
Τα ατυχήματα και οι επισκευές στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αφήνουν πάντα ίχνη, με ορισμένα από αυτά να μην εντοπίζονται εύκολα.
Η αγορά μεταχειρισμένου είναι πολύ μεγάλη και οι επιλογές για το αγοραστικό κοινό πολλές. Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και με τις παγίδες που πρέπει να αποφύγει ένας υποψήφιος αγοραστής. Πως όμως θα μπορέσει να τις αποφύγει κάποιος και να επιλέξει ένα προσεγμένο μεταχειρισμένο;

Οι φθορές και τα μικροατυχήματα είναι δεδομένα με την χρήση, αλλά ένα αυτοκίνητο μπορεί να θεωρηθεί ως μία μη ενδεδειγμένη επιλογή εάν έχει υποστεί μεγάλη ζημιά, πέρα από τις συνηθισμένες. Ως μεγάλες/σημαντικές ζημιές θεωρούμε τις εξής:
BUY NOW
- Δομική ζημιά στο πλαίσιο, τις κολόνες και το πάτωμα,
- Ζημιές στο αμάξωμα που απαιτούν εκτεταμένη επισκευή και αντικατάσταση πολλών μερών,
- Μεγάλες εργασίες φανοβαφείας,
- Ενεργοποίηση αερόσακων.
Σε περίπτωση που ένα αυτοκίνητο έχει μόνο μικρές ζημιές, όπως γρατζουνιές και βαθουλώματα, ή δεν είναι απαραίτητη μια σοβαρή επισκευή που να επηρεάζει το πλαίσιο, τότε δεν μπορεί να θεωρηθεί ως προβληματικό λόγω ενός ατυχήματος.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που θα μαρτυρήσουν ότι το μεταχειρισμένο αυτοκίνητο που θέλετε να αγοράσετε έχει εμπλακεί σε ατύχημα; Σε έναν απλό τεχνικό έλεγχο, μπορούν να εντοπιστούν κάμποσα κρυμμένα ίχνη, ακόμα και εάν το υποψήφιο αυτοκίνητο είναι βρώμικο για ευνόητους λόγους.
Σε γενικές γραμμές, ένα μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πρέπει να το ελέγχουμε ημέρα και φυσικά πρέπει να το οδηγήσουμε. Εάν παρατηρήσουμε ότι το αυτοκίνητο δεν μπορεί να κινηθεί ευθεία χωρίς τη βοήθεια μας, θέλει ευθυγράμμιση ή ακούγονται διάφοροι θόρυβοι, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται σε μια σημαντική ζημιά στο πλαίσιο.

Φυσικά θα πρέπει να ελέγξουμε το αυτοκίνητο και εξωτερικά, γύρω γύρω, για να δούμε εάν όλα τα πάνελ του αμαξώματος εφαρμόζουν τέλεια και οι αρμοί είναι παντού ίδιοι. Ακόμα, το χρώμα του αμαξώματος πρέπει πάντα να αντανακλά ένα σταθερό επίπεδο φωτός, παραπέμποντας στη ζωντάνια του αρχικού.
Πέρα από αυτούς του κλασικούς ελέγχους, υπάρχει άλλος ένας τρόπος για να καταλάβει κάποιος εάν ένα αυτοκίνητο είναι επισκευασμένο. Ο μετρητής πάχους βαφής είναι ένα καλό και σχετικά προσιτό εργαλείο (από 20 έως 500 ευρώ) που μας μαρτυρά διαφορές στη βαφή. Όσοι δεν διαθέτουν αυτό το εργαλείο, θα πρέπει να καταφύγουν στις κλασικές μεθόδους και να αναζητήσουν υπερβολικό ψεκασμό βαφής πίσω από ελαστικές επιφάνειες, στο πορτάκι του ρεζερβουάρ καυσίμων, στους μεντεσέδες των θυρών, καθώς και κάτω από την μοκέτα του χώρου αποσκευών. Φυσικά θα πρέπει να ελέγξουμε και για υπολείμματα κόλλας και βαφής σε διάφορα κρυφά σημεία, ενώ δεν πρέπει να αμελήσουμε την ομοιότητα σε όλες τις βίδες.