1544: Αυτός είναι ο αριθμός που αλλάζει τους δρόμους της Αθήνας -Γιατί πρέπει να τον θυμάσαι

1544 Περιφέρεια Αττικής

Αρωγό στο έργο της Περιφέρειας Αττικής για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας αποτελεί ο αριθμός 1544 που δίνει «φωνή» στον πολίτη.

Σε ένα σημαντικό τεχνολογικό εργαλείο, που εξυπηρετεί καθοριστικά τον στρατηγικό στόχο της Περιφέρειας Αττικής για την οδική ασφάλεια στους δρόμους τoυ Λεκανοπεδίου, έχει αναδειχθεί το τετραψήφιο νούμερο 1544.

Πρόκειται για έναν τηλεφωνικό αριθμό που ξεκίνησε τη λειτουργία του 23 Φεβρουαρίου 2022 κατόπιν πρωτοβουλίας του Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Γιώργου Πατούλη, έχοντας ως στόχο την ενίσχυση της επικοινωνίας των χρηστών του οδικού δικτύου με την Περιφέρεια, τόσο για θέματα που αφορούν στη συντήρησή των κεντρικών οδικών αρτηριών και της σηματοδότησης, όσο και στη διαχείριση εκτάκτων καταστάσεων που τυχόν προκαλούνται στο οδικό δίκτυο.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
1544 αριθμός

Καλώντας το 1544, οι χρήστες μπορούν να επικοινωνούν κατευθείαν τόσο με το Κέντρο Διαχείρισης Κυκλοφορίας όσο και με τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής, διαδραματίζοντας και ίδιοι καθοριστικό ρόλο στο να διορθωθούν τα όποια κακώς κείμενα στους κεντρικότερους οδικούς άξονες του λεκανοπεδίου για τη συντήρηση των οποίων είναι επιφορτισμένη η Περιφέρεια.

Μην ξεχνάμε ότι το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας περιλαμβάνει τους δρόμους που δέχονται καθημερινά τη μεγαλύτερη φόρτιση, όπως η λεωφόρος Κηφισού, η Μεσογείων, η Χαμοστέρνας, η Θησέως, η Κηφισίας η λ. Αθηνών Η Πέτρου Ράλλη, η Αλεξάνδρας, η Ποσειδώνος, η Αθηνών - Σουνίου, η Λαυρίου η Μαραθώνος αλλά και μερικούς από τους εμβληματικότερους δρόμους της Αθήνας όπως η Λ. Βασιλίσσης Σοφίας και η Λ. Αμαλίας.

εργασίες περιφέρεια αττικής
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πρόκειται για κεντρικές αρτηρίες, που όπως έχουμε παρατηρήσει, το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν συστηματική συντήρηση μέσω εκτεταμένων εργασιών που αφορούν σε ασφαλτοστρώσεις διαγραμμίσεις, νέες πινακίδες σήμανσης, ηλεκτροφωτισμός Led, φανάρια Led, σύγχρονες διαβάσεις πεζών, πεζογέφυρες κ.τ.λ.

1544: Η «φωνή» του πολίτη

Με δεδομένο, όμως, ότι καθημερινά μπορούν να προκύψουν έκτακτες βλάβες, δεν υπάρχει καλύτερος «επόπτης» από τον ίδιο τον πολίτη, που θα εντοπίσει γρηγορότερα από όλους τη ζημιά και μέσω του 1544 έχει τη δυνατότητα να να ειδοποιήσει κατευθείαν τον αρμόδιο φορέα.

Σημειώνεται ότι πριν το 1544, το τηλεφωνικό κέντρο της περιφέρειας Αττικής λειτουργούσε τις εργάσιμες ημέρες και ώρες από τις 08:30 μέχρι τις 14:30.

1544 αριθμός

Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, να μην υπάρχει άμεση ανταπόκριση σε αναγγελίες που χρειάζονται άμεση επέμβαση όπως σημαντικές βλάβες σε στηθαία ασφάλειας, φθορές στο οδόστρωμα, λακούβες και ζημιές σε ρυθμιστικές και πληροφοριακές πινακίδες σήμανσης ή βλάβες στον οδόφωτισμό και τη φωτεινή σηματοδότηση.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Το 1544 λειτουργεί όλο το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο και το εξειδικευμένο προσωπικό του τηλεφωνικού κέντρου έχει ολοκληρωμένη κατάρτιση στα ζητήματα που αφορούν το οδικό δίκτυο αρμοδιότητας περιφέρειας Αττικής.

Όπως αναφέρει στο carandmotor.gr ο Σύμβουλος Οδικής Ασφάλειας και Συντονιστής του 1544, Κίμων Λογοθέτης, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 3.720 αναγγελίες πολιτών, ιδιαίτερα σημαντικές για την οδική ασφάλεια και έχουν γίνει οι απαιτούμενες ενέργειες για τη διεκπεραίωση τους.

