλό βάρος. Στον τομέα των ανακλήσεων, υπήρξε ένα σημαντικό συμβάν που προέβλεπε την σύσφιξη των μπουλονιών στήριξης του πίσω άξονα, η οποία όμως επηρέασε σχετικά λίγα αυτοκίνητα.
1. Mazda2
Ποσοστό βλαβών: 10,6%
Μέση χιλιομετρική απόσταση: 82.000 χλμ.

Η συγκεκριμένη τρίτη γενιά του μοντέλου δεν εξελίχθηκε σε συνεργασία με τη Ford και ήταν ένα καθαρόαιμο ιαπωνικό Mazda. Όλες οι εκδόσεις είχαν ατμοσφαιρικούς κινητήρες βενζίνης, σε αντίθεση με τον ανταγωνισμό που είχε ήδη ασπαστεί το downsizing με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες 1,0 και 1,2 λίτρων.
Ωστόσο, από πλευράς αξιοπιστίας, οι ατμοσφαιρικοί κινητήρες είναι πάντα ανώτεροι των τούρμπο. Τα μόνα προβλήματα που αντιμετώπιζε αφορούσαν την διάβρωση στο κύκλωμα τροφοδοσίας καυσίμου και την αντικατάσταση ορισμένων εξαρτημάτων στο ηλεκτρικό σύστημα.