Κίμων Λογοθέτης

Παράλληλα, επισημαίνει ότι ο αριθμός 1544 έχει λάβει το Βραβείο Καινοτομίας γιατί αλλάζει τα δεδομένα στην διαχείριση των άμεσων πληροφοριών που δίνονται από τους πολίτες προς κρατικό φορέα.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τη διαφορά;

Χάρη στο 1544, η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να επέμβει άμεσα, επιλύνοντας ζητήματα χωρίς τις βασανιστικές γραφειοκρατικές αγκυλώσεις του ελληνικού Δημοσίου. «Οι αναγγελίες που απαιτούν άμεση επέμβαση διεκπεραιώνονται το αργότερο μέσα σε 6 ώρες», εξηγεί ο Κίμωνας Λογοθέτης.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Για να επιλυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα που σχετίζεται με το δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής, υπάρχουν σε μόνιμη επιφυλακή τέσσερα οχήματα άμεσης επέμβασης κλειστού τύπου (βαν), επανδρωμένα με έμπειρους τεχνικούς. Ο αρμόδιος μηχανικός λαμβάνει κατευθείαν την αναγγελία της έκτακτης βλάβης - όπως μπορεί να είναι μία φθορά σε πινακίδα σήμανσης, επούλωση λακκούβας, βλάβη ηλεκτροφωτισμού, απομάκρυνση επικίνδυνων υλικών από το οδόστρωμα, απομάκρυνση παράνομων διαφημιστικών πινακίδων και λαβάρων και οτιδήποτε άλλο μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την κυκλοφορία οχημάτων και πεζών- κάτι που επιτρέπει στο συνεργείο να δράσει άμεσα, προβαίνοντας στις απαραίτητες ενέργειες.

βαν περιφέρεια αττικής

Τα τέσσερα ειδικά συνεργεία επιχειρούν όλο το εικοσιτετράωρο 365 μέρες το χρόνο και μάλιστα για να εξοικονομηθεί πολύτιμος χρόνος οι παρεμβάσεις τους χωρίζονται σε χωρικούς τομείς.

Όπως εξηγεί ο Κίμωνας Λογοθέτης, «για παράδειγμα ένα συνεργείο βρίσκεται στα βόρεια σε μόνιμη επιφυλακή, ένα συνεργείο στον Πειραιά, ένα ανατολικά και ένα δυτικά. Τα οχήματα είναι εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα υλικά -κώνους, εργαλεία , πριονίδι, ειδικούς εκτοξευτήρες ασφαλτομίγματος για να μπορούν να κλείσουν επιτόπου τις λακκούβες, πλυστικές συσκευές υψηλής πίεσης, ενώ σε μόνιμη επιφυλακή υπάρχει κάλαθοφόρο όχημα και γερανός. Έχουν τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν ακόμη και μικρές καθιζήσεις οδοστρώματος ή βλάβες στα στηθαία ασφάλειας, αν είναι απόρροια τροχαίου ατυχήματος.

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

Ανεξάρτητα από το αν υπάρξει αναγγελία από χρήστη, τα ίδια οχήματα εκτελούν αυτοψίες σε όλο το μήκος του οδικού δικτύου των κεντρικών οδικών αρτηριών και διαθέτουν συστήματα καταγραφής με τεχνητή νοημοσύνη που έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίσει αυτόματα ζημιές, όπως επικίνδυνες λακκούβες, κατεστραμμένες πινακίδες σήμανσης και καμμένες λάμπες φωτεινής σηματοδότησης.

βαν περιφέρεια αττικής

Όπως προσθέτει ο Κίμωνας Λογοθέτης, το υλικό που συλλέγεται από τις αυτοψίες παραδίδεται στις αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες για περαιτέρω ενέργειες. Ωστόσο οι μικρές βλάβες επιδιορθώνονται επιτόπου από τα συνεργεία και το τεχνικό εξοπλισμό που διαθέτουν τα βαν.

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος συντονισμού του τηλεφωνικού αριθμού 1544 επισημαίνει ότι «η Περιφέρεια Αττικής διαθέτει έναν μόνιμο μηχανισμό συντήρησης του οδικού δικτύου που δεν σταματάει ποτέ και εκτελεί εργασίες όλο το 24ωρο σε τέσσερα διαφορετικά σημεία ταυτόχρονα.

1544
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

»Παράλληλα σε μόνιμη επιφυλακή βρίσκονται δύο οχήματα οδικής ασφάλειας τα οποία είναι επιφορτισμένα με την σήμανση των εκτάκτων συμβάντων στη λεωφόρο Κηφισού, ενώ τις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής παρέχεται από την περιφέρεια Αττικής πλατφόρμα οδικής βοήθειας για να απομακρύνει άμεσα τα ακινητοποιημένα οχήματα από τον αυτοκινητόδρομο.

»Όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την εκτεταμένη συντήρηση του οδικού δικτύου αλλάζουν τα δεδομένα στις μεγάλες λεωφόρους της Αττικής που ήταν παραμελημένες για αρκετά χρόνια».

Διαβάστε επίσης

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